Newsroom

Newsroom

Μανώλης Μητσιάς: «Θα σκοτωνόμουν από ξυλοδαρμό αστυνομικού στη Χούντα» (video)

Όσο βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη ως μέλος αντιστασιακής ομάδας φιλοξενούσε έναν από τους τρεις που πήγαν να ανατινάξουν τους στύλους της ΔΕΗ, όπου θα ερχόταν ο Παπαδόπουλος στα εγκαίνια της έκθεσης Θεσσαλονίκης.

μητσιας

Άγνωστες ιστορίες από τη ζωή του και από την αντίσταση κατά της Δικτατορίας μοιράστηκε με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου, τον Θανάση Αναγνωστόπουλο και το τηλεοπτικό κοινό του “Στούντιο 4” ο Μανώλης Μητσιάς. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης αποκάλυψε ότι λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του από ξυλοδαρμό αστυνομικού εκείνη την εποχή.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή αυτή… Έμενα στο Διοκητήριο στη Θεσσαλονίκη, είχε έρθει και ο πατέρας μου να με δει εκείνη τη μέρα και τον ξεγελούσα συνεχώς και όταν πήγαμε σπίτι 8 το βράδυ, μπήκα μέσα και είδα 40 αστυνομικούς. Με συνέλαβαν, από εκεί άρχισαν να με χτυπούν, ο πατέρας μου είχε μείνει άφωνος, δεν ήξερε, δεν του είχα πει τίποτε. Το ότι ζω, παρατρίχα ζω…», είπε αρχικά και πρόσθεσε: 

«Όταν πήγα στην ασφάλεια στο Βαρδάρη, ο τότε στρατιωτικός διοικητής -είχαν συλλάβει τον φιλοξενούμενό μου, αλλά είχαμε δώσει λόγο τιμής να μην πούμε ποιος είναι ο ένας ή ο άλλος, ούτε πού ήταν οι υπόλοιποι- μου λέει: ‘τον ξέρεις αυτόν;’ λέω ‘όχι’. ‘Πώς τον λένε;’, ρωτάει τον άλλον και του απαντά: ‘Μητσιά Μανώλη’. Βγάζει το πιστόλι του και μου δίνει μία στον κρόταφο και με πήραν τα αίματα. Ένας γιατρός μετά μου είχε πει πως λίγα ακόμα χιλιοστά και θα είχα μείνει στον τόπο. Με χτύπησε με την κάννη».

Για την παραμονή του στη φυλακή είπε:  «Μετά πήγα στο Γιεντί Κουλέ όπου συγκεντρωθήκαμε όλοι και οι 41 κατηγορούμενοι και φυλακή ξανά. Το Στρατοδικείο, επειδή ήμασταν πολλοί κρατούμενοι και δεν υπήρχε μεγάλη αίθουσα, μας πήγαν στην Έκθεση σε ειδική αίθουσα που έφτιαξαν και εμείς, νέοι, πηγαίνοντας τραγουδούσαμε Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες».




Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…