Newsroom

Newsroom

Μάνφρεντ Βέμπερ, ο σκληρός δεξιός που θέλει να πάρει τη θέση του Γιούνκερ

Οι δηλώσεις του για την Ελλάδα που προκάλεσαν αντιδράσεις στο παρελθόν

weber

Ο “σκληρός” δεξιός Μάνφρεντ Βέμπερ θα είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, καθώς κέρδισε άνετα το χρίσμα του κόμματος την Πέμπτη, νικώντας τον αντίπαλό του, Αλεξάντερ Στουμπ.

Ο Βέμπερ θεωρείται πρώιμο φαβορί για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επίσης προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αν και παραμένει ασαφές το ποιοι θα είναι οι αντίπαλοί του, καθώς οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες θα αποφασίσουν για τον υποψήφιό τους στις 8 Δεκεμβρίου, ενώ μέσα στον Νοέμβριο θα αποφασίσουν οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο από το 2014, είναι γνωστός για τη σκληρή του στάση στο μεταναστευτικό ζήτημα, και στην ομιλία του την Πέμπτη αναφέρθηκε στην ανάγκη για “αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους”, τονίζοντας πως είναι ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύσει το αίσθημα ασφάλειας των Ευρωπαίων.

Ο Βέμπερ έχει επανειλημμένα εκφράσει τη διαφωνία του με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ έχει κατά καιρούς αναφερθεί στην “οικονομική απειλή” της Κίνας και έχει ταχθεί κατά της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία.

Σύμμαχος της Άνγκελα Μέρκελ, ο Βέμπερ είχε στη σύνοδο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, που εκτιμάται ότι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο για την εκλογή του ως υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν.

Ο Βέμπερ είχε προκαλέσει σάλο τον περασμένο Ιανουάριο, όταν είχε αναφερθεί σε μία “τελική λύση” όσον αφορά στο μεταναστευτικό, χρησιμοποιώντας μία φράση που παρέπεμπε στον όρο που χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ για τους Εβραίους. Στη συνέχεια ο ίδιος διευκρίνισε ότι εννοούσε μία συλλογική ευρωπαϊκή λύση. Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι τον Βέμπερ στήριξε για τη διαδοχή του Γιούνκερ μεταξύ άλλων και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, γνωστός για τις ακραίες απόψεις του που έχουν φέρει τη χώρα του σε ευθεία σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Βέμπερ έχει προκαλέσει κατά καιρούς με τις δηλώσεις του. Τον Ιούνιο του 2017 είχε ισχυριστεί πως “η Γερμανία θα δώσει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, όμως όχι σε αυτή την κυβέρνηση, αλλά σε μια άλλη”, ενώ το 2015 είχε εισηγηθεί την έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, προκαλώντας την αντίδραση ακόμα και της Νέας Δημοκρατίας, που ως μέλος του ΕΛΚ θα τον στηρίξει αναφανδόν για την προεδρία της Κομισιόν.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…