Μακελειό στην Κωνσταντινούπολη: Άκαρπη η επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό του δράστη

Άκαρπη απέβη η μεγάλη επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας στη συνοικία Zeytinburnu της Κωνσταντινούπολης για τον εντοπισμό υπόπτου για την πολύνεκρη επίθεση στο νυχτερινό κέντρο Reina, λίγες στιγμές μετά από την έλευση του νέου έτους.

586a44cc1dc524f7128b48f9 1

Σύμφωνα με το Associated Press, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας χωρίς συλλήψεις.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι τουρκικές αρχές πραγματοποίησαν επιδρομή σε σπίτι, ενώ στην περιοχή αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, στις έρευνες στην ευρύτερη περιοχή συνέδραμε από αέρος και ένα ελικόπτερο. Όπως ανέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ, η γειτονιά είχε αποκλειστεί από τις αρχές, καθώς υπήρχε πληροφορία ότι ο τζιχαντιστής τρομοκράτης βρίσκεται σε συγκεκριμένο κτίριο. Οι αρχές φαίνεται ότι δέχθηκαν τηλεφώνημα από πολίτη που αναγνώρισε τον δράστη.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές βρίσκονται κοντά στην ταυτοποίηση του δράστη.

Εν τω μεταξύ, υπό κράτηση έθεσε σήμερα η τουρκική αστυνομία οκτώ άτομα ως ύποπτα για τη φονική επίθεση σε κλαμπ της Κωνσταντινούπολης από την οποία 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, η αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση οκτώ πρόσωπα στο πλαίσιο της έρευνάς της για τον εντοπισμό του δράστη που γάζωσε με καλάσνικοφ δεκάδες άτομα.

Καμιά λεπτομέρεια δεν έγινε γνωστή σχετικά με τα πρόσωπα τα οποία συνελήφθησαν από ομάδες της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας.

Πρόκειται για τις πρώτες συλλήψεις που σχετίζονται με την επίθεση και δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για το ένα στους οκτώ υπόπτους βρίσκεται ο μακελάρης.

«Κοντά στην ταυτοποίηση του δράστη»

Πολύ κοντά για την ταυτοποίηση του δράστη της επίθεσης της Πρωτοχρονιάς στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται οι τουρκικές αρχές, όπως δήλωσ νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς.

Όπως είπε, οι επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία θα συνεχιστούν μέχρι να εξαλειφθεί ο τρομοκρατικός κίνδυνος για την Τουρκία.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ για όσο χρειαστεί», ξεκαθάρισε ο κ. Κουρτουλμούς, αναφερόμενος στα ειδικά μέτρα που έχουν ληφθεί μετά την καταστολή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τέλος ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ θα επισκεφθεί εντός της εβδομάδας το Ιράκ, ώστε να συζητήσει με Ιρακινούς ιθύνοντες ζητήματα σχετικά με την πάλη κατά της τρομοκρατίας, καθώς και την επανεκκίνηση των τουρκοϊρακινών σχέσεων.

Το ISIS πίσω από το φονικό χτύπημα

Εν τω μεταξύ, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε με ανακοίνωσή του την ευθύνη για τη φονική τρομοκρατική επίθεση στο κλαμπ η οποία άφησε πίσω της 39 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

«Σε συνέχεια των ευλογημένων επιχειρήσεων που το Ισλαμικό Κράτος διενεργεί ενάντια στην Τουρκία, ένας ήρωας στρατιώτης του χαλιφάτου χτύπησε ένα από τα πιο διάσημα κλαμπ, όπου οι Χριστιανοί γιόρταζαν την “αργία της αποστασίας” τους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του. 


Το χρονικό της επίθεσης

Ο μακελάρης εισέβαλε στο κλαμπ περίπου στη 1 π.μ. την Πρωτοχρονιά, πυροβολώντας με ένα καλάσνικοφ.

Πολλοί από τους θαμώνες του κλαμπ αναγκάστηκαν να πέσουν στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου για να σωθούν.

Μάλιστα, ο δράστης της επίθεσης φαίνεται πως άλλαξε πέντε γεμιστήρες, φορούσε σκούρο σακάκι όταν μπήκε στο κλαμπ Reina και βγήκε με λευκό. Έδειχνε αρκετά ψύχραιμος, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Αρχικά, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, υπήρχε η εκτίμηση πως οι δράστες ήταν περισσότεροι από ένας, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τις αρχές.

Ο ένοπλος βρέθηκε μέσα στο κλαμπ και άνοιξε πυρ στα τυφλά. Χαρακτηριστικό είναι ότι έριξε 120 σφαίρες σε επτά λεπτά και μόλις του τελείωσαν τα πυρομαχικά άφησε το Καλάσνικοφ στο έδαφος και εξαφανίστηκε ανενόχλητος.

Βίντεο ντοκουμέντο

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που απεικονίζονται σε βίντεο ντοκουμέντο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, ο δράστης άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως ακόμα και πριν εισβάλει στο κλαμπ.

Δείτε το βίντεο:

Συγκλονιστική μαρτυρία: «Άνθρωποι ποδοπατούσαν άλλους ανθρώπους»

Επρόκειτο να είναι μια νύκτα ανέμελη, μακριά από τα τραύματα του 2016. Όμως δέκα λεπτά αφότου έφθασε στη Reina, την πιο διάσημη από τις ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης, ο Σεφά Μποϊντάς βρέθηκε να προσπαθεί να ξεφύγει από το χάος και τον θάνατο που έσπερνε ένας ένοπλος.

«Ακριβώς τη στιγμή που ετοιμαζόμουν να καθίσω κοντά στην είσοδο, σηκώθηκε πολλή σκόνη και καπνός. Πυροβολισμοί ξέσπασαν», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της μικρής ομάδας Beylerbeyi της Κωνσταντινούπολης.

Είναι 01:15 της Κυριακής (00:15 ώρα Ελλάδας) και ένας άνδρας ανοίγει πυρ εναντίον των εκατοντάδων ανθρώπων που γιόρταζαν την έλευση του Νέου Έτους στο νυχτερινό κέντρο, αφού είχε προηγουμένως σκοτώσει μπροστά στην είσοδο έναν αστυνομικό κι έναν πολίτη. Σύμφωνα με τις αρχές, 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 16 ξένοι.

«Υπάρχουν πιθανόν περισσότερα θύματα, επειδή καθώς προχωρούσα, άνθρωποι ποδοπατούσαν άλλους ανθρώπους», περιγράφει ο Σεφά Μποϊντάς, ο οποίος είχε πάει στην ντισκοτέκ Reina μαζί με δύο φίλες του.

Η σκηνή που αφηγείται φανερώνει τον πανικό που κατέλαβε τους θαμώνες, πολλοί από τους οποίους έπεσαν στον Βόσπορο για να ξεφύγουν από τις σφαίρες.

«Ακούγοντας τους θορύβους αυτούς, πολλές γυναίκες λιποθύμησαν», λέει. Αυτό συνέβη στη μία από τις φίλες του. «Την σήκωσα στην πλάτη μου και βάλθηκα αμέσως να τρέχω».

«Δεν ξέρω πώς κατάφερα να διαφύγω», λέει. «Σε τέτοιες στιγμές, δεν περιμένεις. Ακούγαμε πυροβολισμούς αριστερά, έτσι τρέξαμε προς τα δεξιά».

«Περίπου 50 άτομα διέφυγαν πιθανόν μ’ αυτόν τον τρόπο», προσθέτει.

Η αστυνομία έφθασε γρήγορα μετά τους πυροβολισμούς. «Έφθασαν πολύ γρήγορα, αλλά δεν κατάφεραν να ελέγξουν αμέσως την κατάσταση, δεν ήξεραν ποιος ήταν ο δράστης. Μας υποψιάζονταν όλους», λέει.

Η ειρωνεία είναι πως ο ποδοσφαιριστής αφηγείται ότι αρχικά δεν ήθελε να πάει στη Reina, φοβούμενος «κάποια συμπλοκή, κάτι, μια βόμβα». Η Τουρκία επλήγη πέρυσι από πολλές επιθέσεις, μερικές από τις οποίες είχαν στόχο χώρους στους οποίους συχνάζουν οι τουρίστες, όπως αυτό το νυκτερινό κέντρο.

«Δεν μπορεί να συμβεί κάτι σ’ ένα μέρος όπως η Reina!», του είπε όμως ένας φίλος. Κι εκείνος πείστηκε. Ωστόσο, προσθέτει, «είχα ένα προαίσθημα… Πήγα εκεί αργά, μετά την αλλαγή του χρόνου. Και όλο αυτό συνέβη 10 λεπτά αφότου είχα φθάσει».

Ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου, Reina, Μεχμέτ Κοτσαρσλάν δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet: «Ο εισβολέας χτύπησε στο μέρος με καλάζνικοφ. Η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει για παρόμοια επίθεση πριν από 10 ημέρες και είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης και της (περιοχής) μπροστά στη θάλασσα. Και κοιτάξτε τι έγινε μετά», ενώ τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να αποτραπεί μια τέτοια επίθεση.

ΗΠΑ: Δεν είχαμε καμία πληροφορία για απειλή σε κλαμπ

Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης, είχε μεταδοθεί πληροφορία ότι οι αμερικανικές αρχές γνώριζαν ότι επρόκειτο να γίνει κάποια μεγάλη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, και μάλιστα σε κλαμπ.

Ωστόσο, με ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα διέψευσε την πληροφορία, αναφέροντας ότι «παρά τις περί του αντιθέτου φήμες που κυκλοφορούν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε καμία πληροφορία για απειλή σε κλαμπ, συμπεριλαμβανομένου του κλαμπ Reina».

Επίσης ότι δεν είχαν προειδοποιηθεί οι Αμερικανοί να αποφύγουν να πάνε σε συγκεκριμένα νυχτερινά κέντρα ή γειτονιές.

Να σημειωθεί ότι στις 22 Δεκεμβρίου, η αμερικανική πρεσβεία είχε εκδώσει μια γενική «οδηγία για απειλή την περίοδο των εορτών», τόσο για την Τουρκία όσο και για διάφορα μέρη της Ευρώπης, ωστόσο «έτσι θα κάναμε για οπουδήποτε υπάρχουν ενδείξεις ότι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούσαν να γίνουν στόχος βίαιης επίθεσης», αναφέρει η πρεσβεία.

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

GMPRm9QXEAElRJj

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

Αλευρωμένοι λευκοί σανδαλοφόροι νεαροί και νεαρές πόζαραν σαν αρχαία αγάλματα μπροστά από τον Παρθενώνα παριστάνοντας…

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

6036943

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Διαβάστε τα πρώτα λόγια της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση της για την τραγωδία στο…

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

Γιάννης

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

«Γιάννη μου μωρό μου για μένα είσαι εδώ. Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση του»,…