ΠΚ

Πασχάλης Κορωναίος

Μακαρθισμός στις ΗΠΑ διώκουν σταρ και καλλιτέχνες που εκφράζονται υπέρ της Παλαιστίνης

Εκφράστηκαν υπέρ των Παλαιστινίων και τους απέλυσαν. Στο στόχαστρο Bella και Gigi Hadid, Σούζαν Σάραντον, Μελίσα Μπαρέρα και Κάιρι Ίρβινγκ.

hollywodd

Μακαρθισμός στη βιομηχανία του θεάματος, με γνωστούς ηθοποιούς, μοντέλα και σταρ του NBA να βρίσκονται στο στόχαστρο λόγω της υποστήριξης που εκφράζουν δημόσια στους Παλαιστίνιους. Bella και Gigi Hadid δέχονται «πόλεμο» από τη Luis Vuitton και το περιοδικό Vogue. Η NIKE διέκοψε τη συνεργασία με τον Κάιρι Ίρβινγκ μετά από αγώνα στον ΝΒΑ.

Ο Τομ Κρουζ, αναγκάστηκε να στηρίξει ανοιχτά μεγαλοστέλεχος σε πρακτορείο του Χόλιγουντ, αντιδρώντας στην απόλυσή της επειδή μίλησε για γενοκτονία στη Γάζα. Και μετά τη Σούζαν Σάραντον, η μεξικανή ηθοποιός Μελίσα Μπαρέρα απολύθηκε από το επερχόμενο σίκουελ της ταινίας Scream. Ήταν η πρωταγωνίστρια στις δύο προηγούμενες.

Ο λόγος; Η εταιρεία παραγωγής χαρακτήρισε τις φιλοπαλαιστινιακές αναρτήσεις της Μπαρέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως αντισημιτικές. Η ηθοποιός Μελίσα Μπαρέρα έκανε συχνά αναρτήσεις για τον πόλεμο στη Γάζα. Μεταξύ αυτών, έκανε μια αναδημοσίευση ανάρτησης που κατηγορούσε το Ισραήλ για «γενοκτονία και εθνοκάθαρση».

Η εταιρεία παραγωγής Spyglass ανακοίνωσε ότι επιδεικνύει «μηδενική ανοχή στον αντισημιτισμό ή την υποκίνηση μίσους σε οποιαδήποτε μορφή». Ανακοίνωση που δεν σχολίασε μέχρι αυτή την ώρα η ηθοποιός.

 

 

Ωστόσο, πριν ανακοινωθεί η απόλυσή της, μοιράστηκε εκ νέου ένα απόσπασμα από έναν άλλο λογαριασμό στο Instagram story της που έγραφε: «Στο τέλος της ημέρας, προτιμώ να με αποκλείσουν για όσους συμπεριλαμβάνω, παρά να συμπεριληφθούν για αυτούς που αποκλείω».

Αυτή η ανάρτηση ερμηνεύτηκε από ορισμένους από τους ακόλουθούς της ως αναφορά στην απόλυσή της από την παραγωγή της ταινίας Scream.

Melissa Barrera

Η Mellissa Barrera έχει πρωταγωνιστήσει στις δύο προηγούμενες ταινίες Scream και έχει επίσης πρωταγωνιστήσει στην πρόσφατη έκδοση του Carmen και στην προσαρμογή του 2021 του θεατρικού μιούζικαλ In The Heights.

Άλλες αναρτήσεις που κοινοποίησε η Barrera τις τελευταίες εβδομάδες περιελάμβαναν μία σχετικά με τη διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος «για την ενίσχυση της ισραηλινής βιομηχανίας όπλων» και μία άλλη που έλεγε ότι η Γάζα «προς το παρόν αντιμετωπίζεται σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης».

Σε μια δήλωση που μεταδόθηκε από το Variety, εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής «Scream 7 – Spyglass» είπε ότι η στάση της παραγωγής είναι «αναμφισβήτητα σαφής». Όπως είπε: «Έχουμε μηδενική ανοχή στον αντισημιτισμό ή την υποκίνηση μίσους σε οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένων ψευδών αναφορών σε γενοκτονία, εθνοκάθαρση, διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος ή οτιδήποτε ξεπερνά κατάφωρα τα όρια στη ρητορική μίσους».

Melissa Barrera scream VII

Ο Κρίστοφερ Λάντον, ο οποίος αναμένεται να σκηνοθετήσει το «Scream 7», (Scream VII), φάνηκε ότι αναφέρεται στην κατάσταση χωρίς να αναφέρει ονόματα. «Όλα είναι χάλια. Σταμάτα να φωνάζεις. Δεν ήταν δική μου απόφαση». Το ανέβασε στο X και μετά η ανάρτηση διεγράφη.

 

 

Το Scream ξαναβγήκε το 2022, με την πέμπτη ταινία να παίρνει 137 εκατομμύρια δολάρια στο box office και την έκτη με 169 εκατομμύρια δολάρια. Όπως κι αν το μετρήσει κανείς, από τις μεγάλες παραγωγές. Η Barrera έπαιξε την Sam Carpenter στις ταινίες, τη μεγαλύτερη αδερφή της Tara, την οποία υποδύθηκε η Jenna Ortega.

 

 

Στις ταινίες αυτές, πρωταγωνίστησαν επίσης η Courteney Cox, ο David Arquette και η Neve Campbell, στους αρχικούς τους ρόλους.

Πόλεμος σε Gigi και Bella Hadid από Luis Vuitton και Vogue

Gigi Hadid Bella Hadid, πολεμοσ γαζα, παλαιστινη, Luis Vuitton, Vogue

 

 

Μετά από συνεχείς επιθέσεις από τα Ισραηλινά μέσα, προσφυγές δικηγόρων και παρεμβάσεις σιωνιστικών οργανώσεων, τα γνωστά μοντέλα Gigi και Bella Hadid, είδαν πελάτες τους όπως η Luis Vuitton και το περιοδικό Vogue να απαιτούν να σταματήσουν κάθε δήλωση υποστήριξης στη Γάζα ή ενέργειες και δωρεές υπέρ των Παλαιστινιακών οργανώσεων.

Και να φανταστεί κανείς ότι οι δυο αδερφές είναι … παλαιστινιακής καταγωγής χωρίς να τους επιτρέπεται ούτε την εθνική τους ταυτότητα να υποστηρίξουν.

Η Bella Hadid μέσω του Instagram είχε καλέσει σε «ανθρωπιά και συμπόνια» στη βία του πόλεμου Ισραήλ-Χαμάς – «Ο πατέρας και οι παππούδες μου εκδιώχθηκαν από την Παλαιστίνη, και έγιναν πρόσφυγες», όπως είπε. Μάλιστα, στο παρελθόν συμμετείχε σε διαδηλώσεις για την υποστήριξη του κινήματος Free Palestine (Ελεύθερη Παλαιστίνη).

 

 

Στις 26 Οκτωβρίου σε μακροσκελή δήλωσή της ανέβασε το ποστ της μεγαλύτερης αδελφής της, της Gigi – ζητώντας από τους followers της να τη συγχωρήσουν για τη «σιωπή» της.

«Μου στέλνουν καθημερινά εκατοντάδες απειλές θανάτου, ο αριθμός του τηλεφώνου μου έχει διαρρεύσει και η οικογένειά μου έχει αισθανθεί ότι κινδυνεύει» έγραψε η Hadid. «Αλλά δεν μπορώ να σιωπήσω άλλο. Ο φόβος δεν αποτελεί επιλογή. Ο λαός και τα παιδιά της Παλαιστίνης, ειδικά στη Γάζα, δεν μπορούν να αντέξουν τη σιωπή μας. Δεν είμαστε εμείς γενναίοι – αυτοί είναι».

Αναφερόμενη στα επακόλουθα των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, η Hadid σημείωσε:

«Η καρδιά μου αιμορραγεί από τον πόνο του τραύματος που βλέπω να ξεδιπλώνεται, καθώς και από το τραύμα των γενεών του παλαιστινιακού μου αίματος». Όπως έγραψε, θρηνεί επίσης για τις ισραηλινές οικογένειες που έχουν υποστεί απώλειες και χωρισμούς, σημειώνοντας:

«Ανεξάρτητα από την ιστορία της γης, καταδικάζω τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον οποιουδήποτε αμάχου, οπουδήποτε. Ο τραυματισμός γυναικών και παιδιών και η πρόκληση τρόμου δεν ωφελεί και δεν πρέπει να ωφελήσει το κίνημα της Ελεύθερης Παλαιστίνης. Πιστεύω βαθιά μέσα μου, ότι κανένα παιδί, κανένας άνθρωπος οπουδήποτε, δεν πρέπει να απομακρυνθεί από την οικογένειά του είτε προσωρινά είτε επ’ αόριστον».

 

 

Η Hadid συνέχισε να αντιτίθεται στην αντίληψη ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν είναι τίποτα περισσότερο από τρομοκράτες που αντιστέκονται στην ειρήνη».

Αναφερόμενη στην ιστορία της δικής της οικογένειας, ανέφερε ότι ο πατέρας και οι παππούδες της «εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους, την Παλαιστίνη, και έγιναν πρόσφυγες» εννέα ημέρες μετά τη γέννησή του, το 1948.

«Η οικογένειά μου έγινε μάρτυρας 75 χρόνων βίας κατά του παλαιστινιακού λαού – κυρίως των βίαιων εισβολών των εποίκων που οδήγησαν στην καταστροφή ολόκληρων κοινοτήτων, στην εν ψυχρώ δολοφονία και στη βίαιη απομάκρυνση οικογενειών από τα σπίτια τους» έγραψε. «Η πρακτική των εποικισμών σε παλαιστινιακή γη συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο πόνος που προκαλείται από αυτό είναι αδιανόητος».

 

 

Και η Hadid απηύθυνε έκκληση για «ανθρωπιά και συμπόνια» σημειώνοντας: «Είμαστε ένα και ο Θεός έχει δημιουργήσει όλους ίσους. Όλες οι αιματοχυσίες, τα δάκρυα και τα σώματα πρέπει να θρηνούνται με τον ίδιο σεβασμό». Η δήλωσή της κατέληξε με την έκκληση για μια παγκόσμια ανταπόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα. «Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε τους ηγέτες μας, όπου κι αν βρισκόμαστε, να μην ξεχάσουν τις επείγουσες ανάγκες του λαού της Γάζας και να διασφαλίσουν ότι οι αθώοι Παλαιστίνιοι πολίτες δεν θα είναι τα ξεχασμένα θύματα αυτού του πολέμου».

«Στέκομαι στο πλευρό της ανθρωπότητας, γνωρίζοντας ότι η ειρήνη και η ασφάλεια ανήκουν σε όλους μας», όπως τόνισε.

Η απόλυση της Σούζαν Σάραντον

Susan Sarandon

Η απόλυση της Μπαρέρα ακολούθησε την είδηση ​​ότι η ηθοποιός Σούζαν Σάραντον απολύθηκε από το πρακτορείο του Χόλιγουντ UTA, μετά την ομιλία της σε συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων. Πλάνα από την εκδήλωση έδειχναν την Σαράντον να ενθαρρύνει τον κόσμο να μιλήσει υπέρ των Παλαιστινίων.

«Οι άνθρωποι αναρωτιούνται, οι άνθρωποι σηκώνονται όρθιοι, οι άνθρωποι εκπαιδεύονται, οι άνθρωποι απομακρύνονται από την πλύση εγκεφάλου που ξεκίνησε όταν ήταν παιδιά», όπως είπε η Σάραντον.

 

 

Η Σάραντον ενθάρρυνε τους παρευρισκόμενους να «είναι δυνατοί, υπομονετικοί, σαφείς και να σταθούν με οποιονδήποτε έχει το θάρρος να μιλήσει».

H Maha Dakhill και ο Τομ Κρουζ

Maha Dakhil

Ένα ανώτερο στέλεχος σε άλλο πρακτορείο του Χόλιγουντ, η Maha Dakhil της CAA, είχε επίσης αντιδράσεις για αναρτήσεις στο Instagram σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, μία από τις οποίες ανέφερε: «Τι είναι πιο σπαρακτικό από το να είσαι μάρτυρας της γενοκτονίας; Το να είσαι μάρτυρας της άρνησης ότι συμβαίνει γενοκτονία».

Ως αποτέλεσμα, η Dakhil απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της ως συνεπικεφαλής του τμήματος κινηματογραφικών ταινιών, αν και της επετράπη να παραμείνει ως πράκτορας.

Tom Cruise

Σύμφωνα με το Variety και άλλα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, ένας από τους πιο διάσημους πελάτες της, ο Τομ Κρουζ, έκανε γνωστό στην CAA ότι υποστηρίζει την κυρία Dakhil.

Ο Κρουζ φέρεται να τη συνάντησε στο γραφείο του πρακτορείου την περασμένη εβδομάδα για να δείξει την υποστήριξή του στην κα Dakhil αυτοπροσώπως.

H ΝΙΚΕ διέκοψε τη συνεργασία τον σταρ του ΝΒΑ Κάιρι Ίρβινγκ

paiktis nba palaistini a10f3

Στο στόχαστρο δεν είναι μόνο ηθοποιοί. Στο προσκήνιο βρέθηκε ο σταρ του ΝΒΑ, Κάιρι Ίρβινγκ, εκφράζοντας ανοιχτά την άποψή του υπέρ των Παλαιστινίων σε συνέντευξη Τύπου μετά από αγώνα. Ο άσσος των Μάβερικς εμφανίστηκε, μετά την ήττα από τους Μπάκς, φορώντας ένα ασπρόμαυρο μαντίλι που ονομάζεται keffiyeh, το οποίο είναι παραδοσιακό σύμβολο αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη.

Ο ίδιος ο παίκτης έχει εκφράσει πολλές φορές τη στήριξή του στην Παλαιστίνη, φορώντας μπλούζες, βραχιόλια, ακόμα και κάλτσες με μηνύματα στα οποία δηλώνει τη θέση του. Στην επικείμενη συνέντευξη Τύπου όμως δεν ρωτήθηκε για την κίνησή του να φορέσει keffiyeh, ούτε απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον πόλεμο, όμως προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στα social media με μία μερίδα των φιλάθλων να τον στηρίζουν για αυτή την κίνηση και μια άλλη να τον κατακρίνει.

Δείτε τον Κάιρι Ίρβινγκ στη συνέντευξη Τύπου:

 

 

Η κίνηση του Ίρβινγκ να φορέσει το keffiyeh, έρχεται σχεδόν ένα χρόνο αφότου αποβλήθηκε για πέντε αγώνες από την πρώην ομάδα του, τους Μπρούκλιν Νετς, καθώς είχε αναρτήσει στα social media ένα βίντεο το οποίο περιείχε δηλώσεις και απόψεις εναντίον του Ισραήλ. Για τον ίδιο λόγο και η εταιρία αθλητικών ειδών Nike, διέκοψε κάθε επαγγελματική σχέση μαζί του το καλοκαίρι.

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός είχε συνάψει πολυετές συμβόλαιο μαζί της και είχε κυκλοφορήσει σειρά ρούχων και παπουτσιών με το λογότυπό του, όμως η Nike δεν ήταν ικανοποιημένη με τη συμπεριφορά του παίκτη με αποτέλεσμα να χωρίσουν οι δρόμοι τους. Έτσι από τον Ιούλιο αγωνίζεται φορώντας τα παπούτσια της κινεζικής μάρκας AΝΤΑ, στην οποία μάλιστα είναι και επικεφαλής σύμβουλος του τμήματος μπάσκετ.

Ας σημειωθεί ότι ο επίσημος λογαριασμός των Μάβερικς είχε δημοσιεύσει πριν μερικές ημέρες μια φωτογραφία του Ίρβινγκ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προπόνησης φορούσε παπούτσια που έφεραν το μήνυμα: «Όχι άλλη γενοκτονία».

 

Πηγή: Ieidiseis