Όπως αποκαλύπτει το documentonews.gr μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός φαίνεται πως ήταν ο εκλεκτός της Novartis και του αντιπροέδρου της στην Ελλάδα, Κωνσταντίνου Φρουζή, ο οποίος σύμφωνα με τους μάρτυρες ήταν εκείνος που διαχειριζόταν τα «μαύρα» ταμεία. Φαίνεται συγκεκριμένα πως τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και το σύνολο σχεδόν των συμβούλων του σύμφωνα με δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες είχαν συναντήσεις με τον Κωνσταντίνο Φρουζή.
Ο Φρουζής, εμφανίζεται να ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να διαμεσολαβήσει προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία τόσο με εκταμιεύσεις ποσών όσο και με την τιμολόγηση φαρμάκων υπέρ της εταιρείας. Σύμφωνα με κατάθεση του ενός μάρτυρα, ο αντιπρόεδρος της Novartis φέρεται να ξεκίνησε από την έδρα της εταιρείας στη Μεταμόρφωση έχοντας στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μία βαλίτσα – τρόλεϊ γεμάτη, με δεσμίδες μωβ, πράσινα και κόκκινα χαρτονομίσματα. Πριν αναχωρήσει τον ενημέρωσαν από το Μέγαρο Μαξίμου πως έπρεπε να έχει μαζί του την ταυτότητα προκειμένου να μπει στο Μέγαρο. Ο Φρουζής τότε ζήτησε να δοθεί άδεια στο αυτοκίνητό του, ένα μαύρο BMW να μπει από την κεντρική πόρτα του Μαξίμου και να σταθμεύσει στον προαύλιο χώρο. Στο ραντεβού αυτό ο μάρτυρας υποστηρίζει πως η βαλίτσα παραδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό.
Μία εβδομάδα πριν, ο Φρουζής εμφανίζεται να συναντήθηκε με τον Δημήτρη Πτωχό, στενό συνεργάτη του Σαμαρά. Μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ Φρουζή και Πτωχού έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2013 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 21 του ίδιου μήνα ο Φρουζής συναντά και τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου, γνωστό από τη λίστα Λαγκάρντ, τα Panama Papers και τα Paradise Papers. Ο Φρουζής συναντά όμως, όπως προκύπτει από την κατάθεση και τον τρίτο στενό συνεργάτη του Σαμαρά, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη δύο φορές. Την πρώτη στις 3 Απριλίου του 2014 στον 1ο όροφο του Μαξίμου και τη δεύτερη στις 14 Απριλίου 2014 στη λεωφόρο Αθηνών 110.
Οι εντατικές επαφές που γίνονται μεταξύ του Φρουζή και της πρωθυπουργικής ομάδας είναι -σύμφωνα με τους μάρτυρες- στο πλαίσιο της προσπάθειας του Φρουζή να δείξει στα κεντρικά της πολυεθνικής στην Ελβετία ότι έχει τις πλήρεις διαβεβαιώσεις του περιβάλλοντος Σαμαρά για την ευνοϊκή μεταχείριση της Novartis. Οι ημερομηνίες με τα ραντεβού του Φρουζή με το Σαμαρά αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα αναγράφονται στο ημερολόγιο του Φρουζή που είναι στα χέρια των ελληνικών Αρχών.
Σημεία και τέρατα τη δικογραφία τoυ σκανδάλου
Σύμφωνα εν τω μεταξύ με πληροφορίες του koutipandoras.gr και στοιχεία της δικογραφίας, ο Φρουζής φέρεται να έχει δωροδοκήσει το… σύμπαν. Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων βάζουν πρώτο στο κάδρο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος -κατά τη δικογραφία- χρηματίστηκε προκειμένου να παρασυρθεί ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και να γίνει υπερβολική παραγγελία αντιικών εμβολίων.
Διακίνηση χρήματος φέρεται να γινόταν και μέσω εταιρειών, οι οποίες ξέπλεναν χρήμα αλλά και με φυσική καταβολή σε υπουργούς. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Φρουζής έδινε τσάντες στον Ανδρέα Λοβέρδο και φακέλους στον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Άδωνη Γεωργιάδη. Για τον έτερο πρώην πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, ο χρηματισμός φέρεται έγινε cash, ενώ για τον Γιάννη Στουρνάρα αναγράφεται στη δικογραφία πως πήρε λεφτά μέσω της εταιρίας της συζύγου του.
Μίζες 50 εκατ. ευρώ και ζημιά πολλών δισ. για το Δημόσιο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μέχρι ώρας έχουν δει το φως της δημοσιότητας το ποσό των παράνομων αμοιβών φαίνεται πως αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, κατά τις εκτιμήσεις της έρευνας η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών από το 2000 και μετά, υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ, ενώ η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων τα ποσά δωροδοκίας που διακινήθηκαν το διάστημα από το 2006 έως τις αρχές του 2015 φτάνουν τα 50 εκατομμύρια, ενώ απ’ αυτά περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν πριν το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα μόνο για υπόθεση εμβολίων. Πληροφορίες αναφέρουν παράλληλα ότι συνολικά στην υπόθεση με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, κρατικοί αξιωματούχοι όπως πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην σύμβουλοι, και συνεργάτες υπουργών, πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών και πρώην μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων.
Ξετυλίγεται το κουβάρι της διαπλοκής
Υπενθυμίζεται πως οι εισαγγελείς που «έτρεξαν» την έρευνα για το Novartis-Gate εντόπισαν πιθανή διάπραξη των αδικημάτων της δωροληψίας και της απιστίας από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και από τους Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνη Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά και Γιώργο Κουτρουμάνη.
Η εφημερίδα Documento αποκάλυψε το σκάνδαλο Novartis με δημοσιεύματά της, ενώ στο τελευταίο φύλλο της την Κυριακή αποκάλυψε πως τέσσερις προστατευόμενοι μάρτυρες με καταθέσεις τους «έδωσαν» ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου, υπουργούς της ΝΔ και της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Αναλυτικότερα, δύο νέοι μάρτυρες έχουν ξετυλίξει το κουβάρι των σχέσεων της Novartis με πολιτικά πρόσωπα και ανθρώπους που είχαν αρμοδιότητα τη διαμόρφωση της τιμής του φαρμάκου στην Ελλάδα.
Η φαρμακευτική εταιρεία είχε στο στόχαστρό της την Ελλάδα, όχι για να προκαλεί αφαίμαξη στο δημόσιο πουλώντας ακριβά υπερτιμολογημένα φάρμακα, αλλά γιατί η Ελλάδα ήταν από τις χώρες αναφοράς στην τιμή του φαρμάκου, δηλαδή από τις χώρες που διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή τιμή του φαρμάκου. Η υψηλή τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis στην Ελλάδα διαμόρφωνε ακριβή τιμή παγκοσμίως και τεράστια κέρδη για την πολυεθνική, που διώκεται παγκοσμίως για τέτοιες πρακτικές. Γι’ αυτό τον λόγο οι μίζες ήταν τεράστιες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι χρηματιζόμενοι από τη Novartis υπουργοί φρόντιζαν να κάνουν τρεις σημαντικές κινήσεις εξυπηρέτησης της πολυεθνικής. Πρώτον, υπέγραφαν για υψηλές τιμές σε φάρμακα της Novartis και καθόριζαν την τιμή στην Ευρώπη, αφού η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς. Συνήθως οι τιμές ανέβαιναν στα ακριβά φάρμακα. Μία αύξηση 20 ευρώ σε ένα φάρμακο των 100 ευρώ, το οποίο έκανε τζίρο 40 εκατ. ευρώ, σήμαινε αμέσως 8 εκατ. επιπλέον κέρδη για την εταιρεία. Όπως στην Ιταλία, έτσι και στην Ελλάδα, φάρμακα της Novartis, όπως το Lucentis (για θεραπεία της ωχράς κηλίδας) προωθήθηκε αντί φαρμάκου άλλης εταιρείας που ήταν 40 φορές φτηνότερο.
Δεύτερον, οι υπουργοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες φρόντιζαν να καθυστερούν και να παρακωλύουν τους ανταγωνιστές της Novartis, ώστε η εταιρεία να έχει πάντα προβάδισμα. Και τρίτον, η Novartis είχε επίσης προβάδισμα στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ. Όταν δηλαδή οι άλλες εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν περάσει από το υπουργικό ταμείο, είχαν καθυστερήσεις στην πληρωμή στο όνομα της οικονομικής κρίσης, η Novartis πληρωνόταν κανονικά.