Newsroom

Newsroom

Το μαχαίρι της Σκορδέλη και το πτυχίο της καθαρίστριας

Μια 53χρονη καθαρίστρια που εργαζόταν σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου, οδηγήθηκε στις φυλακές Θηβών για πλαστογράφηση απολυτηρίου του Δημοτικού. Η σύγκριση με -επιφανείς- περιπτώσεις παραγραφής ή δικαίωσης ποινικών αδικημάτων είναι προφανής. Ειδικά σε μια χώρα που έχουν καταδικαστεί με αναστολή, δεκάδες πολιτικοί που ευθύνονται για τη χρεοκοπία.

1974945 1

Αλλά ας μην πάμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Ας συγκρίνουμε την περίπτωση της καθαρίστριας με την περίπτωση της Θέμιδος Σκορδέλη. Στελέχους της Χρυσής Αυγής – και εκ των “αγανακτισμένων” κατοίκων Αγ. Παντελεήμονα- που συμμετείχε, μαζί με τάγμα εφόδου των νεοναζί, σε επίθεση εις βάρος αλλοδαπού μετανάστη, τον Σεπτέμβριο του 2011 στον Άγιο Παντελεήμονα. Η Θ. Σκορδέλη είχε καταδικασθεί σε δύο χρόνια φυλάκιση… με αναστολή.

Η υπόθεση της 53χρονης καθαρίστριας

Η καθαρίστρια με το πλαστό πτυχίο που οδηγήθηκε χθες στις φυλακές Θήβας, είχε πρωτόδικα καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη με ανασταλτικό δικαίωμα μέχρι το Εφετείο. Μάλιστα το Δικαστήριο είχε εξαντλήσει και στο δεύτερο βαθμό κάθε όριο αυστηρότητας με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η συγκεκριμένη καθαρίστρια είχε καταθέσει πλαστό πτυχίο σπουδών προκειμένου να διοριστεί σε παιδικό σταθμό του Βόλου. Συγκεκριμένα κατέθεσε τίτλο σπουδών ΣΤ τάξης Δημοτικού ενώ ήταν απόφοιτη της Ε΄ τάξης του Δημοτικού, ενώ ο σύζυγός της είχε 67% αναπηρία.

Είναι μια υπόθεση που είχε προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον προ διετίας όταν σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξης για πλαστογραφία και απάτη, με την αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, να της διατηρεί την ελευθερία. Προχθες κρίθηκε ένοχη μόνο για την απάτη (η πλαστογραφία παραγράφηκε) αλλά η ποινή έφτασε στα 10 χρόνια κάθειρξης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο: Η 53χρονη πήγε στο Δημοτικό Σχολείο όπου φοιτούσε και πήρε ένα πιστοποιητικό. Αυτό έγραφε επάνω πως είχε φοιτήσει την Ε’ Τάξη, όμως αυτή σύμφωνα με το δικαστήριο, το άλλαξε και το έκανε Στ’ Τάξη. Με αυτή την πράξη της «απέκτησε» τα τυπικά προσόντα που απαιτούνταν για να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό πρόσληψης τακτικού προσωπικού σε θέση καθαρίστριας ενός κρατικού παιδικού σταθμού που προκηρύχτηκε από το τότε Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η αρμόδια επιτροπή αλλά και το, τότε, ΔΣ του Σταθμού παραπλανήθηκαν και τη διόρισαν από το 1996. Από τότε μέχρι και τη στιγμή που έγινε αντιληπτή η πράξη της, καταβλήθηκαν μικτές αποδοχές αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, για τα οποία η υπεράσπιση τόνισε πως «τα εργάστηκε αυτά τα χρόνια» ενώ προστέθηκε ότι κατά τη διάρκεια της εργατικής της θητείας στη συγκεκριμένη θέση όλα αυτά τα χρόνια, έδειξε ζήλο και αφοσίωση προσκομίζοντας μάλιστα και σχετικές εκθέσεις.

Η υπόθεση της Σκορδέλη

Η πρώην υποψήφια Βουλευτής της Χρυσής Αυγή είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή (μαζί με δύο ακόμα άτομα) οι οποίοι κατηγορούνταν για το μαχαίρωμα Αφγανού μετανάστη το 2011 στον Άγιο Παντελεήμονα.  

Πρωτοίκως, το δικαστήριο είχε κρίνει ένοχη την Θέμιδα Σκορδέλη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και της είχε επιδικάσει ποινή 3 ετών. Κανείς εκ των τριών κατηγορουμένων δεν παρέστη στο δικαστήριο και μέσω των δικηγόρων τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας που την έκρινε ένοχη και σε δεύτερο βαθμό της επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή .Στην ίδια ποινή καταδικάστηκαν και δύο ακόμα άτομα τα οποία συμμετείχαν στην επίθεση σε βάρος του θύματος τον Σεπτέμβριο του 2011 στον Άγιο Παντελεήμονα .

Να θυμίσουμε πως στον άτυχο μετανάστη είχε επιτεθεί ολόκληρο τάγμα εφόδου .

Δύο υποθέσεις, δύο εντελώς διαφορετικές δικαστικές αποφάσεις. Προφανώς η πλαστογράφηση απολυτηρίου για να βρεις δουλειά είναι πολύ πιο βαρύ αδίκημα από το να είσαι νεοναζί και να προσπαθείς να δολοφονήσεις μετανάστες.

 

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…