Newsroom

Newsroom

Μ. Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ θα είναι Πρωταγωνιστής και στο Αύριο του Ενεργειακού Γίγνεσθαι της Χώρας μας

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης εγκαινιάζοντας, σήμερα, στην Ικαρία, το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο «Ναέρας», επισήμανε στην ομιλία του, πως η Επιχείρηση, με αυτή την πρωτοβουλία της, τιμά την παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος με τον πιο ουσιαστικό τρόπο και συνεισφέρει στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο ήπειρωτικό τμήμα και στα νησιά της χώρας.

ΔΕΗ 0

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Παναγιωτάκη:

“Κυρίες και Κύριοι, Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Επιλέξαμε σήμερα, 5 Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος για να καταστήσουμε τους Έλληνες πολίτες κοινωνούς του σπουδαίου έργου της ΔΕΗ και της ΔΕΗ Αν. του υβριδικού ενεργειακού έργου της Ικαρίας. Έχοντας υπόψη ότι τα υβριδικά ενεργειακά συστήματα αποτελούν ίσως την πλέον ολοκληρωμένη μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ καθώς περιλαμβάνουν και την αποθήκευση μειώνοντας δραστικά τη στοχαστικότατα της αιολικής παραγωγής, το υβριδικό έργο της Ικαρίας αναδεικνύει τις δυνατότητες για τον ενεργειακό μετασχηματισμό των μη διασυνδεδεμένων νησιών, και καθορίζει τη δέσμευσή μας για την προστασία του περιβάλλοντος, πράγμα για το οποίο η ΔΕΗ είναι διατεθειμένη να διαθέσει τους μέγιστους δυνατούς πόρους.

Έτσι τιμάμε την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος με τον ουσιαστικότερο τρόπο, εκπέμποντας συνάμα τα ηχηρότερα μηνύματα αισιοδοξίας. Στην Ικαρία, σ’ αυτό τον τόπο με την τόσο ξεχωριστή ιδιοσυστασία, στη γη που έχει ζυμωθεί αιώνες τώρα με αγώνες για ανεξαρτησία, αποδίδουμε σήμερα τον ΝΑΕΡΑ, το έργο που αξιοποιεί το νερό και τον αέρα του νησιού, θέτοντας τις βάσεις για μια άλλου τύπου ανεξαρτησία, την ενεργειακή. Πρόκειται για το δεύτερο αλλά εξίσου πρωτοποριακό υβριδικό ενεργειακό έργο στην Ευρώπη. Το πρώτο έγινε στον Ατλαντικό, στο πιο απομακρυσμένο νησί των Καναρίων Νήσων, το El Hierro, ένα νησί με παρόμοια φυσικά χαρακτηριστικά με την Ικαρία. Το νησί αυτό της Ισπανίας έχει υιοθετήσει ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για την προστασία του περιβάλλοντος και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, με προοπτική την πλήρη ενεργειακή αυτονόμηση με χρήση ΑΠΕ 100%. Έτσι η UNESCO το 2000 το κατέταξε στην κατηγορία των «Παγκόσμιων Βιοσφαιρικών Αποθεμάτων». Αυτό είναι και το δικό μας όραμα για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά μας, για τον ενεργειακό μετασχηματισμό των οποίων, μετά από συντονισμένες προσπάθειες και την καθοριστική συμβολή της ΔΕΗ, η χώρα μας εξασφάλισε από την Ε.Ε. δωρεάν 25 εκατ. τόνους CO2 που αντιστοιχεί σε €600-650 εκατ. με τις σημερινές τιμές δικαιωμάτων CO2.

Ήδη στη ΔΕΗ έχουμε δημιουργήσει μια συγκεκριμένη οργανωτική δομή που θ’ ασχοληθεί συστηματικά με το ζήτημα αυτό. Κυρίες και Κύριοι Σήμερα, ενόψη της κλιματικής αλλαγής και για την αντιμετώπισή της, σε συνδυασμό με την πρόοδο της τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, το ζητούμενο είναι ο ενεργειακός μετασχηματισμός, η πράσινη ενέργεια, τα πράσινα – μη διασυνδεμένα – νησιά. Λίγες όμως 10ετίες πριν, το ζητούμενο για την ποιότητα ζωής και την αναβάθμιση του πολιτισμικού επιπέδου, ήταν ο εξηλεκτρισμός, μια από τις σημαντικότερες επαναστάσεις της εποχής μας. Στην Ικαρία η πρώτη εταιρεία παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, η εταιρεία Ηλεκτροφωτισμού Αγίου Κηρύκου ιδρύθηκε στα τέλη της 10ετίας του 1920, από τον υπάλληλο της τότε Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών Πειραιώς – ΗΕΑΠ, Εμμανουήλ Δρόσο. Η πρώτη μονάδα παραγωγής ήταν μια πετρελαιομηχανή Korting, 32 άλογα, που όπως αναφέρουν προφορικές μαρτυρίες : «Η μηχανή αυτή ήταν υδρόψυκτη. Είχαμε μια δεξαμενή με νερό από το γυμνάσιο, και αν δεν έφτανε κουβαλούσαμε από τα πηγάδια. Υπήρχε και μια υπερχείλιση και σχετική βλάστηση. Εκεί έδεναν οι γείτονες το γάιδαρό τους να βοσκήσει». Από εκείνη την ηρωική εποχή του Δρόσου ο εξηλεκτρισμός του νησιού πέρασε διάφορες φάσεις. Σταθμός υπήρξε ασφαλώς η έλευση της ΔΕΗ, που το 1963 εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις της τοπικής εταιρείας και σε λίγα χρόνια εξηλέκτρισε το σύνολο του νησιού – όπως της υπόλοιπης ελληνικής επικράτειας – χρησιμοποιώντας τα πλέον σύγχρονα εκάστοτε συστήματα παραγωγής, διανομής και ελέγχου ηλεκτρικής ενέργειας και κατέστησε το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας προσιτό σε όλους τους πολίτες. Άλλωστε αυτές ακριβώς τις μέρες ολοκληρώνεται η ριζική ανακαίνιση του μηχανοστασίου του Τοπικού Σταθμού της ΔΕΗ και η αντικατάσταση των παλαιών μονάδων σε σύγχρονες, μια επένδυση της τάξης των 4 εκατ.

Η πρώτη ιδέα για δημιουργία Υβριδικού Ενεργειακού Έργου στην Ικαρία γεννήθηκε στα τέλη της 10ετίας του 1990. Το 1999 η ΔΕΗ από κοινού με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Ραχών, σε συνεργασία με εταιρείες από την Ιταλία, την Αγγλία και την Ισπανία πρότειναν στην Ε.Ε. και εξασφάλισαν χρηματοδότηση για εκπόνηση σχετικής μελέτης, η οποία ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε. Έτσι η ΔΕΗ αποφάσισε να εκπονήσει η ίδια τη μελέτη με τη συνδρομή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τελικά ο διαγωνισμός για το έργο προκηρύχθηκε στις αρχές τους 2006 και η κατασκευή του ανατέθηκε στην εταιρεία ΕΝΕΤ Α.Ε. στις 31-07-2007. Ωστόσο οι ουσιαστικές εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2009, και αφού προηγουμένως, παράλληλα με τις διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες έναντι των διαφόρων αρχών, είχαν εκπονηθεί οι περισσότερες μελέτες εφαρμογής. Σήμερα επί τέλους, αφού επιλύθηκαν με αποφασιστικότητα μια σειρά νέα προβλήματα, και ύστερα από περιόδους παύσης εργασιών, είμαστε ενώπιον του ΝΑΕΡΑ, του ολοκληρωμένου Υβριδικού Έργου της Ικαρίας, σηματωρού και για άλλα αντίστοιχα, με εφόδιο και εχέγγυο την τεχνογνωσία και την πείρα που αποκτήθηκε. Ο Ναέρας αξιοποιεί δύο ισχυρά στοιχεία του νησιού, το αιολικό και το υδάτινο δυναμικό. Αποτελείται από : – Το Αιολικό Πάρκο του λόφου Στραβοκουντούρα – Τους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς Προεσπέρας και Κάτω Προεσπέρας – Το Αντλιοστάσιο στην Κάτω Προεσπέρα, και – Τα Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας και Κατανομής Φορτίου στο Σταθμό της ΔΕΗ στον Άγιο Κήρυκο.

Για την κατασκευή του, μαζί με τα συνοδά έργα, και έργα όπως το νέο δίκτυο ηλεκτροδότησης Μέσης Τάσης για τον οικισμό Πέζι, η νέα δημοτική οδός μήκους 7,2 km, η ανακατασκευή του γεφυριού στην περιοχή Γεμελίων, δαπανήθηκε ποσό της τάξης των 50 εκ, σε σημερινές τιμές. Σήμερα η Ικαρία, όχι μόνο θα έχει πλήρη επάρκεια και αξιοπιστία σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά το 50% των ενεργειακών της αναγκών θα καλύπτεται από ΑΠΕ, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον τομέα της πράσινης ενέργειας μεταξύ των νησιών μας. Επί πλέον ευελπιστούμε ότι με το ΝΑΕΡΑ θα γίνει πόλος έλξης για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, και για τους όλο και περισσότερους ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά πολίτες της Ευρώπης, και όχι μόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του νησιού. ‘Οσο για τη ΔΕΗ, περιλαμβάνει πλέον στο χαρτοφυλάκιο της ένα πρωτοπόρο περιβαλλοντικά και τεχνολογικά έργο, η απόδοση του οποίου μπορεί υπό προϋποθέσεις και τη στήριξη της Πολιτείας να σημάνει νέες προοπτικές στον ενεργειακό μετασχηματισμό των νησιών, και όχι μόνο. Στο σημείο αυτό κρίνω σκόπιμο να υπογραμμίσω ότι οι δυνατότητες του ΝΑΕΡΑ θα αξιοποιηθούν πλήρως, με τη μέγιστη οικονομική και περιβαλλοντική αποδοτικότητα, όταν θα υπάρξει η διασύνδεση, με υποβρύχια γραμμή 20 KV με τη Σάμο, έργο το οποίο πιστεύουμε ότι θα κατασκευάσει ο ΔΕΔΔΗΕ το συντομότερο.

Κυρίες και Κύριοι, τιμώντας σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ας μου επιτραπεί να κάνω ένα σύντομο αλλά κατά το δυνατό ολοκληρωμένο και αντικειμενικό απολογισμό της συνεισφοράς της ΔΕΗ στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά μας. Μιλάμε σήμερα και πολύ σωστά, για τις εκπομπές βλαπτικών για το περιβάλλον παραγόντων από τα συμβατικά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Διεκδικούμε και προσανατολιζόμαστε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση των ΑΠΕ, και – προσθέτω – ως εξίσου, αν όχι περισσότερο σημαντικό, στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η ΔΕΗ φιλοδοξεί, σχεδιάζει, προετοιμάζεται, λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα να κερδίσει το χαμένο έδαφος, να πρωταγωνιστήσει. Ωστόσο ένα δεν πρέπει να μας διαφεύγει : Αν υπάρχει ο σύγχρονος πολιτισμός, με όλες τις ευεργετικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους, ο ηλεκτρισμός είναι ο θεμελιώδης παράγοντας. Και ότι ο ηλεκτρισμός είναι η ευγενέστερη και καθαρότερη μορφή ενέργειας. Όσοι, όπως πριν λίγα χρόνια οι κάτοικοι των πόλεων, συμπεριλαμβανομένης και της Πρωτεύουσας, σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας κατέφευγαν για τις ανάγκες θέρμανσης σε άλλες μορφές, βίωσαν την έλλειψη του ηλεκτρισμού έγιναν κοινωνοί των δραματικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και στην υγεία. Και ήταν τα συμβατικά καύσιμα, στερεά και υγρά, εκείνα που προσέφεραν τα προηγούμενα χρόνια αυτό το πολύτιμο αγαθό για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Και βέβαια η ΔΕΗ, που ήταν ο μοναδικός παραγωγός.

Βεβαίως υπήρξαν καθυστερήσεις ίσως και εσφαλμένες επιλογές. Αυτό όμως ουδόλως αναιρεί τη πραγματικότητα και τη συνεισφορά της ΔΕΗ. Σήμερα, με τα μέτρα εκσυγχρονισμού και περιβαλλοντικής αναβάθμισης του παραγωγικού μας δυναμικού και των συστημάτων παραγωγής, μεταξύ των οποίων το ISO 14001 στα Ορυχεία, και στο σύνολο των Σταθμών Παραγωγής καταγράφουμε απτά αποτελέσματα. Από το 1990 μέχρι το 2017 έχουμε πιστοποιημένα μείωση στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Εκπομπών SO2 κατά 87% – Εκπομπών ΝΟ2 κατά 50% – Εκπομπών σκόνης κατά 97% – Εκπομπών CO2 κατά 25%. Έτσι, εκτός των άλλων η ΔΕΗ έχει συμβάλει ουσιαστικά στην υπερκάλυψη των στόχων της χώρας μας για το κλίμα. Η προοπτική είναι ακόμη πιο θετική. Με τα έργα ΑΠΕ που προγραμματίζουμε, σε συνδυασμό με τις αποσύρσεις των λιγνιτικών μονάδων ισχύος 1900 MW, και τη λειτουργία της υπερσύγχρονης λιγνιτικής Μονάδας Πτολεμαίδας V, ισχύος 660 ΜW, το 2022 οι εκπομπές CO2 από τη ΔΕΗ θα μειωθούν σε σχέση με το 2017 κατά 57%.

Ο δε συντελεστής εκπομπών, που αποτυπώνει την περιβαλλοντική ποιότητα και αποδοτικότητα του παραγωγικού δυναμικού, και συνίσταται σε εκπεμπόμενους τόνους CO2 προς καθαρή παραγόμενη ενέργεια, θα μειωθεί το 2022 σε σχέση με το 2017 κατά 69%. Δεν πρέπει βέβαια να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι τα ανωτέρω συνεπάγονται επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 2 δις. Κυρίες και Κύριοι, η ΔΕΗ θα είναι πρωταγωνιστής και στο αύριο του ενεργειακού γίγνεσθαι της χώρας μας. Με λελογισμένο κέρδος και κοινωνική υπευθυνότητα. Έτσι θα δικαιώσουμε το σύνθημά μας, η ΔΕΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΕΛΛΟΝ. Ας προχωρήσουμε τώρα στα εγκαίνια του ΝΑΕΡΑ, και ύστερα ας πάρουμε μια γεύση και ας απολαύσουμε την παράδοση της Ικαρίας, που την έχει κάνει γνωστή στην οικουμένη, καθώς «Άγχος και ταλαιπωρία δεν χωρούν στην Ικαρία»”.