ΑΕ

Αφροδίτη Ερμίδη

Μαρία η πολύμορφη – Μία από τις καλύτερες cosplayers στην Ελλάδα

Η –μόλις 24 χρόνων-νικήτρια του περσινού διαγωνισμού Comicdom Con Athens, εξηγεί πως εμπνέεται για τη δημιουργία των φαντασμαγορικών κοστουμιών της αλλά και την απαιτητική διαδικασία κατασκευή τους.

F1 Tera High Elf Gunner

Η RenePolumporfous είναι το alter ego της Μαρίας Δεδεβέση. Η Μαρία είναι μια πολυτάλαντη illustrator αλλά και cosplayer. Tι είναι όμως το cosplay θα αναρωτηθείτε ίσως κάποιοι από εσάς. Σαν ορολογία προέρχεται από τη σύμπτυξη των αγγλικών λέξεων costume (κοστούμι) και play (παίζω) και γεννήθηκε –που αλλού;- στην Ιαπωνία το 1984. Οι cosplayers έχουν σαν χόμπυ –ωστόσο πια έχει φτάσει και σε επαγγελματικό επίπεδο- να φορούν κοστούμια που έχουν εμπνευστεί από καρτούν, βιντεοπαιχνίδια, κόμικ, μάνγκα κλπ. Αυτό που κάνει τη Μαρία να ξεχωρίζει είναι ότι τα κοστούμια της τα κατασκευάζει η ίδια και μάλιστα με εξαιρετικό ταλέντο.

Βλέποντας κανείς τα σχέδια και τα κοστούμια της, καταλαβαίνει οτί αντλεί έμπνευση από τον κόσμο των παραμυθιών και των βιντεοπαιχνιδιών. Η αγαπημένη της θεματολογία είναι τα μαγικά και μυθολογικά πλάσματα όπως δράκοι, ξωτικά και μονόκεροι αλλά και φυσικά τα pokemon. «Με γοητεύει η ομορφιά τους, οι υπερδυνάμεις τους και τα φανταστικά τους χρώματα. Οι περισσότεροι αγαπημένοι μου ήρωες μου αρέσουν κυρίως για την εμφάνισή τους και τις ιδιαίτερες υπερφυσικές ικανότητες του. Παρόλο που ο περισσότερος κόσμος εστιάζει στο να δημιουργήσει έναν ήρωα με ενδιαφέροντα χαρακτήρα, εγώ προτιμώ να εστιάζω και στον σχεδιασμό της εξωτερικής τους εμφάνισης. Από τους πλέον αγαπημένους μου ήρωες είναι η Bayonneta από το ομότιτλο videogame η οποία είναι μια μάγισσα πολύ δυνατή και συγχρόνως όμορφη με εντυπωσιακά μοντέρνα ντυσίματα. Ελέγχει απόκοσμα πλάσματα, μπορεί να αλλάζει μορφές και δεν την φοβίζει τίποτα», εξηγεί.

Από βιντεοπαιχνίδι εμπνεύστηκε και το κοστούμι με το οποίο κέρδισε την πρώτη θέση στον περσινό διαγωνισμό του Comicdom Con Athens.  Μάλιστα το 2015 είχε κατακτήσει την τρίτη θέση και το 2016 την δεύτερη. «Την κατέκτησα με το ποιο εξελιγμένο σε τεχνικές project που έχω φτιάξει ως τώρα, το «High Elf Gunner» από το βιντεοπαιχνίδι Tera Online. Το κουστούμι μου πήρε περίπου 4 μήνες να το ολοκληρώσω, κάτω από πολύ πίεση. Το ότι είχα σκοπό να παρουσιάσω κάτι ακριβές -γιατί στο τέλος η λεπτομέρεια μετράει- έκανε αυτό το κουστούμι δύσκολο στο να φτιαχτεί. Συνδυάζει πολλές τεχνικές και υλικά μαζί: ραπτική, κέντημα, διακόσμηση φούστας με οργάντζα, στιλιζάρισμα περούκας, διακόσμηση υποδημάτων, δημιουργία διακοσμητικών πετρών και κόσμημα. Το prop κανόνι σε σχήμα μηχανής είναι μια πολύ πιο πολύπλοκη διαδικασία. «Χρησιμοποίησα και εδώ διάφορα υλικά μεταλλικές χειρολαβές, αφρολέξ, χάρτινους σωλήνες, σωλήνες pvc, φωτισμό LED, φλας που κάνει το εφέ σπίθας του πυροβολισμού, αυτοσχέδιο μηχανισμό σπρέι που μιμείται τον καπνό που εκτοξεύει ένα κανόνι όταν πυροβολεί. Έπειτα από τη βράβευσή της η RenePolumporfous είχε την ευκαιρία να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα σε μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσει πάνω στο cosplay, το EuroCosplay 2017 στο Λονδίνο.

Κάθε χρονιά το cosplay διαδίδεται και γίνεται όλο και πιο γνωστό στη Ελλάδα και ανεβαίνει επίπεδο, μέσα από τους διάφορους διαγωνισμούς. Στο εξωτερικό δεν είναι κάτι καινούργιο και πολλοί από τους cosplayers του εξωτερικού έχουν φτάσει στο επίπεδο να ζουν εξολοκλήρου από αυτό παίρνοντας μέρος σε μεγάλες εκδηλώσεις ως καλεσμένοι, εκδίδοντας βιβλία με τεχνικές cosplay και παίρνοντας παραγγελίες κοστουμιών από όλο τον κόσμο με πολύ υψηλά budget. «Ο ξένος cosplayer είναι γίνεται πιο σοβαρά αποδεχτός στη χώρα του από όσο εμείς εδώ. Επιπλέον, ο Έλληνας διοργανωτής ενός event θα προτιμήσει να καλέσει ένα επώνυμο cosplayer κάποιας άλλης χώρας παρότι θα τον πληρώσει τα δεκαπλάσια χρήματα και όχι τον αντίστοιχο δικό μας που θα τον καλέσει πάντα σαν guest star χωρίς τον πληρώσει ή δίνοντάς του κάτι ελάχιστο» σχολιάζει η Μαρία.

Στο μέλλον θέλει να γίνει εικονογράφος/σχεδιάστρια φανταστικών πλασμάτων σε κάποια μεγάλη εταιρία βιντεοπαιχνιδιών. «Θέλω να γίνω μια επιτυχημένη Illustrator όχι μια διάσημη cosplayer, αυτό το βλέπω σαν ένα αγαπημένο hobby». Οσον αφορά στο cosplay επειδή έφτασε στον στόχο της, το Eurocosplay, σχετικά γρήγορα, θα ήθελε πλέον να κάνει ποιο απλά και ευκολοφόρετα κοστούμια τα οποία θα τη συνοδεύουν στις εκδηλώσεις που παίρνει μέρος για να προωθήσει τα έργα της. «Θέλω να συγκεντρωθώ σε σχέδια για δικούς μου ήρωες. Κάποτε ονειρευόμουν να κάνω πολλά μεγάλα project αλλά είδα ότι αυτό το είδος είναι ακόμα στις αρχές του και ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πόσο δύσκολο είναι και πολλές φορές το περνάει για αποκριές. Επίσης το κάθε φαντασμαγορικό κουστούμι με τις αμέτρητες λεπτομέρειες και τα εντυπωσιακά effe και φώτα θέλει πολύ χρόνο, διάθεση και πολύ μεγάλο budget και αυτό  με κάνει να χάνω χρόνο και χρήμα από τη βασική μου δουλειά», εξομολογείται.

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…