Newsroom

Newsroom

Μαρτυρίες για "όργιο κρατικής καταστολής"

Τραυματίες , γιατροί , δικηγόροι, εργαζόμενοι στο μετρό και αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από τα περιστατικά τα οποία…

police

Τραυματίες , γιατροί , δικηγόροι, εργαζόμενοι στο μετρό και αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από τα περιστατικά τα οποία εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, εν μέσω της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή. Αντίστοιχη εκδήλωση ενημέρωσης και καταγγελίας φιλοξενήθηκε σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Την πρωτοβουλία ανέλαβαν ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και η επιτροπή σωματείων κινήσεων και συνελεύσεων «Δε χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε», προβάλλοντας το συμπέρασμα ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας έχοντας ξεκάθαρα εντολή να διαλύσουν και να συντρίψουν την μεγαλειώδη διαδήλωση του λαού της Αθήνας συμπεριφέρθηκαν σαν στρατός κατοχής της κυβέρνησης, της τρόικα και του κεφαλαίου ενάντια στον εχθρό λαό». Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους, «έτσι ξεκίνησε η υλοποίηση της λογικής «μεσοπρόθεσμο ή τανκ», με την εφαρμογή καθεστώτος σιδερένιας φτέρνας για να περάσει το εγκληματικό ‘μεσοπρόθεσμο’».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων δήμου Νέας Ιωνίας Νίκος Αδαμόπουλος κατήγγειλε χαρακτηριστικά ότι παρόλο που ο ίδιος καθόταν στο τραπέζι του σωματείου και ήταν φανερή η ιδιότητα του συνδικαλιστή, αστυνομικοί του άδειασαν μια ολόκληρη φυσούνα στο πρόσωπο. Όπως είπε, τον διέσωσαν δημοσιογράφοι οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο, ενώ ο ίδιος προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις αναπνευστικές επιπλοκές στον οργανισμό του από το χημικό.

Με υπέδειξε ο επικεφαλής της διμοιρίας που μου επιτέθηκε και ενώ γνώριζε την ιδιότητά μου, κατήγγειλε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Γιώργος Χαρίσης, ο οποίος εμφανίστηκε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ με γάζες στο κεφάλι.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δημοσιογράφων (ΠΟΕΣΥ) Γιώργος Σαββίδης σημειώσε ότι ο κλάδος βρίσκεται υπό διωγμό, με τους ρεπόρτερ να εργάζονται σε συνθήκες σαν αυτές τις οποίες αντιμετωπίζουν πολεμικοί ανταποκριτές.

Εκπρόσωποι του ιατρικού σώματος ανέφεραν ότι επί 4 ώρες τα ιατρεία τα οποία είχαν διαμορφωθεί επί της πλατείας Συντάγματος αλλά και εντός του σταθμού Μετρό δέχονταν διαρκώς επιθέσεις από αστυνομικούς, μάλιστα, παρόλη την παρουσία τραυματιών. Χάρη στους εθελοντές γιατρούς δεν θρηνήσαμε θύματα, ανέφεραν, σημειώνοντας ότι πολλοί πολίτες έφεραν εγκαύματα στα σώματά τους, γεγονός που καταδεικνύει την εξ επαφής ρίψη χημικών από την αστυνομία.

Ξεκάθαρη συνεργασία μεταξύ αστυνομικών και ακροδεξιών κατήγγειλε το μέλος του αντιδικτατορικού αγώνα Σήφης Καυκαλάς, ο οποίος δήλωσε ότι είναι σε θέση να επιβεβαιώσει καρέ καρέ αντίστοιχες συνομιλίες.

Για βασανισμούς συλληφθέντων έκανε λόγο ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης, χαρακτηρίζοντας «κερασάκι στην τούρτα» τον όρο της καταβολής 70.000 ευρώ ως εγγύηση για την απελευθέρωση ενός πολίτη.

Διαμαρτυρόμενοι για «τα γκλοπ και τα χημικά της παραπαίουσας κυβέρνησης της βίας και του αίματος», οι παριστάμενοι προανήγγειλαν την ανάληψη νομικών πρωτοβουλιών για τον επιμερισμό ευθυνών στην Ελληνική Αστυνομία.
http://www.tvxs.gr