Madrugada: Από το Ρόδον στο Καλλιμάρμαρο

Η συναυλία των Νορβηγών στις 24 Σεπτεμβρίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο και η κορύφωση μιας ξεχωριστής σχέσης που ξεκίνησε σε ένα κλαμπ πριν από 22 χρόνια

photo 1

Το ρολόι έδειχνε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου 2000 και όσοι βγαίναμε από το Ρόδον είχαμε δει να ξετυλίγεται για πρώτη φορά μπροστά στα μάτια μας το φαινόμενο Madrugada. Ειδικά όσοι είχαμε πάει ανυποψίαστοι, παρασυρμένοι από φίλους και εκμεταλλευόμενοι τη σχέση συγκοινωνούντων δοχείων ανάμεσα στο θρυλικό αθηναϊκό κλαμπ και την εφημερίδα «Έθνος» στην οποία εργαζόμουν τότε.

Ήταν η απαρχή μιας ιδιαίτερης σχέσης κοινού – καλλιτέχνη που έμελλε να δυναμώσει τόσο πολύ ώστε από τότε μέχρι σήμερα το νορβηγικό συγκρότημα να έχει φτάσει να μετρά 16 συναυλίες στην Ελλάδα, με τις δύο τελευταίες, της 7ης και 8ης Απριλίου 2019 στο κλειστό του ταεκβοντό στο Φάληρο και της 9ης Απριλίου στο κλειστό του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη να μνημονεύονται ως εκείνες που κατάφεραν να κοιτάξουν στα μάτια την παρθενική τους εμφάνιση στη χώρα μας. 

Μετά από αμέτρητα live, 5 στούντιο άλμπουμ και μια σημαντική απώλεια (αυτή του κιθαρίστα Robert Burås), οι Madrugada έκαναν μια δεκαετή παύση κατά την οποία τα μέλη του συγκροτήματος πορεύτηκαν χωριστά με την επανένωση να έρχεται με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το πρώτο τους άλμπουμ «Industrial Silence» που τον Αύγουστο του 1999 τάραξε τα νερά του εναλλακτικού ήχου. Η επέτειος αυτή και η περιοδεία που ακολούθησε ήταν ο καλύτερος τρόπος για να επαναπροσδιορίσουν τόσο τη θέση τους στον μουσικό χάρτη όσο και τη σχέση τους με τον κόσμο τους. Μια σχέση που ειδικά με το ελληνικό κοινό δεν ατόνησε ποτέ αφού ο Silvert Høyem φρόντισε να την κρατήσει ζεστή στα χρόνια που οι Madrugada ήταν αδρανείς, μετρώντας πάνω από 20 συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με αποκορύφωμα φυσικά τις δύο sold out εμφανίσεις στο Ηρώδειο το 2016. 

Για τους Madrugada πάντως το ελληνικό κοινό ήταν αυτό που «τους πήρε πολύ σοβαρά» και από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 ήταν το καλύτερο κοινό μπροστά στο οποίο έπαιξαν. Κάτι που δικαιολογεί και την τρίτη θέση που κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν επισκεφθεί περισσότερες φορές, πίσω από τη Γερμανία και τη Δανία (εξαιρείται φυσικά η γενέτειρά τους Νορβηγία).

Τρία χρόνια μετά την τελευταία τους συναυλία στην Ελλάδα οι Madrugada επέστρεψαν στη χώρα μας έχοντας στις αποσκευές τους ένα νέο άλμπουμ, το «Chimes at Midnight», το πρώτο μετά από την επανένωση τους και 14 χρόνια δισκογραφικής απουσίας. Το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Μαΐου ο Silvert Høyem, ο Frode Jacobsen και ο Jon Lauvland Pettersen συναντήθηκαν με τους δημοσιογράφους στο roof garden του ιστορικού ξενοδοχείου «Ολυμπιάς» και με θέα τη συννεφιασμένη Ακρόπολη μίλησαν για την επερχόμενη συναυλία τους στις 24 Σεπτεμβρίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Μάλιστα νωρίτερα το πρωί είχαν επισκεφθεί το ιστορικό μνημείο συνοδευόμενοι από τους τεχνικούς συνεργάτες και τους συμβούλους τους, που συναντήθηκαν με το τοπικό team τεχνικών για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες αυτού του μοναδικού από κάθε άποψη σόου, καθώς ειδικά για την συναυλία αυτή θα υπάρξει διαφορετικός σχεδιασμός από ότι στις υπόλοιπες της φετινής περιοδείας τους!

Οι ίδιοι οι Madrugada θεωρούν τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο σταθμό στην καριέρα τους καθώς πρόκειται για έναν συγκλονιστικό χώρο, ιστορικής σημασίας. «Είμαστε ευτυχισμένοι που θα κάνουμε στην Ελλάδα την πρώτη μας συναυλία σε στάδιο και μάλιστα σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο, το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Eίναι τόσο ξεχωριστό να είσαι σε έναν μνημειώδη χώρο που μέχρι σήμερα έβλεπες σε φωτογραφίες και να βιώνεις το μεγαλείο που αποπνέει. Είναι σχεδόν σουρεαλιστικό να παίζεις σε έναν χώρο με τόσο μεγάλη ιστορική σημασία. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που μας γεννά απρόσμενα συναισθήματα, υπάρχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο με το ελληνικό κοινό. Νιώθουμε μια απροσδόκητη τρυφερότητα» δήλωσαν στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου, παίρνοντας τη σκυτάλη από την συναισθηματικά φορτισμένη εισαγωγή της συγγραφέα και μεταφράστριας Βάσιας Τζανακάρη, που συντόνισε την συζήτηση.

 

 

Για πολλούς από όσους βρεθήκαμε εκεί ήταν μια ευκαιρία να προσπαθήσουμε να διαχωρίσουμε τον οπαδό από τον επαγγελματία. Δεν ήταν εύκολο… Για περισσότερη από μία ώρα τα τρία ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος απάντησαν σε όσες ερωτήσεις τους τέθηκαν. Μία από αυτές ήρθε από το Documento και αφορούσε το νέο τους άλμπουμ «Chimes at Midnight» και συγκεκριμένα αν και κατά πόσο μπορεί η αυτή η δισκογραφική επανεκκίνηση να εξελιχθεί σε κάτι εξίσου σημαντικό και επιδραστικό όσο… η εκκίνηση.

«Ο,τιδήποτε μπορεί να συμβεί», αποκρίθηκε ο Silvert Høyem. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την υποδοχή που το νέο μας άλμπουμ έχει λάβει τόσο από τον κόσμο όσο και από τον Τύπο και μας κάνει μεγάλη εντύπωση η ανταπόκριση του κοινού όταν παίζουμε ζωντανά τα καινούρια τραγούδια. Σίγουρα θα πρέπει να του δώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται αλλά τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά», κατέληξε με τον ντράμερ Jon Lauvland Pettersen να συμπληρώνει: «Παίζουμε πολλά κομμάτια από το νέο άλμπουμ σε αυτό το σκέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας μας. Αισθανόμαστε περήφανοι γι’ αυτό που δημιουργήσαμε και που πατάει στις πλάτες του “Industrial Silence”. Είναι δύο άλμπουμ πολύ κοντά το ένα στο άλλο», είπε με το συγκρότημα να κάνει ειδική αναφορά στο τραγούδι «The World Could Be Falling Down» που συνδέει το παρελθόν με το παρόν των Madrugada μιας και πρωτογράφτηκε όταν η μπάντα ηχογραφούσε το ντεμπούτο της αλλά παρέμεινε στο συρτάρι για 21 χρόνια.

Όταν η διαδικασία ολοκληρώθηκε, απλοί, άνετοι και ακομπλεξάριστοι φωτογραφήθηκαν πρόθυμα με όλους, υπέγραψαν τις αφίσες που έχει επιμεληθεί ο εικαστικός Δημήτρης Ντουραμάκος κι έδωσαν ραντεβού για τις 24 Σεπτεμβρίου στο Καλλιμάρμαρο, ενώ λίγο πριν μπουν στο αεροπλάνο της επιστροφής οι Madrugada βρέθηκαν στα γραφεία του Documento και έδωσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Έμυ Ντούρου, η οποία θα δημοσιευθεί σύντομα στην εφημερίδα. 

 

 

Η προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλία των MADRUGADA στο Παναθηναϊκό Στάδιο συνεχίζεται στο δίκτυο viva

Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 35 ευρώ και φθάνουν τα 85 ευρώ. Συγκεκριμένα:

Γενική Είσοδος – Κερκίδες | Tiers: 35 ευρώ

Γενική Είσοδος Arena: 45 ευρώ

Golden Arena: 70 ευρώ

VIP A & VIP B: 85 ευρώ

 

Φωτογραφίες: Θωμάς Δασκαλάκης, Αφροδίτη Ζαγγανά, Χρόνης Περράκης