Μάρδας: "Έπρεπε να καλυφθεί το ταμειακό κενό – Λίγο πριν το Πάσχα ξεκίνησε η απώλεια εσόδων"

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, εξήγησε ότι οι «απρόσμενες εξελίξεις στον Προϋπολογισμό» είχαν ως αποτέλεσμα να συνταχθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

mardas vouli

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, εξήγησε ότι οι «απρόσμενες εξελίξεις στον Προϋπολογισμό» είχαν ως αποτέλεσμα να συνταχθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο κ. Μάρδας είπε χαρακτηριστικά: «Λίγο πριν το Πάσχα άρχισε να παρατηρείται μια απόκλιση στα έσοδα, αν και έχουμε συγκρατήσει πολύ τις δαπάνες μας. Σ’ αυτό προστέθηκαν κάποιες πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονταν με τα ασφαλιστικά ταμεία, που όλα μαζί δημιούργησαν κενό την περίοδο 22 Απριλίου – 27 Απριλίου και πέραν, το οποίο δεν μπορούσε να καλυφθεί με τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα και την καταβολή του ΦΠΑ γιατί οι εισπράξεις αυτές γίνονται 29 – 30 κάθε μήνα».

Στη συνέχεια εξήγησε, ότι «έπρεπε να καλυφθεί το ταμειακό κενό με κάποιο τρόπο», και συνέχισε: «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την όποια ταμειακή ρευστότητα η οποία μπορεί να προκληθεί στο μέλλον. Δεν μπορούσε να εισαχθεί με τροπολογία γιατί δεν υπήρχε σχετικός νόμος, ενώ έχει αναδρομική ισχύ γιατί βρέθηκαν κάποιοι φορείς οι οποίοι είχαν δεχθεί από πριν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Ένταση και διακοπές στη συνεδρίαση

Μόλις ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή, δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση και διακοπές, ενώ στη δεύτερη διακοπή, τη στιγμή που ο προεδρεύων Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ανακοίνωσε τη διακοπή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος ακούστηκε να μιλά στο μικρόφωνο για «κατοικίδιο ζώο».

Νωρίτερα, ΝΔ,  Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ζητούσαν να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία συζήτησης, με πρόσκληση φορέων την Πέμπτη, με τη βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη να προτείνει αύριο να κληθούν οι φορείς και την Παρασκευή να ψηφίσει η Επιτροπή.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης συμφώνησε αλλά είπε ότι την Παρασκευή η ΠΝΠ πρέπει να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Μετά από διαβούλευση των κομμάτων, ελήφθη η απόφαση να διεξαχθούν τουλάχιστον δύο συζητήσεις στην Επιτροπή. Ο κ. Διαμαντόπουλος ανακοίνωσε ότι σήμερα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση και αύριο η ακρόαση των φορέων.

Η ένταση στην Επιτροπή ξεκίνησε όταν το ΠΑΣΟΚ, διά του Ανδρέα Λοβέρδου, ζήτησε να μιλήσει επί της διαδικασίας, πριν από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, που επίσης ζήτησε να μιλήσει επί της διαδικασίας. Ο προεδρεύων Βαγγέλης Διαμαντόπουλος έδινε τον λόγο στον Υπουργό, αλλά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ συνεχώς διέκοπτε, ακόμα και όταν ο κ. Μάρδας ήταν στο βήμα, ο Λοβέρδος ακούστηκε να φωνάζει: «Είμαστε εκπρόσωποι του λαού, εσείς τι θέλετε εδώ; Δεν είστε εκπρόσωπος του λαού». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος συνηγόρησε, φωνάζοντας στον Προεδρεύοντα της Επιτροπής: «Έχει δίκιο ο Πανούσης που λέει ότι δεν καταλαβαίνει πώς σε εκλέγουν βουλευτή».

Ψύχραιμος ο κ. Μάρδας πρόλαβε να πει ότι προτείνει «να γίνει μία συνεδρίαση». Στη συνέχεια ο κ. Λοβέρδος φώναξε πως «ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός θα μας πει πώς θα δουλέψουμε!». Από τον πανικό που επικράτησε δεν θα μπορούσε να απουσιάσει ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος απαιτούσε από τον Υπουργό να καθίσει κάτω! «Αυτό το πράγμα είναι ο αθλιότερος χουλιγκανισμός που έχει συμβεί. Να ανακαλέσετε και να διαγραφούν από τα πρακτικά», είπε ο Β. Διαμαντόπουλος και διέκοψε τη συνεδρίαση για 5 λεπτά.