Μαίνονται οι συγκρούσεις στη βορειοανατολική Συρία

Οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις περιοχές γύρω από δύο συριακές πόλεις στα σύνορα την Κυριακή, συνεχίζοντας την επίθεση εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών για πέμπτη ημέρα, εν μέσω έντονων διεθνών επικρίσεων.

AFP 1L97AD

Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με απειλές για πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ εάν δεν ανακαλέσει την εισβολή, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε την επιχείρηση και η Γαλλία και η Γερμανία, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν πως σταματούν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Η Άγκυρα εξαπέλυσε την επίθεση εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε κάποια αμερικανικά στρατεύματα από τα σύνορα. Η Τουρκία ισχυρίζεται πως οι YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με τους Κούρδους αντάρτες στην Τουρκία.

Πυρά ακούγονταν νωρίς την Κυριακή γύρω από τη Ρας αλ Αΐν, μία από τις δύο συριακές πόλεις όπου επικεντρώνεται η επίθεση, ενώ το τουρκικό πυροβολικό συνέχισε να σφυροκοπά την περιοχή, ανέφερε δημοσιογράφους του Reuters στην τουρκική πόλη Τσεϊλανπινάρ.

Bloomberg: Πιθανό εμπάργκο όπλων

Οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να αποφασίσουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία εξαιτίας της εισβολής στη Συρία, ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται τέσσερις αξιωματούχους ενήμερους σχετικά με τις διεργασίες.

Η κίνηση αυτή θα έστελνε ισχυρό σήμα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και την κυβέρνησή του, και θα αποτελούσε νέο πλήγμα στις σχέσεις της Άγκυρας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, μια τέτοια απόφαση ενδεχομένως να ληφθεί σε σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 17-18 Οκτωβρίου.

Η Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν το Σάββατο πως σταματούν τις αποστολές φορτίων στρατιωτικού εξοπλισμού. Η γαλλική κυβέρνηση ανέφερε πως η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα θα ήταν μια ευκαιρία για να συντονιστεί η αντίδραση της ένωσης στην τουρκική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων στη Συρία. Αυτό που διακυβεύεται, κατά τη Γαλλία, είναι το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Επίσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός, χωρίς να αναφερθεί σε εμπάργκο, είπε πως κάλεσε τον Ερντογάν και ζήτησε διαπραγματεύσεις.

Η απόφαση της Γερμανίας για παύση της αποστολής όπλων σε έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες της στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας έρχεται να προστεθεί στις ενδείξεις πως κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ίσως πλέον να είναι πρόθυμες να δεχτούν το οικονομικό κόστος της επιδείνωσης των σχέσεων. Το 2018 οι παραδόσεις στην Τουρκία αποτελούσαν σχεδόν το 1/3 των γερμανικών εξαγωγών όπλων, ύψους 771 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη Bild am Sonntag. Μιλώντας στη Deutsche Welle πριν την ανακοίνωση του εμπάργκο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε πως μια τέτοια κίνηση «απλά θα μας ενίσχυε».
 

 

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…