Μάριος Μπίκος: Κρατήθηκα παράνομα με εντολή Φουρθιώτη

Ελεύθερος αφέθηκε μία ώρα μετά την παράνομη κράτησή του στην Ευελπίδων ο φωτορεπόρτερ του Documento Μάριος Ραφαήλ Μπίκος, μετά την επίμονη διαμαρτυρία του ίδιου, τριών δημοσιογράφων της εφημερίδας που έσπευσαν στο σημείο, αλλά και του δικηγόρου του Documento Γιάννη Απατσίδη.

NewsRoom 30/03/2021 | 18:31

H άνευ προηγουμένου αυτή πρόκληση σημειώθηκε, σε βάρος του φωτορεπόρτερ, o οποίος τράβηξε φωτογραφία η οποία αποδεικνύει ότι ο Μένιος Φουρθιώτης είναι υπό ισχυρή αστυνομική περιφρούρηση με θωρακισμένο υπηρεσιακό αυτοκίνητο της αστυνομίας (BMW X5) και ακόμα ένα θωρακισμένο όχημα δικής του ιδιοκτησίας (BMW X6M).

Ο Μ. Φουρθιώτης και η συνοδεία του αντέδρασαν όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία του δημοσιογράφου ζητώντας του να διαγράψει τα στιγμιότυπα, ενώ όταν ο τηλεπαρουσιαστής άκουσε πως το μέσο για το οποίο εργάζεται ο Μ. Μπίκος είναι το Documento αποφάσισε ότι θα καταθέσει μήνυση και ζήτησε να συλληφθεί. Η δικηγόρος του και η φρουρά του, του συνέστησαν να μην προβεί σε αυτή την κίνηση. Ωστόσο, ο παρουσιαστής επέμενε λέγοντας: «θα το κάνω γιατί είναι του Documento».

Την παράνομη κράτηση συνέχισε αστυνομικός που ανήκει στη φρουρά των δικαστηρίων, ενώ λίγη ώρα μετά κατέφθασε περιπολικό της Άμεσης Δράσης, με τους αστυνομικούς που επέβαιναν σε αυτό να παρατείνουν την παράνομη κράτηση και αυτοί με τη σειρά τους, παρακρατώντας τα έγγραφα που αποδείκνυαν τα στοιχεία του Μ. Μπίκου ισχυριζόμενοι πως δεν επαρκούν και χρειάζεται ο δημοσιογράφος να τους ακολουθήσει στο τμήμα.

Σε ερώτησή του προς τους αστυνομικούς για το αν γίνεται σύλληψη, απάντησαν το ανήκουστο «Θα πάμε πρώτα στο τμήμα, θα γίνει μήνυση και μετά σύλληψη».

Μάλιστα, η δικηγόρος του Μένιου Φουρθιώτη ζήτησε από τον φωτορεπόρτερ να υπογράψει… έγγραφο αποχώρησής του από τον δημόσιο χώρο των δικαστηρίων και ότι δεν θα χρησιμοποιήσει κάποια από τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει.

Ο δικηγόρος του Documento Γιάννης Απατσίδης έχει καταθέσει κατεπείγουσα αίτηση στον υποστράτηγο Τζεφέρη στην οποία αναφέρει αναλυτικά τα γεγονότα  προκειμένου να παρέμβει αυτεπαγγέλτως και να πράξει τα δέοντα για την απόδοση ευθυνών.

Το χρονικό όπως το έζησε ο Μ. Μπίκος

«Αφού είδα την συνοδεία και τα θωρακισμένα οχήματα του κ. Φουρθιώτη παρέμεινα στον χώρο της Ευελπίδων για ρεπορτάζ και όταν ο κ. Φουρθιώτης βγήκε από το κτίριο 16 περίμενα σε απόσταση 10-20 μέτρων για να τον φωτογραφίσω. Αφού τράβηξα κάποιες φωτογραφίες από μακριά και σε γενικό πλάνο, εκείνος ενοχλήθηκε και διέταξε την ασφάλεια του να με πιάσει και όταν άκουσε ότι εργάζομαι για το Documento ζήτησε από τη δικηγόρο του να μου κάνει μήνυση.

Η ασφάλεια του και η δικηγόρος του, μου είπαν να διαγράψω τις φωτογραφίες και να λήξει εδώ το θέμα. Αφού διέγραψα τις φωτογραφίες μου και ενώ η δικηγόρος του και ασφάλειά του έλεγαν ότι δεν χρειάζεται να με ταλαιπωρούν άλλο, εκείνος επέμενε. Σε απάντησή μου ότι δεν είναι σωστό να κάνει μήνυση σε φωτορεπόρτερ γιατί θα κάνει κακό στον ίδιο, άρχισε να διατείνεται πως τον απειλώ εγώ και η… αξιωματική αντιπολίτευση.

Αφού με πήγαν στην είσοδο της Ευελπίδων μου ζήτησαν τα στοιχεία μου για να γίνει η μήνυση. Αφού τους τα έδωσα και ζήτησα να φύγω ένας εκ της ασφάλειας του κτηρίου με κρατούσε από το χέρι για να μη φύγω και μου είπε ότι πρέπει να περιμένω να έρθει το περιπολικό.

Όταν το περιπολικό εντέλει έφτασε στην είσοδο των δικαστηρίων τους έδωσα τα στοιχεία μου τα οποία και δεν μου έδιναν πίσω ενώ μου ζητούσαν να μεταβώ στο τμήμα.

Διαβάστε επίσης: Ανακοίνωση αστυνομικών για φύλαξη Φουρθιώτη

Όταν ρώτησα για ποιο λόγο κρατούμαι μου είπαν ότι έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον μου από τον κ. Φουρθιώτη, ενώ όταν ζήτησα να τη δω μου είπε η δικηγόρος του ότι δεν έχει κατατεθεί αλλά έχει δώσει ο πελάτης της εντολή.

Όταν αρνήθηκα να μπω στο περιπολικό καθώς δεν υπήρχε κανένας νόμιμος λόγος να μεταφερθώ στο τμήμα μου απάντησαν ότι τα στοιχεία που τους προσκόμισα δεν επαρκούν και έτσι θα χρειαστεί να μεταβώ στο τμήμα για εξακρίβωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση μου, που ζητούσα να μου πουν γιατί θα χρειάζεται να με πάνε στο τμήμα και αν γίνεται σύλληψη μου απάντησαν θα πάμε στο τμήμα θα γίνει η μήνυση και μετά η σύλληψη».

«Σημειώνεται ότι στα χέρια των αστυνομικών της Άμεσης Δράσης είχα δώσει την άδεια μετακίνησης από το Documento στο οποίο εργάζομαι, χαρτί που πιστοποιεί με σφραγίδα της ΕΛΑΣ την απώλεια της ταυτότητας μου, το οποίο αντικαθιστά προσωρινά την ταυτότητα, αλλά και το δίπλωμα οδήγησης. Στοιχεία δηλαδή που επαρκούσαν και δεν χρειαζόταν η μετάβασή μου με το περιπολικό σαν να είμαι κρατούμενος στο ΑΤ. 

Τα έγγραφα που έδωσα στη διάθεση των αστυνομικών δεν μου δόθηκαν πίσω παρά μόνο μετά από μία ώρα που αποφάσισαν να με αφήσουν μετά την παρέμβαση συναδέλφων που έφτασαν στο σημείο αλλά και του δικηγόρου Γ. Απατσίδη.

Μία ώρα μετά και μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες τόσο τις δικές μου όσο και των συναδέλφων μου, αποφάσισαν ότι δεν χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία μου στο Α.Τ. για να κατατεθεί η μήνυση και πως τα στοιχεία που έχω προσκομίσει είναι επαρκή.

Τέλος όταν τους ρώτησα πως γίνεται τώρα ξαφνικά τα χαρτιά μου να επαρκούν και να μην χρειάζεται εξακρίβωση, ενώ μία ώρα τώρα δεν επαρκούσαν κατά τα λεγόμενά τους, μου απάντησαν ότι… δεν ήξεραν τι χαρτιά χρειαζόντουσαν».

Αίτηση από τον δικηγόρο του Documento

Κατεπείγουσα αίτηση στον υποστράτηγο και Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Πέτρο Τζεφέρη, υπέβαλε ο δικηγόρος του Documento Γιάννης Απατσίδης, μετά το προκλητικό επεισόδιο που σημειώθηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων και είχε ως αποτέλεσμα την επί μία ώρα παρανομη κράτηση του φωτορεπόρτερ του Documento Μάριου Ραφαήλ Μπίκου.

Στην αίτηση ο δικηγόρος αναφέρει αναλυτικά τα γεγονότος συνέβησαν προκειμένου ο Π. Τζεφέρης να παρέμβει αυτεπαγγέλτως και να πράξει τα δέοντα για την απόδοση ευθυνών.

Η αίτηση:

«Αξιότιμε Κύριε Υποστράτηγε,

Αξιότιμε Κύριε Τζεφέρη,

Η παρούσα υποβάλλεται για λογαριασμό του εντολέα μου, κ. Μάριου-Ραφαήλ Μπίκου, φωτορεπόρτερ, συνεργαζόμενου με την εφημερίδα DOCUMENTO, και επέχει θέση αιτήσεως, και αναφοράς γεγονότων, για την δική Σας τυχόν αυτεπάγγελτη δράση.

Ειδικότερα:

1. Σήμερα,30-03-2021, περί 14:30 π.μ. και μέχρι περίπου 3:40, ο εντολέας μου, κ. Μάριος-Ραφαήλ Μπίκος, ήταν παράνομα στερηθείς την ελευθερία του, καθόσον με την δήλωση περί πρόθεσης υποβολής μηνύσεως εκ μέρους του κ. Μένιου ΦΟΥΡΘΙΩΤΗ, αφενός κρατήθηκε στην κεντρική είσοδο της Ευελπίδων, αφετέρου επιδιώχθηκε αρχικώς και ιδιαίτερα εντόνως, από το πλήρωμα του 100, η μεταγωγή του στο Α.Τ. ΚΥΨΕΛΗΣ, ως συλληφθείς και κρατούμενος μετά από ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ μήνυση του κ. Μένιου ΦΟΥΡΘΙΩΤΗ, ο οποίος, μάλιστα, είχε αποχωρήσει από τον χώρο, και η μόνη παρούσα ήταν η δικηγόρος του, κατά δήλωσή της, η οποία δεν έφερε μαζί της καμία έγγραφη εξουσιοδότηση για υποβολή μηνύσεως. Αφού κατέφθασαν στον χώρο οι δημοσιογράφοι του DOCUMENTO, κ. Ευάγγελος Τριάντης, κ. Βασίλειος Ανδριανόπουλος και κ. Δανάη Κίσκηρα-Μπαρτζώκα, και στη συνέχεια εγώ προσωπικά, οι αστυνομικοί δήλωσαν ψευδώς ότι δήθεν ο μοναδικός λόγος της κράτησης του εντολέα μου ήταν, για να εξακριβωθούν τα στοιχεία του, και για να καταγραφεί το δελτίο συμβάντων, όντας απολύτως προκλητικοί τόσο απέναντί μου, όσο και στον εντολέα μου, και έχοντας αντιθέτως μία προκλητική εύνοια στην παριστάμενη δικηγόρο του φερόμενου μηνυτή, με την οποία συνέχιζαν να συνομιλούν και μετά την αποχώρησή μας. Όσο ήμουν παρών, διαπίστωσα ότι α) ο αστυνομικός της εισόδου της Ευελπίδων ήταν εξαιρετικά ευγενικός και κατανοούσε ότι όσα είχαν λάβει χώρα ήταν παράνομα, β) οι αστυνομικοί του πληρώματος του 100 δεν έφεραν διακριτικά γνωρίσματα στην στολή τους (χωρίς να γνωρίζω εάν λόγω του βαθμού τους όφειλαν να φέρουν) και απαντούσαν παντελώς αντιφατικά και αντικρουόμενα πράγματα, από τα οποία προκύπτει ότι δεν έχουν την παραμικρή συναίσθηση για την νόμιμη εκτέλεση των καθηκόντων τους, πέραν του ότι προσπαθούσαν να “βγάλουν τρελούς” τους τέσσερις (4) αυτόπτες μάρτυρες, και έδειχναν την απόλυτη προτίμησή τους στην παραπάνω δικηγόρο, η οποία προφανώς, έχοντας ευνοηθεί από τις ενέργειές τους ο εντολέας της, διάκειται ευνοϊκά απέναντί τους, ενώ παράλληλα κατηγορούσαν, αντισυναδελφικά, αυτόν που τους κάλεσε για την μεταφορά, εννοώντας τον παραπάνω συνάδελφό τους!!!, τη στιγμή που οι ίδιοι μόλις κατέφθασαν και επί μισή τουλάχιστον ώρα επέμεναν να συλληφθεί ο εντολέας μου, να μεταχθεί στο Α.Τ. Κυψέλης, και “ας γίνει μετά η μήνυση”!!!

2. Όλα τα παραπάνω είναι απαράδεκτα για ένα Κράτος Δικαίου και μία Δημοκρατική Κοινωνία, καθόσον εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ., και τον αρμόδιο κ. Υπουργό, και αποδεικνύουν ότι απαιτείται η συνδρομή δημοσιογράφων και δικηγόρου, ώστε ένας πολίτης να μην συλληφθεί παράνομα και ταλαιπωρηθεί επί ώρες σε ένα αστυνομικό τμήμα, και δη με ανύπαρκτη μήνυση ενός παρουσιαστή, τον οποίο φυλάττει η ΕΛ.ΑΣ. με άπειρους αστυνομικούς, κατά προκλητικό τρόπο, όπως τουλάχιστον έχει δημοσιοποιηθεί ευρέως, και ο οποίος αποχωρεί από το σημείο!!!.

3. Πριν καταφθάσω στην Ευελπίδων συνομίλησα με το 100, όπου αντιμετώπισα την ανεκδιήγητη συμπεριφορά μίας αστυνομικού (επόπτριας γραμμής, κατά δήλωσή της), η οποία, εκτός των άλλων, είχε το ΘΡΑΣΟΣ να μου δηλώσει ότι μπορεί να λάβει αντίγραφο της απομαγνητοφώνησης!, και να αποδείξει εάν θα γίνει αθέμιτη χρήση στα Μ.Μ.Ε. του επωνύμου της (το οποίο ζήτησα και έλαβα), έχοντας προφανώς προκαταλειμμένη άποψη σε βάρος της εφημερίδας την οποία εκπροσωπώ, και σε βάρος της οποίας 22 αστυνομικοί, υπό υμών, και προφανώς εν αγνοία σας και κατά παράκαμψή σας, είχαν το θράσος να επιδώσουν εξώδικη δήλωση και στη συνέχεια να υποβάλουν αβάσιμη έγκληση σε βάρος του κ. Κων/νου Βαξεβάνη, δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας DOCUMENTO.

4. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλώ πολύ να διατάξετε τα εξής:

4.1. Να μου χορηγηθεί ηλεκτρονικά απομαγνητοφωνημένη η συνομιλία μου με το 100 της 30-03-2021, από το κινητό μου τηλέφωνο 6942625399, καθώς και η καρτέλα καταγραφής της.

4.2. Να μου χορηγηθεί ηλεκτρονικά αντίγραφο του δελτίου οχήματος του 100 της 30-03-2021, αφού πρώτα δηλώσουν αποχή ή εξαιρεθούν της καταγραφής οι ως άνω μεροληπτικοί αστυνομικοί, καθότι ο εντολέας μου πολύ φοβάται ότι η καταγραφή θα είναι ελλιπής, ανακριβής και υποκειμενική για την κάλυψη των δικών τους αντιυπηρεσιακών ενεργειών.

4.3. Τις περαιτέρω κατά την κρίση Σας και κατά την συνείδησή Σας αυτεπάγγελτες ενέργειες, ώστε να επιβληθεί σε βάρος των 2 αστυνομικών του 100, και της επόπτριας γραμμής του 100, της 30-03-2021, η έγγραφη ποινή, τουλάχιστον, της επίπληξης, ή έστω συστάσεων, ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον άλλη τέτοια, άθλια, συμπεριφορά.

Παρακαλώ πολύ, να μου χορηγηθεί αντίγραφο της παρούσας με την επ’αυτής απόφασή Σας.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Απατσίδης»