Το μαγγανοπήγαδο της νοθείας

H μαμά Ελλάς καλεί τους αποδήμους να ψηφίσουν, χωρίς να ζητάει πολλά πολλά.

Screenshot 2021 11 30 173057

Δέκα μέρες στο εξωτερικό, αλλά με υποχρεωτικό σερφάρισμα σε ελληνικές αθλητικές ιστοσελίδες λόγω δουλειάς, θα το είδα και εκατό φορές το μήνυμα. Δεν υπήρχε τρόπος να το αποφύγω ή να το μπλοκάρω, έτσι όπως πεταγόταν απροειδοποίητα ξανά και ξανά και ξανά. Και ξανά.

Στα γαλανόλευκα λαμπερά χρώματα της ελληνικής σημαίας και της Νέας Δημοκρατίας. Πακέτο πάνε αυτά, στην εποχή της κρατικοδίαιτης πατριδοκαπηλείας.

«Η ΨΗΦΟΣ ΣΟΥ, Η ΧΩΡΑ ΣΟΥ».

Έτσι, με κεφαλαία γράμματα. Σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι μακονομάχοι και οι αγράμματοι.

«Μπες στο https://apodimoi.gov.gr/ και κάνε την αίτησή σου».

Όπως βλέπετε, το μαγγανοπήγαδο της νοθείας ξεκίνησε. Διότι τι άλλο, από νοθεία, είναι να ψηφίζουν για το μέλλον της Ελλάδας και των αλαλιασμένων κατοίκων της άνθρωποι που έχουν εγκατασταθεί από δεκαετίες (οριστικά και αμετάκλητα) στη Μελβούρνη, στο Τσικάγκο και στο Μπαϊρόιτ;

Υπάρχουν, βεβαίως προϋποθέσεις για να ψηφίσει κάποιος. Αλλά …τι προϋποθέσεις; Τις γράφει στην πρώτη κιόλας σελίδα η αναγγελία, για να μη νομιστεί ότι μιλάμε για σοβαρό κράτος. Ο απόδημος Έλληνας που επιθυμεί να ψηφίσει Μητσοτάκη ή έστω Κυριάκο από την καθισιά του θα πρέπει:

1. Να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση «το τρέχον ή το προηγούμενο έτος» και

2. Να έχει διαμείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια.

Δύο χρόνια, συνολικά! Εικοσιτέσσερις μήνες μέσα στην τελευταία 35ετία! Μέσος όρος, για να μη ψάχνετε, 17-18 μέρες τον χρόνο.

Πάει να πει, ο Τόνι Πάπας που καταφτάνει κάθε  Δεκαπενταύγουστο διακοπές στο χωριό των παππούδων του στην Αρκαδία και κάθεται δυόμισυ εβδομάδες για να μαζέψει ήλιο, έχει δικαίωμα να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές της ακοίμητης Ελλάδας, αρκεί να υποβάλει (μηδενική, έστω) φορολογική δήλωση.

Ξέρω ότι το τελευταίο δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αλλά ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει και φυσάει κόντρα. Κόντρα στην κοινή λογική και στην πρόοδο του τόπου.

 Όσο άδικος και αν ακούγεται ο παρακάτω αφορισμός για πολλούς μορφωμένους Έλληνες του brain drain, οι περισσότεροι απόδημοι ομνύουν στο δόγμα πατρίς, θρησκεία, οικογένεια και πιστεύουν σε μία Ελλάδα που έχει πεθάνει προ πολλού ή δεν υπήρξε ποτέ. Στις δε ΗΠΑ, οι Ελληνοαμερικανοί ψήφισαν Τραμπ σχεδόν μονοκούκι και αδημονούν για την επιστροφή του. Του Μητσοτάκη της Αμερικής, με το συμπάθειο.

Το όλο εγχείρημα είναι χτισμένο πάνω σε δημιουργική ασάφεια. Πώς ακριβώς θα αποδείξει ο απόδημος Έλληνας ότι πέρασε 730 μέρες στην πατρίδα του από το 1986 και μετά; Τι δικαιολογητικά θα προσκομίσει και σε ποια αρχή;

Ακόμα και αν υποτεθεί ότι έχει κρατήσει σε κάποιο παλαιό συρτάρι τα κιτρινισμένα διαβατήρια της νιότης, η σφραγίδα εισόδου έχει καταργηθεί προ πολλού, τουλάχιστον για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και όχι μόνο).

Ξέρω, ξέρω, μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι Ελληνοαμερικανοί. Τα διαβατήρια, ωστόσο, ανανεώνονται ανά πενταετία και κατά κανόνα εκτοξεύονται στον κάλαθο των αχρήστων.

Τι ακριβώς θα ζητηθεί επί τον επίδοξο ψηφοφόρο και ποιός θα το ελέγξει τη χαρτούρα στην Αστόρια και στο Μόναχο; Υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105; Κομματική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας; Μπάτε σκύλοι ψηφίστε και αλεστικά μη δίνετε;

Στη σελίδα των Συχνών Ερωτήσεων, δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση. Λησμόνησα να σας πω, ότι εξαρτώμενα μέλη απόδημων οικογενειών με ηλικία κάτω των 30 ετών δεν χρειάζεται καν να υποβάλουν  φορολογική δήλωση, αρκεί να το έχει πράξει ο μπαμπάς ή η μαμά.

Επίσης, ισχύουν τα παρακάτω:

· Ο εκλογέας μπορεί να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού οποτεδήποτε και για χρονικό διάστημα 8 ετών από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης.

· Εφ’ όσον η αίτηση εγγραφής γίνει αποδεκτή, οι εκλογικοί κατάλογοι θα ενημερωθούν με τα επικαιροποιημένα στοιχεία εντός δύο μηνών.

· Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε να μεταβάλει τα προσωπικά στοιχεία του, να αναστείλει την εγγραφή του για ορισμένο χρονικό διάστημα ή και να ακυρώσει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

· Πού θα ψηφίσει; Στην πόλη που έχει επιλέξει μέσω της εφαρμογής, αρκεί να υπάρχουν σε αυτήν τουλάχιστον 40 ενδιαφερόμενοι. Δεν πρόκειται δα να στηθούν κάλπες για έναν Έλληνα παππού που έτυχε να ζει στο Άινταχο. Αυτός θα ενημερωθεί αρμοδίως για το εκλογικό τμήμα όπου εντάσσεται.

Μαθαίνουμε δηλαδή τα πάντα από την ιστοσελίδα της ψήφου των αποδήμων, εκτός από το σημαντικότερο: με ποιον τρόπο πιστοποιείται ότι ο ξενιτεμένος ψηφοφόρος πληροί στ’ αλήθεια τις κρίσιμες προϋποθέσεις.

Επειδή δεν έχω την παραμικρή εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση και στις μεθοδεύσεις της, προετοιμάζομαι για το χειρότερο. Δεν θα εκπλαγώ αν στις προσεχείς εκλογές ψηφίσουν οι γέρικες σεκόγιες ελληνικής φυτείας από τον Καναδά και οι μπουκαμβίλιες που φύτεψαν Έλληνες στο Ντουμπάι.

Όποιος πιστεύει ότι ο αριθμός των επίδοξων ψηφοφόρων είναι ασήμαντος και ότι η όλη φασαρία γίνεται περί όνου σκιάς, ας μελετήσει τις διαφορές του πρώτου από το δεύτερο κόμμα σε πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, πόσο μάλλον τον αριθμό των ψήφων που έκαναν τη διαφορά μεταξύ αυτοδυναμίας και κυβερνήσεων συνεργασίας.

Το εμβληματικό αποτέλεσμα της 9ης Απριλίου 2000, όταν το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη νίκησε τη Νέα Δημοκρατία του Κωστάκη Καραμανλή με διαφορά 72.400 ψήφων, είναι αρκετό για να προκαλέσει σύγκρυο.

Εάν πάλι πρέπει να πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις που θέλουν το τσίρκο του «Μωυσή» να προηγείται με αέρα 12-15 μονάδων, καλύτερα να κατεβάσουμε τα μολύβια και να προγραμματίσουμε εκδρομή, την Κυριακή των εκλογών που αχνοφαίνονται στον ορίζοντα.

Αν είναι μετά από όλα αυτά να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τον πάνσοφο λαό το γκουβέρνο που οδηγεί τη χώρα στον βυθό, ας φύγουμε και εμείς στο εξωτερικό να γλιτώσουμε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…