«Μαγική εικόνα» για τη συνάντηση με Γιούροβα από τον Οικονόμου… για Αξίες και Διαφάνεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναπαρήγαγε τη γνωστή «μαγική» εικόνα που θέλει να προβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την κατάσταση της ελευθερίας του τύπου στη χώρα.

5382549

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα (3/10), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Věra Jourová, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναπαρήγαγε τη γνωστή «μαγική» εικόνα που θέλει να προβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την κατάσταση της ελευθερίας του τύπου στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Σάββατο 29/09, προβλήθηκε από το Μαξίμου  μέσα από μια ιδιαίτερα φιλτραρισμένη ανακοίνωση, δεδομένου ότι  η επίσκεψη της επιτρόπου λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο μια σειράς ζητημάτων που έχουν διασύρει τη χώρα διεθνώς και στηλιτεύθηκαν εκτενώς πρόσφατα και στο ευρωκοινοβούλιο, τόσο για τις υποκλοπές όσο και για την κατάσταση με την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου που είχε εκδοθεί και στα Αγγλικά, αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act), το νέο σύνολο κανόνων το οποίο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η δε αντιπρόεδρος πάντως είχε γράψει την ίδια μέρα στο Twitter το εξής: «Η συνάντηση στην Αθήνα με δημοσιογραφικές ενώσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για ν ξεκινήσω την επίσκεψή μου στην Ελλάδα». «Άκουσα θετικές και αρνητικές εξελίξεις στον χώρο των media. Περιέγραψα τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη των δημοσιογράφων: #StopSLAPPs #MediaFreedomAct.»

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα (3/10), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μένοντας στην ίδια γραμμή με το Μαξίμου τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην υπεράσπιση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο και τη δέσμευση για στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα της εισαγωγικής τοποθέτησης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα: 

«Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της κυρίας Jourová, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση της Κυβέρνησης -κάτι που διατύπωσε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen- για το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά στα θέματα των ευρωπαϊκών αξιών και της διαφάνειας.

Υπογραμμίζεται ότι στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, κυρία Věra Jourová, ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην υπεράσπιση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο και τη δέσμευση για στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την καθιέρωση πρόσθετων δικλίδων ελέγχου στη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας.

Χαιρέτισε, επίσης, την ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act), το νέο σύνολο κανόνων το οποίο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των Μέσων Ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επισήμανε ότι η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου θα αποτελεί στο εξής το πιο ασφαλές και αντικειμενικό κριτήριο για το επίπεδο πλουραλισμού και πολυφωνίας σε κάθε κράτος-μέλος.

Τέλος, ενημέρωσε ότι πολλές από τις πρόνοιες της Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης είτε αποτελούν ήδη μέρος της ελληνικής νομοθεσίας, είτε έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση Δημοσιότητας και Διαφάνειας στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο».

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου η κυρία Jourová συμμετείχε σε προγραμματισμένη συνάντηση με την «Ομάδα Εργασίας Συντονισμού (Task Force), για τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης», που συγκροτήθηκε στη χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι έξι Υπουργείων, όλων των δημοσιογραφικών ενώσεων, πανεπιστημιακών τμημάτων δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., ενώσεων φωτορεπόρτερ, της Ε.Ρ.Τ. και του Α.Π.Ε.-Μ.Π.Ε..

Η κυρία Jourová συνεχάρη τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και τον Γενικό Γραμματέα, κ. Δημήτρη Γαλαμάτη, για τη συγκρότηση της ομάδας αυτής και σημείωσε ότι η Ελλάδα με αυτήν την πρωτοβουλία πρωτοστατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.. Επισήμανε ότι η ελευθερία του Τύπου και η ασφάλεια των δημοσιογράφων αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε. και χαιρέτισε τη στενή συνεργασία της Κυβέρνησης με την Ε.Ε. για την προώθηση των δημοσιογραφικών ελευθεριών και αξιών.

Τέλος, παρουσιάστηκαν οι θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες εργάζεται η Task Force, τόσο κατόπιν των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη όσο και από αντίστοιχες επισημάνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες προωθούνται σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μετά την πρόοδο των εργασιών της Ομάδας, θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετική έκθεση πεπραγμένων, έως την προσεχή Άνοιξη».

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…