Μαγική εικόνα για την ελευθερία του τύπου παρουσίασαν Μαξίμου-Μητσοτάκης

Tην δική της επικοινωνιακή οπτική για την ελευθερία του Τύπου και το πλαίσιο προστασίας για τους δημοσιογράφους προέβαλε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα.

γιουροβα μητσοτακης

Μαξίμου και Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπάθησαν να χρυσώσουν το χάπι … παρουσιάζοντας μια μαγική εικόνα σχετικά με την ελευθεροτυπία και το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, στον απόηχο του διεθνούς διασυρμού που υφίσταται η κυβέρνηση λόγω του σκανδάλου των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, το Μαξίμου μια πολύ φιλτραρισμένη ανακοίνωση αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο της επίσκεψης της επιτρόπου για μια σειρά ζητημάτων που έχουν διασύρει τη χώρα διεθνώς και στηλιτεύθηκαν εκτενώς πρόσφατα και στο ευρωκοινοβούλιο, τόσο για τις υποκλοπές όσο και για την κατάσταση με την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας. Το Μαξίμου με περίσσιο θράσος ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act), το νέο σύνολο κανόνων το οποίο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», την ίδια στιγμή που προχωρά στη συγκρότηση Επιτροπής Λογοκρισίας για τα ΜΜΕ.

Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την σημερινή συνάντηση δεν είπε κουβέντα για το σκάνδαλο των υποκλοπών μεταξύ αυτών και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρο Μαλιχούδη, παρότι η επίτροπος πρόσφατα παραδέχθηκε πως η μη εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ και το θέμα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη «ενέπνευσε» την Κομισιόν να προχωρήσει σε νέο πλαίσιο προστασίας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου. «Θέλω να κατανοήσω την κατάσταση όντας εκεί και ακούγοντας αυθεντικές μαρτυρίες και πληροφορίες» είχε δηλώσει η Β. Γιούροβα.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε, όπως ενημερώνει το Μαξίμου, για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με την καθιέρωση πρόσθετων δικλείδων ελέγχου στη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ «τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην υπεράσπιση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο και τη δέσμευση για στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κυβέρνησης:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Věra Jourová.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην υπεράσπιση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο και τη δέσμευση για στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας στην ανεξαρτησία, ακεραιότητα και εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, έναντι της ρωσικής εισβολής.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την καθιέρωση πρόσθετων δικλίδων ελέγχου στη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε επίσης την ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act), το νέο σύνολο κανόνων το οποίο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμανε ότι η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου θα αποτελεί στο εξής το πιο ασφαλές και αντικειμενικό κριτήριο για το επίπεδο πλουραλισμού και πολυφωνίας σε κάθε κράτος μέλος.

Ενημέρωσε ακόμα την κα Jourová ότι πολλές από τις πρόνοιες της Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης είτε αποτελούν ήδη μέρος της ελληνικής νομοθεσίας είτε έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση Δημοσιότητας και Διαφάνειας στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο».

Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου»

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…