Η Άννυ Παπαρρούσου, ο Θανάσης Καμπαγιάννης και ο Δημήτρης Κατσαρής στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ενόψει της αυριανής (14/7) απολογίας των τριών κατηγορούμενων για την υπόθεση εμπρησμού της Marfin, επεσήμαναν πως μόνο «δεμένη» δεν είναι η υπόθεση, όπως ισχυρίζονται εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ και πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης.
Σχολιάζοντας το ανώνυμο mail, το οποίο «ξεκλείδωσε» την υπόθεση σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, στάθηκαν στις ομοιότητες με το ανώνυμο σημείωμα το 2011 και το ανώνυμο τηλεφώνημα το 2020, που κατέδειξαν ως δράστες της εμπρηστικής επίθεσης άλλα άτομα, τα οποία αθωώθηκαν μετά από δικαστική οδύσσεια, η οποία -όπως είπε σε τοποθέτησή του και ο Γιώργος Π. που είχε συλληφθεί το 2011 για τη υπόθεση και τελικά απαλλάχτηκε- τους κόστισε «υλικά, κοινωνικά και πολιτικά», αφού καλούνταν να αποδείξουν πως «δεν είναι ελέφαντες».
«Δεν είναι φυσιολογικό οι δικηγόροι να δίνουν συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη της προσέλευσης στην ανακρίτρια», εξήγησε ο κ. Καμπαγιάννης, όμως είμαστε «υποχρεωμένοι», τόνισε. Κι αυτό γιατί ο τρόπος που περιγράφεται από τον Τύπο η συγκεκριμένη υπόθεση, ότι τάχα «έχει διαλευκανθεί η υπόθεση, παρεμβαίνει στο δικαιοδοτικό έργο των δικαστών».
Μηδενικός έλεγχος για τον αποστολέα και τη γνησιότητα των πληροφοριών
Οι συνήγοροι των τριών κατηγορουμένων, υπογράμμισαν πως όπως και στις άλλες δύο περιπτώσεις, η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει κινηθεί για να εξακριβώσει τη γνησιότητα της πληροφορίας και τον αποστολέα, ο οποίος θα πρέπει να εμφανιστεί και να καταθέσει στο δικαστήριο.
Ο Δημήτρης Κατσαρής μάλιστα διάβασε την εισαγωγή του ανώνυμου mail, όπως υπάρχει στη δικογραφία, την οποία χαρακτήρισε «γελοία», κι όπου αναφέρεται:
«Κύριε εισαγγελέα σκέφτηκα πολύ πριν στείλω αυτή την επιστολή. Κρατάω 16 χρόνια ένα μυστικό που δεν με αφήνει να ηρεμήσω».
Ο κ. Κατσαρής αναρωτήθηκε μάλιστα: «Πριν από 15 χρόνια που ο εντολέας μου απειλούνταν αδίκως με ισόβια κάθειρξη, δεν τον βάραινε τον ανώνυμο αποστολέα το μυστικό αυτό;».
Συνεχίζοντας στάθηκε στην υποβάθμιση της απαλλαγής των κατηγορουμένων στις προηγούμενες περιπτώσεις και στο γεγονός πως πάνω στη Marfin έστησε η κυβέρνηση τη θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας διαδηλωτές με τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής.
Η Άννυ Παπαρρούσου σχολιάζοντας επί του mail, αναφέρθηκε αρχικά πως αυτό έχει σταλεί τον Απρίλιο του 2026, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, ενώ την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ δήλωσε σήμερα (13/7) πως η αστυνομία το έχει στην κατοχή της εδώ κι ενάμιση χρόνο, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναδιπλώθηκε σε πρωινές του δηλώσεις χαρακτηρίζοντας «μύθευμα» την ύπαρξή του.
«Απορώ με όλα αυτά τα μυθεύματα και τα σενάρια που στήνονται», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε: «αντί να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα και πώς θα αποδώσουμε δικαιοσύνη, αρχίσαμε πάλι τα σενάρια. Όλα τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με αφηγήματα και εγώ στα αφηγήματα δεν απαντώ. Όχι γιατί ήρθε κάποιο email. Όλοι αυτοί οι αστυνομικοί και εγώ καθίσαμε και δουλέψαμε δύο χρόνια. Στο τέλος, όλοι αυτοί οι αστυνομικοί έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από συγκεκριμένα συμπεράσματα», τόνισε.
Η κ. Παπαρρούσου στο θέμα έρευνας περί του αποστολέα ανακάλεσε την περίπτωση το 2020, που επρόκειτο για τηλεφώνημα και η ΕΛ.ΑΣ, αφού είχε συντάξει έκθεση 300 σελίδων κατονομάζοντας άτομα ως υπαίτιους για την εμπρηστική επίθεση βάσει αυτού, ισχυριζόταν πως «δεν διέθετε αναγνώριση κλήσης», σε σχετικά ερωτήματα περί του πληροφοριοδότη.
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης παίρνοντας τον λόγο, τόνισε πως οι δικηγόροι χειρίζονται αυτή την υπόθεση με απόλυτο σεβασμό και στις οικογένειες των θυμάτων της εμπρηστικής επίθεσης, οι οποίες περιμένουν εδώ και 16 χρόνια να μάθουν την αλήθεια, με τον Δημήτρη Κατσαρή να προσθέτει πως: «Υπάρχουν τρεις άνθρωποι που απειλούνται με ισόβια κάθειρξη με ισχνά στοιχεία και τρεις τάφοι, πάνω στους οποίους κάποιοι χορεύουν για τις δικές τους πολιτικές επιδιώξεις».
«Δεν υπάρχει καμία ταυτοποίηση, ούτε κάποια χρήση ΑΙ»
Εκεί που επέμειναν οι τρεις δικηγόροι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ήταν πως σε αντίθεση με ό,τι λέγεται και γράφεται, δεν υπάρχει καμία ταυτοποίηση των κατηγορουμένων ως δράστες της επίθεσης.
Συγκεκριμένα ο κ. Καμπαγιάννης είπε πως σύμφωνα με την έκθεση της ΔΕΕ, που λειτούργησε βάση αμερικάνικου πρωτοκόλλου, οι τρεις κατηγορούμενοι φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν είναι οι δράστες και γι’ αυτό και οι έρευνες έχουν στραφεί σε κινητά αντικείμενα όπως τσάντες, ρούχα κτλ.
Όσον αφορά τη χρήση ΑΙ για την προσπάθεια ταυτοποίησης, οι δικηγόροι τόνισαν πως δεν αναφέρεται πουθενά στη δικογραφία πως έχει συμβεί κάτι τέτοιο, καταλήγοντας στο ό,τι πρόκειται για δημοσιογραφική «εφεύρεση».
Αναφέρθηκε μάλιστα από τους δικηγόρους πως θα μπορούσε να αποτελέσει συμβουλή προς τους εντολείς, να καταθέσουν μήνυση σε διάφορα ΜΜΕ για τον τρόπο κάλυψης της υπόθεσης, Ωστόσο αφενός η μήνυση θα αφορούσε το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ και αφετέρου το γεγονός πως πρόκειται για τρεις ανθρώπους που απειλούνται με ισόβια κάθειρξη, το βάζει αυτό σε δεύτερη μοίρα, όπως επεσήμανε ο κ. Κατσαρής.
Μόνη σχετική φράση στη δικογραφία είναι αυτή που κάνει λόγο για «επεξεργασία με εξελιγμένα τεχνικά μέσα», που δεν αποτελεί κάτι καινούργιο.
Η Άννυ Παπαρρούσου είπε συγκεκριμένα πως δεν έχει γίνει αντιληπτό πως ακολουθήθηκε κάποια άλλη διαδικασία σε σχέση με άλλες ποινικές περιπτώσεις, ούτε έχει έχει γίνει γνωστή κάποια εξέλιξη των μέσων που χρησιμοποιούνται. Κατέληξε δε, πως οτιδήποτε άλλο πιθανώς να έχει συμβάλλει σε αλλοίωση του υλικού.
Έγινε μάλιστα αναφορά στο γεγονός πως στην ευρωπαϊκή δικονομία υπάρχει άρνηση για τη χρήση ΑΙ ως μέσο εξακρίβωσης, ειδικά σε ποινικές υποθέσεις.
«Πολιτική πίεση στις δικαστικές Αρχές»
Άλλο ένα σημείο στο οποίο στάθηκαν οι δικηγόροι ενόψει της αυριανής ανακριτικής διαδικασίας (14/7), είναι η πίεση που δημιουργείται στις δικαστικές αρχές, από τους «πανηγυρισμούς» και τη «σιγουριά» κυβερνητικών στελεχών και ΜΜΕ, για τη σίγουρη ενοχή των τριών συλληφθέντων.
Αναφέρθηκε πως ουσιαστικά καταργείται το τεκμήριο αθωότητας, ενώ δικαστές και εισαγγελείς έρχονται σε μία θέση που «πρέπει» να δικαιώσουν τη «σιγουριά» της κυβέρνησης, παρά τα μη επαρκή στοιχεία. Σε αυτό το κλίμα λοιπόν οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζονται ήδη ως ένοχοι.
Ο Δημήτρης Κατσαρής μάλιστα ανακάλεσε τη στάση της αστυνομίας απέναντι στον ανακριτή, που είχε ζητήσει περαιτέρω αντιπαραβολή του βιντεοληπτικού και φωτογραφικού υλικού, το 2011 επιμένοντας και τελικά αυτό ήταν που απάλλαξε τον εντολέα του.
«Έκαναν λόγο για κακής ποιότητας υλικό, που δεν μπορούσαν να αναλύσουν περισσότερο. Ωστόσο ο ανακριτής επέμεινε και στο δικαστήριο τελικά αυτό συνέβη και ο εντολέας μου αθωώθηκε. Άλλος κατηγορούμενος μάλιστα είχε αναγνωριστεί τελικά ως ένας από αυτούς που είχε αποτρέψει τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου «Ιανός». Σήμερα άραγε με τέτοια πολιτική πίεση, πως θα λειτουργήσουν οι δικαστικές Αρχές;»
«Ο δικαστικός μηχανισμός πρέπει να ανταπεξέλθει σε μία τεράστια πίεση και ελπίζουμε πως θα το κάνει. Εμάς πρόθεσή μας είναι να μη φτάσουμε καν σε δική και να απαλλαγούν οι συλληφθέντες από τις κατηγορίες, αλλά ακόμα κι αν φτάσουμε στόχος είναι η αθώωσή τους» δήλωσε από την πλευρά του ο Θανάσης Καμπαγιάννης, που προσέθεσε πως η υπόθεση έχει πολύ δρόμο.
Η ξεχωριστή περίπτωση της 46χρονης
Ειδική αναφορά έγινε και στην περίπτωση της 46χρονης που συνελήφθη στο αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου, ενώ ήταν καθ’ οδόν για να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό την Αθήνα, όπου είχε δηλώσει πως θέλει να έρθει προκειμένου να απολογηθεί.
Η Άννυ Παπαρρούσου σχολίασε το γεγονός ως κάτι ακατανόητο, αφού συνήθως σε τέτοια ζητήματα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών.
Πλέον είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης της 46χρονης, που μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο, όπως τόνισε η δικηγόρος της, αφού πρέπει να λάβουν χώρα οι απαραίτητες δικαστικές κρίσεις.
Διαβάστε επίσης:
Marfin: Συνελήφθη στη Βρετανία η 46χρονη που κατηγορείται για τον εμπρησμό
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια