Μακρόν: «Έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες-Η Ε.Ε δεν πολεμάει τον Ρωσικό Λαό»

«Οι μέρες που έρχονται θα είναι πιθανώς ακόμη πιο δύσκολες», υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος στο διάγγελμά του για την ουκρανική κρίση, τονίζοντας ότι «σε αυτή την άνευ προηγουμένου δοκιμασία στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας»

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για την ενότητα της διεθνούς κοινότητας, θυμίζοντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να απαιτούμε κατάπαυση πυρός».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επίσης μια λέξη για «όλους τους διπλωμάτες, αστυνομικούς και κρατικούς πράκτορες που συνεχίζουν να στηρίζουν τους συμπατριώτες μας» και «όλους τους δημοσιογράφους που καλύπτουν με θάρρος την κατάσταση».

«Οργανώνουμε μόνοι μας και θα φροντίσουμε να προστατευτούν όσοι ενωθούν στο έδαφος μας. Η Γαλλία θα πάρει το μερίδιό της», ανακοινώνει ο Εμανουέλ Μακρόν πριν συζητήσει τις οικονομικές συνέπειες. «Πολλοί οικονομικοί κλάδοι υποφέρουν και θα υποφέρουν είτε επειδή εξαρτώνται από τις εισαγωγές πρώτων υλών από τη Ρωσία και την Ουκρανία είτε επειδή εξάγουν σε αυτές τις χώρες. Η ανάπτυξή μας θα επηρεαστεί. Αύριο η τιμή του ανεφοδιασμού, το ύψος του λογαριασμού θέρμανσης, είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω. Μπροστά σε αυτές τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, έχω μόνο μια πυξίδα: να σας προστατεύσω», επισημαίνει ο πρόεδρος πριν ανακοινώσει την εφαρμογή ενός «σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας για να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις δυσκολίες».

 
Εισήλθαμε σε νέα εποχή, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό σήμερα από το Παρίσι για ουκρανική κρίση. Ο Μακρόν καταδίκασε απερίφραστα «τη βίαια επίθεση» του Πούτιν κατά της Ουκρανίας επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά και ότι οι μέρες που έρχονται θα είναι δυσκολότερες. Χαρακτήρισε προσβλητικές τις δηλώσεις Πούτιν που χαρακτήρισε «ναζιστική» την ουκρανική κυβέρνηση. «Είναι προσβολή. Η ρωσική ηγεσία προσβάλλει τη μνήμη του Ολοκαυτώματος στην Ουκρανία», είπε και πρόσθεσε: «Αυτός ο πόλεμος θα στείλει την Ευρώπη πίσω στις πιο σκοτεινές ώρες της ιστορίας της».

Είμαστε δίπλα στον ουκρανικό λαό. Και δίπλα στον Ουκρανό πρόεδρο, είπε ο Μακρόν σημειώνοντας ότι ο Ζελένσκι είναι σήμερα το πρόσωπο του θάρρους και της ελευθερίας. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι εδώ και καιρό προσπάθησε και προσπαθεί να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι υπάρχουν άλλοι δρόμοι. Ωστόσο ο Πούτιν διάλεξε τον πόλεμο, είπε ο Μακρόν υπογραμμίζοντας πως είναι ψέμα ότι η Ρωσία απειλείται. Απειλεί, τόνισε ο Μακρόν, λέγοντας ότι αυτός ο πόλεμος είναι στο πνεύμα του ρεβανσισμού. Σήμερα η Ρωσία καταδικάστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τον ΟΗΕ, συνέχισε ο Μακρόν επισημαίνοντας ότι «επιβάλαμε κυρώσεις και θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε». Ευχαρίστησε τους διπλωμάτες και τους αστυνομικούς που βοήθησαν Γάλλους πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία αλλά και τους δημοσιογράφους που παραμένουν εκεί.

Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία και με τον ρωσικό λαό, είπε ο Μακρόν τονίζοντας ωστόσο ότι τα έως σήμερα δεδομένα έχουν ανατραπεί και θα συνεχίσουν να αλλάζουν. «Η δημοκρατία και η ελευθερία δεν είναι πλέον δεδομένες», επεσήμανε στη συνέχεια ο Μακρόν υπογραμμιζοντας ότι η ΕΕ που έδειξε εντυπωσιακή ενότητα θα πρέπει να πληρώσει τώρα το κόστος της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας. Θα πρέπει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο και η ευρωπαϊκή άμυνα θα πρέπει να αναβαθμιστεί, κατέληξε ο Μακρόν σημειώνοντας πως όλα αυτά θα έχει την ευκαιρία να τα συζητήσει με τους εταίρους στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι.

Επίσης, αναφέρθηκε στον ρωσικό λαό, σημειώνοντας ότι «γνωρίζουμε τι μας δένει με τον ρωσικό λαό που θυσίασε τόσα πολλά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είμαστε με τους Ρώσους που σήμερα έχουν το θάρρος να υπερασπιστούν την ειρήνη. Συνομιλώ συνεχώς με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι όπως και με τον πρόεδρο Πούτιν. Προσπαθώ ακούραστα να τον πείσω να παρατήσει τα όπλα, να αποτρέψω τη διεύρυνση της σύγκρουσης».
.

Το παιδί του Διονύση Σιμόπουλου αλλάζει φωτογραφία στο προφίλ του αστροφυσικού και συγκινεί: «That’s all folks»

Το παιδί του Διονύση Σιμόπουλου αλλάζει φωτογραφία στο προφίλ του αστροφυσικού και συγκινεί: «That’s all folks»

«Αυτό ήταν» σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση το μήνυμα της φωτογραφίας που ανέβασε το παιδί του…