Μανώλης Μητσιάς: Ο Γκάτσος είναι όλη η Ελλάδα

Δυο αγαπημένοι καλλιτέχνες, ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, συναντώνται σήμερα στο Ηρώδειο, στις 9 το βράδυ, για μια μουσικοθεατρική παράσταση που έγινε sold out τον περασμένο χειμώνα.

59d7a8bd1dc524da2c8b486a

 «Ο Γκάτσος που αγάπησα» είναι ένα αφιέρωμα από καρδιάς στον ποιητή των τραγουδιών και μέσα από αυτό μια ολοκάθαρη μουσική διαδρομή στην ιστορία και τον πολιτισμό της νεότερης Ελλάδας.

«Εδώ και είκοσι χρόνια είχα επιθυμία να κάνω μια παράσταση για τον Γκάτσο που να έχει κι άλλη διάσταση, όχι απλώς τραγουδιστική. Βρήκα λοιπόν την Καρυοφυλλιά, η οποία δέχτηκε μετά χαράς και είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα που συνεργαζόμαστε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Μητσιάς για τη συνεργασία με τη σημαντική ηθοποιό, που θα συμπράξει στην παράσταση όχι μόνο με την απαγγελία στίχων, αλλά και ως ερμηνεύτρια, καθώς για πρώτη φορά θα τραγουδήσει επί σκηνής. Και οι δυο μαζί θα αποδώσουν και θα αναδείξουν τον πλούτο συναισθημάτων, εικόνων και χαρακτήρων που ο Γκάτσος χώρεσε σ’ αυτή τη σύντομη τέχνη που λέγεται τραγούδι.

Ποιος όμως είναι ο Γκάτσος που αγάπησε ο σπουδαίος ερμηνευτής; «Πάντα τον θαύμαζα ως ποιητή και ως στιχουργό. Ο Γκάτσος είναι η Ελλάδα του χτες, του σήμερα, αλλά και του αύριο, καθώς ό,τι έχει γράψει εδώ και τόσα χρόνια βγαίνουν όλα μπροστά μας και θα τα έχουμε και στο μέλλον. Για παράδειγμα, το ‘Ρεμπέτικο’ είναι όλη η Ελλάδα», είπε με έμφαση. Όσο για την ανταπόκριση του κόσμου, «είναι πολύ μεγάλη. Ο κόσμος έρχεται και φεύγει συγκινημένος, νέοι ανακαλύπτουν τους στίχους του Γκάτσου για πρώτη φορά. Είναι μια παράταση που έχουμε παρουσιάσει περισσότερο από 20 φορές και συνεχίζουμε, καθώς τη ζητάνε παντού, στην επαρχία, στην Αθήνα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μητσιάς.

Οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου, του ποιητή που έδωσε τον κανόνα του καλού ελληνικού τραγουδιού και που αγαπήθηκε όσο λίγοι ομότεχνοί του, θα πλημμυρίσουν σήμερα το βράδυ τη σκηνή του Ηρωδείου με τις μελωδίες των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση, Λουκιανού Κηλαηδόνη και Ηλία Ανδριόπουλου. «

Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Ο Γιάννης ο Φονιάς», «Τα’ Αστέρι του Βοριά», «Αθανασία», «Κεμάλ», «Αύριο πάλι», «Ραλλού», «’Ασπρη μέρα και για μας», «Χάρτινο το Φεγγαράκι», «Αθήνα», «Ήταν καμάρι της αυγής», είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους των υπέροχων τραγουδιών που θα ακουστούν το φθινοπωρινό αυτό βράδυ στο ρωμαϊκό θέατρο.

Ανάμεσα στα τραγούδια θα ακουστούν κείμενα ανθρώπων του πνεύματος, που κρατούν όπως και ο Γκάτσος με το έργο τους τη συλλογική μνήμη ζωντανή και το «σκηνικό» μας όρθιο. Την επιμέλειά τους έχει η Αγαθή Δημητρούκα. Συντελεστές της παράστασης είναι οι Αχιλλέας Wastor, πιάνο, Ηρακλής Ζάκκας, μαντολίνο-μπουζούκι και Σταύρος Καβαλιεράτος, μπάσο.

Κύκλοι Χάρη Δούκα: Οι απειλές Ανδρουλάκη για διαγραφές αποδεικνύουν πολιτική αδυναμία

androulakis doukas

Κύκλοι Χάρη Δούκα: Οι απειλές Ανδρουλάκη για διαγραφές αποδεικνύουν πολιτική αδυναμία

Τον εγκαλούν ότι αν και δήλωσε έτοιμος να αξιολογηθεί, δεν έδωσε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για…