Μαρόκο: Περισσότεροι από 10.000 οι μαχητές τζιχαντιστικών οργανώσεων στην αφρικανική ήπειρο

Περισσότεροι από 10.000 μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αφρικανική ήπειρο, είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Νάσερ Μπουρίτα, μετά το πέρας μιας συνόδου των κρατών μελών του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

«Στο πλαίσιο της εξέλιξης της στρατηγικής του Ντάες, η Αφρική βρίσκεται μεταξύ των πλέον στοχευμένων περιοχών» όπου «το τρομοκρατικό νεφέλωμα εκμεταλλεύεται τις ευπρόσβλητες ζώνες» εξήγησε ο Μαροκινός υπουργός.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για συνεργασία μεταξύ των αφρικανικών κρατών και του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, η πολιτική ηγεσία του οποίου συναντήθηκε σήμερα στο Σκιράτ, κοντά στο Ραμπάτ.

Εκτός της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν, η Αφρική καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων και «ο αριθμός των θυμάτων είναι υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον στην ευρωπαϊκή ήπειρο» επισήμανε ο Μπουρίτα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Μπρετ ΜακΓκαρκ, τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις τάξεις του διεθνούς συνασπισμού.

Η περιφερειακή αυτή σύνοδος, με τη συμμετοχή περίπου 50 αντιπροσωπειών, οι 20 εξ αυτών από την αφρικανική ήπειρο, βοήθησε ώστε να υπάρξει «ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την καταπολέμηση των τρομοκρατικών δικτύων, την προστασία των χωρών, το να αποτραπούν οι μαχητές των τρομοκρατικών οργανώσεων να περάσουν τα σύνορα, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση» σημείωσε από την πλευρά του ο Μπρετ ΜακΓκαρκ.

Επιπλέον, οι «άκρως εποικοδομητικές» συζητήσεις ανέδειξαν την αναγκαιότητα να «τελειώσουμε τη δουλειά στη Συρία», ιδίως μέσω της εκπόνησης προγραμμάτων ανοικοδόμησης.

Ο συνασπισμός θα καταβάλει το ποσό των 90 εκατομμυρίων δολαρίων, για να συμβάλει στα προγράμματα ανοικοδόμησης στη Συρία και το Ιράκ, διευκρίνισε ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  rfi.fr