ΔΔ

Δάφνη Δημητρίου

Μαρινάκης ο… «μπουρλοτιέρης»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο πρώην συνεταίρος του στην έξωση του ΣΥΡΙΖΑ

Μαρινάκης

Ενα είναι σήμερα το μεγάλο πρόβλημα του Κυριάκου που του χαλάει τον μήνα του μέλιτος μετά τις εκλογές, εξομολογείται στο Documento εμβληματική φυσιογνωμία της Δεξιάς, πολιτικός γνωστός για τη μετριοπάθειά του. Κι αυτό το πρόβλημα έχει ονοματεπώνυμο: Βαγγέλης Μαρινάκης. Και δεν είναι καθόλου αφύσικο που το πρόβλημα αυτό είναι αντικείμενο συζητήσεων, ζυμώσεων και έντονου προβληματισμού τόσο στην Πειραιώς όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το γιατί και το πώς δεν αποτελούν πολιτικό μυστήριο. Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο είναι πυκνές, τα στρατόπεδα μορφοποιούνται, τα μέσα –και τα Μέσα– είναι γνωστά. Ατμοί από το ηφαίστειο του νεοδημοκρατικού δράματος, εξάλλου, ξεπηδούν ήδη κάθε τόσο βίαια από τον κρατήρα της παράταξης.

«Ο Μαρινάκης έχει καβαλήσει το καλάμι και δεν είναι μακριά η στιγμή που αυτό θα οδηγήσει σε ανοιχτή σύγκρουση» εκτιμά υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που παλιότερα μάλιστα είχε στενές σχέσεις με τον μεγιστάνα του Πειραιά και των ΜΜΕ.

Στην πραγματικότητα οι σχέσεις του Μητσοτάκη με τον Μαρινάκη ποτέ δεν ήταν θερμές. «Μάλλον εταιρικές σχέσεις αμοιβαίου συμφέροντος» χαρακτηρίζονται από συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι σπεύδουν βέβαια να χαρακτηρίσουν θερμές και φιλικές τις σχέσεις κουμπαριάς του Μαρινάκη με την Ντόρα Μπακογιάννη. Τον τελευταίο καιρό όμως, καθώς ο εφοπλιστής που γοητεύεται από την εξουσία έχει αρχίσει να προκαλεί ανοιχτά τον Μητσοτάκη, τα πράγματα μεταξύ τους τείνουν να εκτραχυνθούν. Διότι:

Πρώτον, ο βαρόνος των ΜΜΕ διεκδικεί σχεδόν ανοιχτά και με ελάχιστα ευγενικές μεθόδους την απαλλαγή του από τις κακουργηματικές κατηγορίες που τον βαρύνουν. Κι αυτό δεν είναι καθόλου απλό να γίνει, καθώς από τη μια η Δικαιοσύνη δεν είναι πειθήνιο όργανο καμιάς κυβέρνησης και ακόμη και η φιλική στον Μητσοτάκη πλειονότητα των ανώτατων δικαστικών πολύ δύσκολα θα επιχειρούσε ένα τόσο χοντροκομμένο ξέπλυμα. Και από την άλλη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καραδοκεί, ο Κυριάκος έχει καταλάβει ότι είναι δυσβάσταχτο το κόστος μιας τόσο χοντρής κυβερνητικής παρέμβασης υπέρ του Μαρινάκη στη Δικαιοσύνη. Αυτό, όπως εξομολογήθηκε πρόσφατα σε δημοσιογράφους κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου, σε συνδυασμό με τη στάση του βαρέων βαρών βαρόνου τον καθιστά δυσβάσταχτο βάρος για τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση.

Δεύτερον, τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ πιο πέρα από τα «θέλω» του Μαρινάκη και τα «κι εγώ θα ήθελα αλλά δεν μπορώ» του Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος είναι έξω φρενών με τη δημόσια εμφάνιση «νονού» της ΝΔ που διέπραξε ο Μαρινάκης στη Θεσσαλονίκη. Μια εμφάνιση κατά την οποία ο σκιώδης πρωθυπουργός απόλαυσε σύμπασα τη Δεξιά της πόλης να τον προσκυνά και μια σειρά κυβερνητικά στελέχη να του υποβάλλουν σχεδόν δουλικά τα σέβη τους. Με το πούρο στο στόμα, τον Βορίδη δίπλα του και τους σχεδόν γονυκλινείς νεοδημοκράτες να τον ανυμνούν, δεν έστειλε απλώς ένα μήνυμα στον Μητσοτάκη· του έριξε το γάντι.

Η πρωτόγονη αυτή πρόκληση του Μαρινάκη είχε μάλιστα και συνέχεια μετά τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Τότεναμ. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού διατύπωσε, ανάμεσα σε ανοησίες για «πρωτάθλημα των Πρεσπών», ανοιχτές απειλές να τα κάνει όλα λίμπα στο ποδόσφαιρο εάν και εφόσον… Και προφανώς, δεν είχε στον νου του μόνο την ομάδα του όταν έλεγε όσα έλεγε. Απαιτούσε από την κανονικότητα –αυτήν τη λέξη χρησιμοποίησε– το δικό το μερίδιο. Διαφορετικά θα το πάρει μόνος του.

Προς επίρρωση όλων των παραπάνω, τα ΜΜΕ που ελέγχει συμμετέχουν ανενδοίαστα στο παιγνίδι. Ο Κυριάκος βάλλεται γιατί δεν στέλνει τον Τσίπρα στο ειδικό δικαστήριο, γιατί υποτιμά τις εφημερίδες του Μαρινάκη στη ΔΕΘ, γιατί δεν προχωρά την «κανονικότητα» μέχρι τη μοιρασιά της πίτας με τον εκδότη. Υπήρξαν συνέταιροι στην έξωση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα απαιτεί αυτός ο συνεταιρισμός να του δώσει τα κέρδη που υποστηρίζει ότι δικαιούται. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πολλαπλά εκτεθειμένος λόγω των «κοινών επιχειρήσεών» τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα τον καθιστά ευάλωτο στις απαιτητικές πιέσεις τους φιλόδοξου εφοπλιστή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα Μαρινάκη στη Βουλή

«Ο μαρινακισμός τελευταίο στάδιο του μητσοτακισμού» λέει επικοινωνιακό στέλεχος της Κουμουνδούρου σχολιάζοντας τις σχέσεις Κυριάκου – Βαγγέλη. «Ο Μαρινάκης αποτελεί παραφωνία για τη δημοκρατία κι ο Μητσοτάκης έχει εγκληματικές ευθύνες που ανέχεται αυτό το φαινόμενο» είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να φέρει το θέμα της δημοκρατικής παραμόρφωσης που εκφράζουν ο Μαρινάκης και η σχέση του με τον Μητσοτάκη στη Βουλή.

Οπου με αφορμή την προσπάθεια εξαγοράς της Nova από τον βαρόνο των ΜΜΕ θα αναδειχτεί ο κίνδυνος που εγκυμονεί για τη δημοκρατία η κατοχή μιας σειράς μεγάλων ΜΜΕ από έναν άνθρωπο, όπως και το μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου από τον ίδιο. Θα τεθούν προ των ευθυνών τους οι τράπεζες για την περίπτωση που αποφασίσουν να κουρέψουν –σχεδόν να σβήσουν– τα τεράστια χρέη της Nova, ώστε να μπορέσει να την αρπάξει ο Μαρινάκης. Και ο Μητσοτάκης, που επιτρέπει να αναπτύσσεται μπροστά στα μάτια όλων ένας ιδιόρρυθμος ελληνικός μπερλουσκονισμός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημοκρατία και την ομαλότητα. 

Πηγή: Documento #149, 22.09.2019, documentonews.gr

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…