Μανωλάδα: Κάηκαν μέσα στη νύχτα οι παράγκες των εργατών γης – Παράξενη η χρονική σύμπτωση (video)

Φωτιά μέσα στη νύχτα άρπαξαν τα παραπήγματα των εργατών με τουλάχιστον τρεις να τραυματίζονται σοβαρά - Ερωτηματικά προκαλεί η είδηση της δημιουργίας συνδικάτου εργατών γης

2487662

Στις φλόγες τυλίχθηκαν τα παραπήγματα εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές υλικές ζημιές.

Δύο τουλάχιστον εργάτες υπέστησαν εγκαύματα στην προσπάθειά τους να σβήσουν τη φωτιά. Εκείνη την ώρα στις 15 παράγκες που τυλίχθηκαν στις φλόγες βρίσκονταν 34 άτομα, 24 από το Πακιστάν και 10 από Μπαγκλαντές. Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν ενεργές εστίες θερμότητας και είναι αδύνατον η φωτιά να αποτελεί τυχαίο περιστατικό.

Μάλιστα κάηκαν πρόβατα και κότες που είχαν για δική τους χρήση, καθώς και τα υπάρχοντά τους, ανάμεσα σε αυτά και έγγραφα, όπως διαβατήρια, χρήματα αλλά και ψυγεία και κουζίνες και ένα μοτοποδήλατο.

Οι εικόνες που κατέγραψαν με κινητά τηλέφωνα είναι χαρακτηριστικές της καταστροφής που υπέστησαν:

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δημιουργία συνδικάτου εργατών γης στη Μανωλάδα

Πάντως, χωρίς να υπάρχει άμεση σύνδεση που να μπορεί να αποδειχτεί, αίσθηση προκαλεί η χρονική σύμπτωση του περιστατικού της πυρκαγιάς με την είδηση που μετέδωσαν τοπικά διαδικτυακά μέσα ότι οι εργάτες γης σε Αχαΐα και Ηλεία έχουν δημιουργήσει συνδικαλιστική οργάνωση που απαιτεί αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και καλύτερα μεροκάματα. 

Σύμφωνα με το τοπικό thebest.gr οι εργάτες «έχουν αποκτήσει συνδικαλιστική οργάνωση και πλέον βάζουν τους όρους τους για τον τρόπο εργασίας τους και τις αμοιβές τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργάτες γης πλέον κλείνουν δουλειές όχι κατά μόνας όπως παλιά, αλλά σε οργανωμένες ομάδες και μεταξύ των όρων που θέτουν και τους οποίους δεν διαπραγματεύονται, είναι η αμοιβή τους 4 ευρώ την ώρα, η διαμονή τους σε αξιοπρεπείς χώρους και όχι σε παραπήγματα με μουσαμάδες και άλλα επικίνδυνα υλικά, η λήψη μέτρων υγιεινής και η μεταφορά τους όχι σε καρότσα, αλλά σε οχήματα -τουλάχιστον- με σκεπή». Μάλιστα η ίδια ιστοσελίδα σημειώνει ότι στα φραουλοχώραφα επικρατεί «αναστάτωση και προβληματισμός» και ότι «οι φραουλοπαραγωγοί να είναι σε αναμμένα καρφιά λόγω τις ευπάθειας του προϊόντος, το οποίο, έτσι και δεν φύγει για έξω εγκαίρως, (κυρίως για τη Ρωσία), υποβαθμίζεται και προωθείται για μαρμελάδα στην εσωτερική αγορά και στην μισή τιμή»..

Όπως αναφέρει το pelop.gr, οι εργάτες γης στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας και της Βουπρασίας, έχουν συμφωνήσει με τις ομάδες παραγωγών σε αύξηση του ημερομισθίου στα 27 ευρώ από τα 24 που ίσχυε παλαιότερα, όπως επίσης και στην αποζημίωση της υπερωρίας

Το koutipandoras.gr επιχείρησε να έρθει σε επαφή με τη συνδικαλιστική οργάνωση που φέρεται να δραστηριοποιείται στη Μανωλάδα, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό. Παράλληλα, αξίζει να τονιστεί ότι σε επικοινωνία με την Πυροσβεστική ενημερωθήκαμε ότι τα αποτελέσματα της προανάκρισης δεν δημοσιοποιούνται ποτέ.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…