Μακεδονικό: Προ των πυλών η συμφωνία – πιθανό διάγγελμα Τσίπρα

Θέμα χρόνου είναι όπως όλα δείχνουν να υπάρξει συμφωνία για το Μακεδονικό. Το απόγευμα σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ εξαιρετικά πιθανό είναι αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό.

5b1f8fcc1dc5241c578b4618

Εάν πράγματι σήμερα υπάρξει συμφωνία τότε όλα δείχνουν πως θα γίνουν συγχρονισμένες ανακοινώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια. Επίσης θα ανακοινωθεί και το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες κατά πάσα πιθανότητα προς το τέλος της εβδομάδας, όπου και θα πέσουν οι υπογραφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija). Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις ενώ στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε σε συνέντευξή του 

σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του πως 

«βλέπει» οριστική συμφωνία την Τρίτη. Απομένει -πρόσθεσε- να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα ώστε την Τρίτη μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσουν την ευχάριστη είδηση. «Αν ολοκληρωθεί η συζήτηση την Τρίτη θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία οι επιλογές για τον Ζόραν Ζάεφ», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς. Όπως ανέφερε, στο περιεχόμενο της συμφωνίας θα υπάρχει πρόβλεψη να καταγράφεται ότι τόσο η γλώσσα όσο και η εθνότητα των κατοίκων της πΔΓΜ έχουν σλαβικές καταβολές.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ζήτησε εν τω μεταξύ και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, στις 10:00 το πρωί της Τρίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε συνάντηση μαζί του, η οποία θα γίνει εντός της ημέρας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το αίτημα του προέδρου της ΝΔ αφορά τις εξελίξεις στο Μακεδονικό. 

Τη συμφωνία πάντως δεν πρόκειται να ψηφίσει ο Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφείο του κόμματός του. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σημείωσε ότι αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη και από τους όρους που είχε θέσει η κυβέρνηση Καραμανλή της οποίας ήταν μέλος και ο ίδιος, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να στηρίξει συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ενώ διευκρίνισε ότι όποιος βουλευτής του δεν συμφωνεί με τη θέση αυτή θα διαγραφεί και θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Ο Πάνος Καμμένος εκτίμησε πάντως ότι η συμφωνία δεν θα περάσει από τη γειτονική χώρα ενώ ζήτησε πριν η συμφωνία έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να αλλάξει η απόφαση του αντίστοιχου Συμβουλίου του 1992.

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

σφαιρα

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

Αδέσποτη σφαίρα εντοπίστησε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Δυτική Αττική, επαναφέροντας μνήμες από την τραγωδία…