Μαγική εικόνα παρουσιάζει για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα ο Γιάννης Οικονόμου

O κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρεί να δημιουργήσει μαγική εικόνα για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες σχετικά με τις καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για την Ελευθερία του Τύπου στη χώρα, αλλά και τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων 

Αρχικά, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την παροχή προστασίας σε όλους τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και σε Ουκρανούς δημοσιογράφους, στους οποίους οφείλεται έμπρακτη αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνέχεια, παρουσίασε αναλυτικά και τεκμηριωμένα το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Τύπου στην Ελλάδα, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις πολιτικές της κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια, αναφορικά με την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού, την προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, τη στήριξη των επιχειρήσεων Τύπου και την ενίσχυση της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των Μ.Μ.Ε..χωρίς φυσικά να αναφερθεί για τις διώξεις των δημοσιογράφων που αποκάλυψαν την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Novartis, των Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου.  Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε   ότι στην Ελλάδα η ελευθερία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, υπογραμμίζεται πως «ο πλουραλισμός και η υπεράσπιση του δημοσιογραφικού έργου κατοχυρώνονται τόσο θεσμικά, όσο και στην πράξη. Για αυτό και η χώρα μας συγκαταλέγεται στους πιο ενεργούς εταίρους της Ε.Ε., όσον αφορά τη συνδρομή των μελλοντικών πρωτοβουλιών της Επιτροπής», ξεχνώντας την πρόσφατη  κατρακύλα της χώρας μας κατά 38 θέσεις από πέρυσι στην παγκόσμια κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την κριτική που εσχάτως έχει ασκηθεί από συγκεκριμένους φορείς για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία που αποκαθιστούν την πραγματικότητα και διαψεύδουν τις αιτιάσεις που έχουν διατυπωθεί σε βάρος της χώρας μας.

 

Την ίδια  στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρεί να δημιουργήσει μαγική εικόνα για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες σχετικά με τις καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για την Ελευθερία του Τύπου στη χώρα,  οι Reporters United τον κατηγορούν ακόμη μια φορά ότι ψεύδεται. Ειδικότερα, η οργάνωση, με μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter αποδομεί τους χθεσινούς ισχυρισμούς του Γ. Οικονόμου πως η Google «ανασκεύασε επί το ακριβέστερον» τα όσα είχε αναφέρει σχετικά με την ύπαρξη του λογισμικού παρακολούθησης Predator στην Ελλαδά και μάλιστα στα χέρια κρατικών φορέων.