Newsroom

Newsroom

Αν. Μάνη: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Σκαμνάκι, Δεσφίνα και Καρέα

Στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης συνεχίζουν να επιχειρούν περισσότεροι από 60 πυροσβέστες με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων  

5354420 4

Σε τρεις περιοχές της Ανατολικής Μάνης σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν αρχικά να τις περιορίσουν και στη συνέχεια να τις ελέγξουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στις περιοχές Σκαμνάκι, Δεσφίνα και Καρέα, χωρίς όμως να απειληθούν γειτονικοί οικισμοί.

Στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης συνεχίζουν να επιχειρούν περισσότεροι από 60 πυροσβέστες με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, στο έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν δυνάμεις του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες της αυτοδιοίκησης.

Γορτυνία: Καλύτερη η κατάσταση – Αντιμετωπίστηκαν οι αναζωπυρώσεις

Αντιμετωπίστηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις οι αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν στη Γορτυνία και στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας, ενώ όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την Πυροσβεστική, πλέον η κατάσταση είναι καλύτερη και δεν κινδυνεύει κάποιος οικισμός».

Οι αναζωπυρώσεις στη Γορτυνία σημειώθηκαν στις περιοχές Νεοχώρι, Λιβαδάκι και Ελαία, αλλά ήταν άμεση η επέμβαση των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών μέσων, τα οποία κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς πριν πάρει διαστάσεις και γίνει απειλητική για τους γειτονικούς οικισμούς.
Μάλιστα, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφέρειαρχης, «δεν έβρεξε στην περιοχή όσο περιμέναμε, αλλά για καλή τύχη έβρεξε στο Νεοχώρι», προσθέτοντας ότι «η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί και η θερμοκρασία έχει υποχωρήσει».

Στο μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις και στη Μεγαλόπολη και συγκεκριμένα στις περιοχές Νεοχώρι και Ίσαρης, αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων σταμάτησε την πορεία της φωτιάς.

Οι άνεμοι, οι οποίοι έπνεαν στην περιοχή της Γορτυνίας, προκάλεσαν αναζωπυρώσεις της φωτιάς, κυρίως στην περιοχή του Νεοχώριου το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι εναέριες και οι επίγειες δυνάμεις που επιχείρησαν στο σημείο, προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις, προκειμένου να μην λάβουν διαστάσεις και απειλήσουν γειτονικές κατοικημένες περιοχές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι έδωσαν προηγουμένως  ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, ενώ τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας. Mικρές εστίες φωτιάς το πρωί φαίνεται να υπάρχουν στις περιοχές Αετοράχη, Νεοχώρι, Οχθια και Καλλιάνη. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να μην δημιουργηθεί ένα νέο μεγάλο μέτωπο που θα μπορούσε να απειλήσει σπίτια, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι αισιόδοξες ότι θα τεθούν υπό έλεγχο οι φωτιές.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία, τους άντρες των οποίων κατάχειροκρότησαν οι πολίτες θέλοντας να πουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ», εκτιμώντας τη βοήθεια στο δύσκολο έργο τους.

Από τη Γαλλία επιχειρούν 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα, από τη Γερμανία 37 πυροσβέστες με 18 οχήματα μαζί με 578 Έλληνες πυροσβέστες που επιχειρούν στην Αρχαία Ολυμπία και στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής Αρκαδίας.

Μεγάλες καταστροφές στη Γορτυνία

Η φωτιά στην ορεινή Αρκαδία έχει αφήσει πίσω της τεράστια καταστροφή. Έχουν χαθεί πολλά σπίτια σε Γορτυνία, Πυρρή, Λιβαδάκι. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε εκκενώσεις 21 οικισμών με αποτέλεσμα  να μην υπάρχουν τραυματίες. Στο Πυρρή έχουν καταστραφεί πολλές ελιές καθώς είναι περιοχή που παράγει πολλούς τόνους λάδι.

Όπως ανέφερε τα ξημερώματα στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, «οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης περίπου τρεις αναζωπυρώσεις της φωτιάς στις περιοχές Καλλιάνι και Νεοχώρι», ενώ μικρότερες αναζωπυρώσεις είχαν σημειωθεί στις περιοχές Καστράκι, Πυρρί και Λιβαδάκι.

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις προβλέπονται πιθανές βροχοπτώσεις για την Πέμπτη στην περιοχή και ελπίζω να επαληθευτούν αυτές οι προγνώσεις». Επίσης, είπε ότι «έχουν δημιουργηθεί οι αντιπυρικές ζώνες στο Μαίναλο, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά».

Σχετικά με τη διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου συγκρότησε τις επιτροπές καταγραφής, οι οποίες ξεκίνησαν από την περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου ήταν το δεύτερο μέτωπο της φωτιάς, ενώ στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και για τις δύο περιοχές, προκειμένου να στηριχθούν οι πυρόπληκτοι». Ακόμη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για να αποσταλούν ζωοτροφές στις πληγείσες περιοχές, όπου έχουν καεί βοσκότοποι».

(Με πληροφορίες: pelop.gr_

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…