«Μαλώνει» τους RSF ο Οικονόμου… αλλά δεν τον παίρνει!

Κυβερνητικό θράσος το να ζητά ο κ. Οικονόμου εξηγήσεις από τους RSF...

5538913

Με προκλητικό τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρεί να βγει στην «αντεπίθεση» μετά την καταστροφική κατάταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο κατάλογο που διαμορφώνει κάθε χρόνο η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, απευθύνοντας δήθεν ερωτήματα προς τους RSF για τη θέση της χώρας. 

Σύμφωνα με ανάρτηση του Γιάννη Οικονόμου στο facebook, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στους RSF εκφράζοντας την απογοήτευσή της για τη θέση της χώρας, αλλά και αμφισβητώντας ευθέως τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε. 

Στην επιστολή της η κυβέρνηση εγκαλεί τους RSF με υποτιμητικό τρόπο και φρασεολογία και τους καλεί να δώσουν εξηγήσεις.

Βεβαίως, η κυβέρνηση ζητά σήμερα εξηγήσεις γιατί την «πονάει» ο αριθμός 108, θέση στην οποία τοποθετήθηκε η Ελλάδα, αφού στην πραγματικότητα όλα όσα οδήγησαν στην καταβαράθρωση της χώρας έχουν επισημανθεί πολλές φορές από σειρά αναφορών των μεγαλύτερων διεθνών οργανώσεων Τύπου. 

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το ακροατήριό της, η ελληνική κυβέρνηση επικρίνει τους RSF ακόμη και για το ότι στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται μη αναγνωρισμένες χώρες, όπως το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου, κάνοντας και πάλι ότι δεν καταλαβαίνει πως το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου και της ασφάλειας των δημοσιογράφων αφορά κάθε μορφή εξουσίας επί συγκεκριμένου εδάφους, ενώ η καταγραφή της κατάστασης σε τέτοιες περιοχές, δεν αποτελεί και αναγνώρισή τους ως κράτη. Άλλωστε, στην αναφορά υπάρχει και κατάταξη της Παλαιστίνης, η οποία επίσης δεν αποτελεί αναγνωρισμένο κράτος. Τους ενοχλεί και αυτό στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Πρόκειται πάντως για κυβερνητικό θράσος το να ζητά ο κ. Οικονόμου εξηγήσεις από τους RSF και να εκφράζει και κατηγορίες κατά της αναφοράς των 7 Διεθνών Οργανώσεων που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο, όταν ήταν η ίδια η κυβέρνηση είχε αδιαφορήσει πλήρως, αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις και να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η αποστολή του MFRR στην Ελλάδα είχε πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2021. Τότε, οι επτά οργανώσεις που συναποτελούν το MFRR, είχαν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να συνυπολογιστεί και η κυβερνητική θέση για το όργιο καταστολής της ελευθεροτυπίας που επικρατεί στη χώρα. 

Μόνο που η κυβέρνηση τότε είχε αδιαφορήσει πλήρως για το αίτημα του MFRR, καθώς κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν είχε παρουσιαστεί, θεωρώντας προφανώς ότι έτσι θα υπονόμευαν την αξιοπιστία της.

Ωστόσο, καθώς γινόταν κατανοητό ότι η έκθεση θα αποτελούσε κόλαφο για την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε στάση στο… «και πέντε». Συγκεκριμένα, τρεις ημέρες πριν τη δημοσίευση της αναφοράς, και ενώ αυτή είχε ήδη ετοιμαστεί, η  κυβέρνηση έστειλε ένα μεσαίο στέλεχός της, τον ΓΓ Ενημέρωσης κ. Δημήτρη Γαλαμάτη… μπας και σώσει τίποτα!

Μάλιστα για το θέμα είχε μιλήσει στο Documento και ο επικεφαλής της αποστολής του MFRR, Λόρενς Χέτινγκ, τονίζοντας ότι ο κ. Γαλαμάτης ήταν αναρμόδιος να απαντήσει στην πλειοψηφία των ζητημάτων που είχαν τεθεί.

Συγκεκριμένα είχαμε ρωτήσει στο Documento της 27ης Μαρτίου:

Κατά τη διάρκεια της αποστολής σας μιλήσατε με σημαντικό αριθμό επαγγελματιών στα ΜΜΕ που παρουσίασαν την άποψή τους για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Μιλήσατε και με κυβερνητικούς αξιωματούχους; Ήταν διαθέσιμοι για να σας παράσχουν τις πληροφορίες και τα δεδομένα που χρειαζόσασταν για να καταλήξετε στα συμπεράσματά σας;

«Δυστυχώς, διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα συνάντησής μας κατά τη διάρκεια της διερευνητικής αποστολής. Ωστόσο, τελικά συναντηθήκαμε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με τον Δρ. Γαλαμάτη, Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, για να συζητήσουμε τα πορίσματα και τις συστάσεις της έκθεσης. Κατά την άποψή μου, αυτή η συζήτηση ήταν φιλική και κυρίως εποικοδομητική. Ταυτόχρονα, ο τομέας ευθύνης του κ. Γαλαμάτη δεν αφορά πολλά από τα προβλήματα που καλύψαμε κατά τη διερευνητική αποστολή μας, επομένως η δέσμευση από άλλες κρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι ζωτικής σημασίας για να προχωρήσουμε. Ελπίζω ότι η αυριανή παρουσίαση της έκθεσής μας μπορεί να είναι η αρχή μιας παραγωγικής συζήτησης από αυτή την άποψη».

Σχόλιο: Ας πρόσεχαν…

Απίθανο βίντεο – Η Microsoft «ζωντάνεψε» την Μόνα Λίζα και την έκανε να «τραγουδήσει» ραπ

μονα

Απίθανο βίντεο – Η Microsoft «ζωντάνεψε» την Μόνα Λίζα και την έκανε να «τραγουδήσει» ραπ

Η Microsoft επέλεξε αυτόν τον ευφάνταστο τρόπο για να παρουσιάσει τις δυνατότητες του νέου εργαλείου…

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

κασσε παπανωτας

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

«Να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το ίδιο για τον βουλευτή του από…