Newsroom

Newsroom

Μ. Θεοδωρίδου: Όχι τρίτη δόση εμβολίου στους κάτω των 18

Σε διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων προχώρησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.  

AP coronavirus vaccine kids children 102021

Όπως είπε για τα παιδιά και τους εφήβους κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης, παρά μόνο αν υπάρχει πρόβλημα ανοσοκαταστολής.

Επίσης, υπογράμμισε ότι στα παιδιά με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19 συστήνεται η χορήγηση μιας μόνο δόσης μετά από 3 μήνες. Αν δε έχει γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου και ακολουθήσει η νόσηση, δε χρειάζεται η χορήγηση δεύτερης δόσης.

Ειδικότερα, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε τα εξής: «Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο άνοιγμα των σχολείων. Η πανδημία είχε καταστροφικές συνέπειες για την εκπαίδευση. Τα παιδιά και οι γονείς ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στον εμβολιασμό, η συμμετοχή είναι πολύ ικανοποιητική. Σε άτομα κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης. Χορηγείται μόνο σε περιπτώσεις ανασοκαταστολής, σε άτομα που έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα ή λαμβάνουν φάρμακα. Ερωτήματα υπάρχουν για παιδιά που έχουν λοίμωξη χωρίς ή με λίγα συμπτώματα κι έχουν προγραμματίσει εμβολιασμούς. Συστήνεται χορήγηση μιας δόσης μετά από τρεις μήνες. Αν έχει γίνει πρώτη δόση και ακολουθήσει νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση».

«Είχε επισημανθεί ο σπάνιος και υπαρκτός κίνδυνος της νόσου MISC, που εμφανίζεται δυο εβδομάδες μετά τη νόσο με τον SARS. Δυο δόσεις εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο αυτό, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ. Άλλη μελέτη έδειξε αυξημένο διαβήτη σε άτομα κάτω των 18, τριάντα μέρες μετά τη νόσηση. Για την τέταρτη δόση, η ειδική επιτροπή στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε στη δήλωση πως το πρόγραμμα με την τρίτη δόση προσφέρει πολύ καλή προστασία. Επιπλέον, η εξάπλωση της Όμικρον είναι ταχεία και πιθανά νέα μέτρα δεν θα επηρεάσουν. Η χορήγηση τέταρτης δόσης θα απασχολήσει στο μέλλον».