Μανώλης Μητσιάς: "Τα Απαγορευμένα τραγούδια"

Δύο συναυλίες μνήμης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Απριλίου, ώρα 8:30, στην Αίθουσα Χρήστος…

mitsiasmanolis

Δύο συναυλίες μνήμης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Απριλίου, ώρα 8:30, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Δύο βραδιές με τον Μανώλη Μητσιά να τραγουδά εκείνα που κάποτε απαγορεύτηκαν και με τον κινηματογραφιστή της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας Παντελή Βούλγαρη να υπογράφει με το δικό του μελάνι το ντοκουμέντο μιας στοιχειωμένης εποχής, θυμίζοντας «τι δεν πρέπει να ξεχνάμε»…

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της δικτατορίας, ο Μανώλης Μητσιάς με τη γεμάτη μνήμες εκφραστική φωνή του και ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης συνεργάζονται και παρουσιάζουν για πρώτη φορά ένα μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια που απαγόρευσε ή λογόκρινε η χούντα: τραγούδια με σαφές και έντονο πολιτικό στίγμα αλλά και ελαφρά τραγούδια, αφού οι λογοκριτές των συνταγματαρχών ανακάλυπταν συνεχώς ύποπτες λέξεις και κρυφά νοήματα ακόμη και σε μια ερωτική μπαλάντα, αν οι δημιουργοί της είχαν την ατυχή έμπνευση να την έχουν αφιερώσει στιχουργικά σε κάποια «Ελευθερία», σε μια «Νίκη», σε μια «Αναστασία»!

Καθώς μάλιστα το σκοτάδι της χούντας απλωνόταν όλο και περισσότερο, η λογοκρισία θέριευε. Πολλά αμιγώς λαϊκά και ρεμπέτικα ακούσματα αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία, αφού όλοι ανεξαιρέτως οι ρεμπέτες, οι λαϊκοί βάρδοι και δημιουργοί επεδείκνυαν προκλητικό και έκλυτο βίο, χαρακτηρισμένοι άπαντες συλλήβδην ως λούμπεν, μοιχοί ή χασισοπότες. Έτσι, πέρα από τους συνήθεις υπόπτους Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο ή Μάνο Χατζιδάκι, εμφανίζονταν στις μαύρες λίστες της επιτροπής λογοκρισίας και τραγούδια του Μπαγιαντέρα, του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μάρκου Βαμβακάρη. Φυσικά και οι αντίστοιχοι στιχουργοί από τον Κώστα Βίρβο και την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ως τους μεγάλους ποιητές μας, Νίκο Γκάτσο και Γιάννη Ρίτσο και τους νομπελίστες μας, Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, όπως επίσης και κάθε Σοβιετικός, Ρώσος ή φυλετικά συγγενής. Έτσι λοιπόν κομμένος από το ραδιόφωνο ο Τσαϊκόφσκι, κομμένος ο Προκόφιεφ, αλλά κομμένος και ο Ντβόρζακ. Ό,τι δηλαδή δεν… «συμμορφωνόταν προς τας υποδείξεις».

Τραγούδια και μουσική, στίχοι και λόγια φορτωμένα με μνήμες, από τους «Μοιραίους» του Μίκη Θεοδωράκη και του Κώστα Βάρναλη, τον «Δρόμο» του Μάνου Λοΐζου και της Κωστούλας Μητροπούλου, το «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια» του Χρήστου Λεοντή και του Κώστα Βίρβου, το επικό «Ζαβαρακατρανέμια» του Γιάννη Μαρκόπουλου και το «Σάββατο απόγιομα» του Νότη Μαυρουδή και του Γιάννη Κακουλίδη, έως το «Φίλοι κι αδέρφια» του Σταύρου Ξαρχάκου και του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το «Ήρθατε σαν κύματα» του Λουκιανού Κηλαηδόνη και του Νίκου Γκάτσου αλλά και τραγούδια… υπεράνω υποψίας, όπως το «Πέταξ’ ένα πουλί» του Κώστα Κλάββα και του Αλέξη Αλεξόπουλου, ακόμη και το «αθώο» «She loves you» των Beatles!

Μανώλης  Μητσιάς

«Τα Απαγορευμένα τραγούδια»

Τρίτη 21, Τετάρτη 22 Απριλίου, 8:30 μ.μ.

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρα, ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας), Δημήτρης Μαργιολάς, Ηρακλής Ζάκας (μπουζούκι), Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Πολυμέρης Δήμος (ακορντεόν), Χάρης Μέρμυγκας (κοντραμπάσο), Τάσος Μυσιρλής (τσέλο), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Γιάννης Σαρίκος (ντραμς) και Γιώργος Σαρίκος (κρουστά).

Τιμές εισιτηρίων: 14 € (Ζώνη Γ΄), 25 € (Ζώνη Β΄), 35 € (Ζώνη Α΄) και 50 € (Διακεκριμένη Ζώνη).

Ειδικές τιμές: 7,5 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9,5 € (65+, πολύτεκνοι).

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…