Μαρία Καδόγλου : » Κονκισταδόρες» στην Χαλκιδική με την βούλα ΝΔ – ΚΙΝΑΛ.

Προετοιμάζονται για νέους αγώνες οι κάτοικοι και οι φορείς στις Σκουριές της Χαλκιδικής μετά την προ ημερών προκλητική  κύρωση στη Βουλή , από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ της «αποικιοκρατικής»  σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την Ελλ. Χρυσός μέσω της οποίας παραχωρούνται σκανδαλωδώς όλα τα δικαιώματα του δημοσίου υπέρ της εταιρείας η οποία μάλιστα απαλλάσσεται από αξιώσεις και δεσμεύσεις.

skoyries 2

Μιλώντας στο www.apokalypseis.com και στον δημοσιογράφο Μάκη Νοδάρο η Μαρία Καδόγλου μέλος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων https://antigoldgr.org/ -πρόσωπο που διακρίνεται για τους μακροχρόνιους αγώνες στην περιοχή εξόρυξης χρυσού –  έκανε λόγο για «Κονκισταδόρες» και για «φυτευτή» σύμβαση από τον Καναδά που υιοθέτησε το Ελληνικό Δημόσιο δημιουργώντας ένα μοναδικό καθεστώς προστασίας της εταιρείας που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία στην χώρα μας αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

« Ότι και να πούμε είναι πάρα πολύ λίγο γι αυτή την σύμβαση . Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κάποιος , πώς το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε αυτό το πράγμα . Αυτή η σύμβαση δεν συντάχθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά μας ήρθε «φυτευτή» από τον Καναδά γραμμένη στα Αγγλικά και ειλικρινά δεν γνωρίζω αν οι δικοί μας εδώ έκαναν κάποιες τροποποιήσεις η την έφεραν έτσι για ψήφιση στη Βουλή. Στα διάφορα νομοσχέδια που ψηφίζονται κατά καιρούς ακολουθείται συνήθως  μια διαδικασία που περιλαμβάνει νομοθετικές βελτιώσεις και αλλάζουν κάποια πράγματα μέχρι να πάει για ψήφιση στη Βουλή . Αυτό όμως,  όπως ήρθε έτσι υπογράφηκε . Δηλώθηκε μάλιστα από την αρχή ότι δεν μπορεί να αλλάξει ούτε μία λέξη .» – λέει στο www.apokalypseis.com η κ. Καδόγλου και σημεώνει: 

« Η λέξη αποικιοκρατία είναι λίγη… σε αυτή την περίπτωση . Μιλάμε πραγματικά για»Κονκισταδόρες» .Εχουν πέσει πιά όλες οι μάσκες και όλα αυτά τα παραμύθια που επί τόσα χρόνια μας έλεγαν περί ανάπτυξης και θέσεων εργασίας , προστασία του περιβάλλοντος , έσοδα του δημοσίου κλπ. Το Ελληνικό Δημόσιο συμφωνεί και δεσμεύεται να μην πάρει ποτέ κανένα μέτρο κατά της εταιρείας . Ακόμη και αν  η εταιρεία μολύνει το περιβάλλον με απόβλητα.. » .Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που τα προηγούμενα χρόνια είχαν βεβαιώσει μια σειρά από παραβάσεις …με βάση αυτό που ψηφίστηκε στη Βουλή , βγαίνουν απ έξω … καθώς δεν έχουν πλέον δικαίωμα ελέγχου της εταιρείας. Η εταιρεία θα προσλάβει έναν «ανεξάρτητο» περιβαλλοντικό ελεγκτή , και θα δέχεται έλεγχο μόνο από αυτόν . Από εδώ και στο εξής αν η Πολιτεία θελήσει να κάνει κάποιον έλεγχο θα πρέπει να ενημερώσει από μέρες πριν τον ελεγκτή που θα έχει προσλάβει η εταιρεία , να είναι αυτός παρών στον έλεγχο και σε περίπτωση που δεν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία ,  η εταιρεία δεν θα μπορεί να δεχθεί κανέναν έλεγχο … Δημιουργείται έτσι ένα πρωτόγνωρο θεσμικό καθεστώς ειδικά γι αυτή την εταιρεία , εντελώς διαφορετικό από εκείνο που ισχύει για όλες τις άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.»

Όπως λέει η κ. Καδόγλου :

«Η αδειοδότηση της εταιρείας θα γίνει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και αν τις παραβεί το Ελληνικό Δημόσιο  θα θεωρηθεί περιστατικό ευθύνης του Δημοσίου το οποίο θα αποζημιώσει την εταιρεία . Επίσης για κάθε καθυστέρηση το δημόσιο αποζημιώνει την εταιρεία . Το Δημόσιο επίσης παραιτείται από όλες τις διεκδικήσεις του . Ακόμη και σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης το Δημόσιο αποζημιώνει την εταιρεία .  Επίσης το Δημόσιο δεσμεύτηκε ότι δεν μπορεί να αλλάξει μελλοντικά τον νόμο …Ακόμη υποχρεώνουν το Δημόσιο να προβεί σε απευθείας συμβάσεις με τους δανειστές της εταιρείας , αυτών που θα αναλάβουν την χρηματοδότηση των έργων δηλαδή , οπότε το Δημόσιο μπαίνει κατά κάποιο τρόπο εγγυητής… προκειμένου  να χρηματοδοτείται η εταιρεία για να αναπτύξει την δραστηριότητά της .»

Η κ. Καδόγλου καταγγέλλει ότι στο περιβαλλοντικό κομμάτι δεν υπάρχει καμία απολύτως υποχρέωση η δέσμευση της εταιρείας ενώ καμία υποχρέωση η δέσμευση  δεν υπάρχει για τις θέσεις εργασίας …

« Εμείς εδώ θα αντιδράσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε . Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι το θέμα . Ολο αυτό που έγινε προχθές στη Βουλή,  συσπείρωσε ξανά τον κόσμο και είναι σίγουρο ότι η εταιρεία δεν θα περάσει καθόλου καλά . Η συγκεκριμένη σύμβαση είναι κατά του δικαίου της ΕΕ ακριβώς επειδή δημιουργεί ένα προνομιακό πλαίσιο για την συγκεκριμένη εταιρεία σε σχέση με τις υπόλοιπες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας . Και αυτό θα το αναδείξουμε και θα το καταγγείλουμε» – τόνισε στο www.apokalypseis.com η κ. Καδόγλου. –