ΧΕ

Χρήστος Ευαγγελινός

Μακεδονικές καταλήψεις (του κάψου)

Το αυγό του φιδιού είναι έτοιμο να σπάσει και να γεμίσει δηλητήριο την ελληνική κοινωνία

κατάληψη

Την Πέμπτη 29/11/2018 διοργανώνεται κατάληψη στα σχολεία όλης της χώρας, για την ελληνικότητα της μακεδονίας. Εμπνευστές της κατάληψης είναι ακροδεξιές οργανώσεις, και πολλά σχολεία έχουν ήδη κλείσει. Επίσης οι μαθητές καλλούνται να μη φοβηθούν τιμωρίες που τυχόν θα υπάρξουν, και να δώσουν ονόματα άπλυτων καθηγητών που θα θελήσουν να φρενάρουν τις καταλήψεις, ώστε να δημοσιοποιηθούν στο διαδίκτυο, από τις οργανώσεις που πρότειναν τις καταλήψεις. Φυσικά και η ακροδεξιά πτέρυγα της βουλής σιγοντάρει και στηρίζει αυτές τις “καταλήψεις μόνο για έλληνες”. 

Είναι προφανές ότι το αυγό του φιδιού είναι έτοιμο να σπάσει και να γεμίσει δηλητήριο την ελληνική κοινωνία. Οι ακροδεξιοί στοχεύουν πλέον στα νέα μυαλά. Μπαίνουν στα σχολεία, κάνουν προπαγάνδα, φανατίζουν τον κόσμο. Παιδιά 15 και 16 χρονών (δηλαδή γεννημένα μετά το 2000) υπερασπίζονται τη χούντα του 1967. Πολλοί γονείς στα σπίτια ποτίζουν τα παιδιά τους  εθνικισμό, τα μαθαίνουν πως να μισούν τον ξένο. Τους μιλούν για συνομωσίες, για αλβανικά και τουρκικά φαντάσματα, που όλα στρέφονται εναντίον του ένδοξου ελληνικού έθνους. 

Ο δάσκαλος οφείλει να πάρει θέση. Χωρίς να καθοδηγεί τον μαθητή, χωρίς να του κάνει προπαγάνδα από την αντίθετη πλευρά. Απλώς δείχνοντας τα γεγονότα. 

Διδάσκοντας καθημερινά την ελληνική ιστορία, “ψυχρά” και αντικειμενικά. Μα δεν έχει άποψη ο δάσκαλος? Και φυσικά έχει, αλλά εδώ προηγείται το παιδί. Πρέπει να μάθει να κρίνει μόνο του.Να γίνει πολίτης. Η ιστορία και τα αρχαία ελληνικά, το μαθαίνουν να διαβάζει τα γεγονότα. Και οι θετικές επιστήμες του μαθαίνουν να τα κρίνει ορθολογικά και να βγάζει συμπέρασμα. Αυτό απαντά και στο αιώνιο ερώτημα του μαθητή…. “κύριε, πού θα μου χρειαστούν όλα αυτά”?

Αν η παραπάνω διαδικασία τηρηθεί ευλαβικά, τότε δε θα μείνει ούτε μισή σπιθαμή για να νομιμοποιηθεί η βία στο όνομα της πατρίδας (και στο όνομα του οτιδήποτε). Το θέμα δεν είναι τι λένε στα παιδιά αυτοί οι φανατισμένοι ακραίοι. Το θέμα είναι ποιο είναι το ποιόν αυτών που προτείνουν καταλήψεις για τη μακεδονία. Με ποιο ηθικό υπόβαθρο υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα. Και φυσικά το παιδί είναι ευάλωτο στα συνθήματα, στη ρητορική του μίσους, και στα εθνικιστικά μορφώματα. Ο δάσκαλος οφείλει να σταθεί απέναντι με το παράδειγμά του, με τον τρόπο που εργάζεται και με τη γενικότερη στάση του.

Αν όλο αυτό το κίνημα των καταλήψεων ήταν αυθόρμητο, και έβγαινε όντως μέσα από το μαθητικό κίνημα, τότε θα μιλούσαμε αλλιώς. Εδώ όμως υπάρχει προπαγάνδα ακροδεξιά, από τοπικούς γκεμπελίσκους, από αγράμματους εθνικόφρονες, και από μουτζαχεντίν αδικημένους “πατριώτες”. Που θέλουν να πείσουν τα παιδιά ότι πατρίδα είναι να μισείς τον αλβανό και τον πρόσφυγα, και όχι να μορφωθείς για να είσαι αντάξιος των προγόνων σου και κυρίως του εαυτού σου. Δε πειράζει αν δε μορφωθείς, σημασία έχει να κρατάς ψηλά τη σημαία. Κανείς δεν τους είπε ποτέ, ότι η σημαία έχει την αξία αυτού που την κρατάει. Και έτσι κατέληξαν να “αγαπούν” το ύφασμα, αντί για την έννοια που υπάρχει από πίσω. 

Δεν επιτρέπεται, απαγορεύεται να μιλήσεις έτσι στα παιδιά. Όλα αυτά πρέπει να τα δείξεις με το παράδειγμά σου. Για να καταλάβουν μόνα τους. Πίσω από τα δύσκολα μαθηματικά, από τα υπέροχα αρχαία ελληνικά, και από την υψηλή φυσική, το μήνυμα είναι λοιπόν αυτό: 
Διαβάστε, ανεβείτε πνευματικά, γίνετε καλύτεροι από ότι είστε. Και μετά σκεφτείτε μόνοι σας και πάρτε θέση. Kαι εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Στρώσε τον κώλο σου και ξεκίνα. 

Αυτή η έρμη η πατρίδα χόρτασε από λόγια και συνθήματα.

Αυτή είναι η πρώτη κατάληψη που γίνεται για εξωγενείς λόγους στα σχολεία. Την θεωρώ δηλητήριο για τα μυαλά των μαθητών και τάσσομαι κατά της πραγματοποίησής της. Όχι επειδή διαφωνώ με το αίτημά της. Αλλά επειδή δεν έχω καμία σχέση με αυτούς που την προτείνουν. Και όχι, δεν την απαγορεύω. Απλώς κάνω αυτό που περιέγραψα παραπάνω. Και πολύ γουστάρω που θα με φωνάζουν  άπλυτο. 

— 

carpe diem

Πηγή: Αιθερόπλωος

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…