ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη… εν δράσει

Ο σύλλογος που ίδρυσε η Ζακλίν Πόιτρας διεκδικεί το δικαίωμα των παιδιών που ασθενούν στη φαρμακευτική κάνναβη

Λαμπρινή Παπαδοπούλου 10/04/2019 | 09:00

Καμιά φορά είναι οι ελάχιστες, οι πιο κοινότoπες και οι πιο δεδομένες –για τον περισσότερο κόσμο– πράξεις και λέξεις αυτές που μπορούν να προκαλέσουν και τις πιο αναπάντεχες συγκινήσεις. Οπως ο ήρεμος και χωρίς σπασμούς ύπνος ενός επιληπτικού αγοριού, η βλεμματική επαφή ενός αυτιστικού κοριτσιού ή οι σωστά αρθρωμένες λέξεις ενός παιδιού με εγκεφαλική παράλυση.

Για τη Ζακλίν Πόιτρας ήταν το κλάμα της κόρης της. «Η Μάγια δεν έκλαιγε ποτέ. Μπορεί να την ενοχλούσε κάτι, να έπεφτε και να χτυπούσε σοβαρά αλλά ποτέ δεν έκλαιγε. Επίσης δεν κοιμόταν τα βράδια, δεν περπατούσε καλά και δεν μπορούσε να σηκώσει ούτε ένα ποτήρι νερό». Ολα αυτά βελτιώθηκαν σημαντικά από τότε που η Ζακλίν είδε ένα ντοκιμαντέρ για την ιατρική χρήση της κάνναβης και τα θεαματικά αποτελέσματά της σε ασθενείς που έπασχαν από επιληψία, όπως η κόρη της. «Απευθείας αποφάσισα να ερευνήσω περισσότερο το θέμα κι όταν πείστηκα για τα οφέλη άρχισα να δίνω στην κόρη μου κανναβιδιόλη (CBD). Η αλλαγή που είδαμε ήταν θεαματική» περιγράφει στο Documento. Φοβήθηκε προτού πάρει την απόφαση να δώσει στο παιδί της κάνναβη; «Δεν είχα φόβο. Είχα δώσει τόσο απαίσια και επικίνδυνα σκευάσματα στο παιδί μου που το τελευταίο πράγμα που φοβόμουν ήταν η κάνναβη. Στο παρελθόν της είχα δώσει, με εντολή γιατρού, σκεύασμα όπου ανάμεσα στις πιθανές παρενέργειες ήταν το κώμα και ο θάνατος. Ε, πώς να φοβηθώ την κάνναβη; Αγωνία είχα μόνο για το αν θα λειτουργήσει η θεραπεία» απαντάει.

Σήμερα η αγωνία έχει ξεπεραστεί πλήρως, αλλά τη θέση της έχει καταλάβει ένας έντονος θυμός. «Θυμώνω γιατί σκέφτομαι ότι όλες αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες εδώ και πολλά χρόνια και να μην υπάρχουν λανθασμένα στερεότυπα, προκαταλήψεις και παραπληροφόρηση. Θυμώνω γιατί δεν μπορώ να ανεχτώ πως ένας άνθρωπος που θα βρεθεί σήμερα στη θέση που βρέθηκα εγώ πριν από χρόνια, να του πουν δηλαδή πως η τριών μηνών κόρη του έχει επιληψία, είναι πολύ πιθανό να μην ακούσει από τον νευρολόγο πως υπάρχει και η λύση της ιατρικής κάνναβης» εξηγεί.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο αποφάσισε πριν από λίγα χρόνια να ιδρύσει τον σύλλογο ΜΑΜΑΚΑ – ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη. «Θέλω να βοηθήσουμε να διαδοθούν οι πληροφορίες και η γνώση που έχουμε συσσωρεύσει. Συνειδητοποίησα δηλαδή ότι είχαμε ανάγκη από μια οργάνωση η οποία θα μπορούσε να προωθήσει τα δικαιώματα και τα αιτήματα των ασθενών και να λειτουργήσει επίσης ως δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ μας, καθώς δεν έχουμε υποστήριξη από τους γιατρούς και οι πληροφορίες που μπορεί να βρίσκουμε ίσως είναι πολύτιμες για κάποιον άλλο γονιό» εξηγεί. Τα μέλη του συλλόγου είναι άτομα που γνώρισε όλα αυτά τα χρόνια στα νοσοκομεία που μπαινόβγαινε για την κόρη της και στις αίθουσες αναμονής των γιατρών. Οι περισσότεροι έχουν δοκιμάσει τη χορήγηση ιατρικής κάνναβης στα παιδιά τους και κάνουν λόγο για ένα «ξύπνημα», μια «επιστροφή» των παιδιών τους σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. «Σήμερα βέβαια δεν είμαστε μόνο μαμάδες αλλά και μπαμπάδες, συγγενείς και άλλα άτομα που διεκδικούμε το δικαίωμα στην πρόσβαση στην κάνναβη για ιατρική χρήση. Για εμάς αυτά τα πολύ μικρά πράγματα, τα τόσο καθημερινά για τους άλλους θαύματα» σημειώνει.

Η ίδια δεν διστάζει να παραδεχτεί πως χορήγησε, όπως και άλλοι γονείς, ιατρική κάνναβη στο παιδί της πολύ προτού γίνει νόμιμη η χρήση της. «Δεν φοβάμαι να το πω. Φοβάμαι μήπως η γνώση δεν φτάσει σε περισσότερο κόσμο. Υπάρχουν ακόμη πολλοί γονείς οι οποίοι έδιναν ή και δίνουν ακόμη και σήμερα ιατρική κάνναβη κρυφά από τους γνωστούς, τους συγγενείς, ακόμη και τους γιατρούς τους» αναφέρει.

Η ίδια εξηγεί πως σήμερα μπορεί να έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, όμως, όπως σημειώνει, «μόνο ένα συστατικό του φυτού είναι νόμιμα διαθέσιμο αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα. Πρόκειται για την κανναβιδιόλη, η οποία έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, ωστόσο χρειαζόμαστε και THC (τετραϋδροκανναβινόλη), η οποία εξακολουθεί να είναι παράνομη ουσία, με αποτέλεσμα όσοι τη χρειάζονται να αναγκάζονται να τη βρίσκουν στο εξωτερικό, να την πληρώνουν μόνοι τους και να την εισάγουν παράνομα πηγές από το εξωτερικό».

* Περιοδικό HOT DOC #163, Κάνναβη το χόρτο της ανάπτυξης, 07/10/18