Λύση μέσω ΝΑΤΟ ζητά η Πολωνία – Δεκάδες μετανάστες πέρασαν τα σύνορα

«Συζητάμε με τη Λετονία και ειδικότερα με τη Λιθουανία, γιατί δεν κάνουμε χρήση του άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ματέους  Μοραβιέτσκι στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

AP21318432401052

Το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει «συγκεκριμένα βήματα» για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα με τη Λευκορωσία, είπε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία ενδέχεται να ζητήσουν διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της συνθήκης της συμμαχίας.

«Συζητάμε με τη Λετονία και ειδικότερα με τη Λιθουανία, γιατί δεν κάνουμε χρήση του άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ματέους  Μοραβιέτσκι στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Το άρθρο 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) εμπεριέχει την πιθανότητα σύγκλισης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, αν υπάρχει μία απειλή ασφάλειας κατά ενός από τα κράτη-μέλη της συμμαχίας.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει για την επίλυση της κρίσης δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε [στην επίλυση της κρίσης] αν φυσικά, υπάρχει κάτι που εξαρτάται από εμάς» δήλωσε ο Πούτιν όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1.

Στο μεταξύ, μια ομάδα περίπου 50 μεταναστών διέσπασε τις άμυνες στα σύνορα με τη Λευκορωσία και εισήλθε στην Πολωνία κοντά στο χωριό Σταρζίνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, ενώ η κατάσταση στη μεθόριο κλιμακώνεται περαιτέρω.

Χιλιάδες μετανάστες, που έχουν ταξιδέψει στη Λευκορωσία με τη ελπίδα να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή των συνόρων σε συνθήκες ψύχους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί το Μινσκ ότι ενορχηστρώνει την κρίση για να ασκήσει πιέσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει, αλλά η Λευκορωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί την κατηγορία αυτή. Κάποιες χώρες στην περιοχή έχουν προειδοποιήσει ότι η αντιπαράθεση μπορεί να κλιμακωθεί σε στρατιωτική σύρραξη.

«Χθες, πριν τις 5 μ.μ., περίπου 50 άνθρωποι εισήλθαν στην Πολωνία κοντά στη Σταρζίνα», ανέφερε η αστυνομία της Ποντλάσκα σε ανάρτηση στο Twitter, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια συνελήφθησαν 22 Ιρακινοί υπήκοοι.

Συνολικά, η πολωνική συνοριοφυλακή ανακοίνωσε ότι χθες έγιναν 223 απόπειρες παράτυπης διέλευσης των συνόρων.

Νέες κυρώσεις στο τραπέζι των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Ο Μοραβιέτσκι είπε στο PAP ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. «Σίγουρα θα συζητήσουμε περαιτέρω κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους κλεισίματος των συνόρων», φέρεται να είπε. Επίσης, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτήσει από κοινού την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, είπε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί των Εξωτερικών θα διευρύνουν τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας τη Δευτέρα, συμπεριλαμβάνοντας τις αεροπορικές εταιρίες και τα τουριστικά γραφεία, για τα οποία εικάζεται ότι φέρνουν μετανάστες στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δύο διπλωμάτες ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι η ΕΕ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων κατά του κεντρικού αεροδρομίου της Λευκορωσίας σε μία προσπάθεια να γίνει πιο δύσκολη η μεταφορά μεταναστών από αεροπορικές εταιρίες.

«Θα δώσουμε το πράσινο φως για την επέκταση του νομικού πλαισίου των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, ώστε αυτό να μπορεί να εφαρμοστεί για τον καθένα που έχει συμμετοχή στην παράνομη διακίνηση μεταναστών σε αυτή τη χώρα» δήλωσε ο Μπορέλ στην εβδομαδιαία γαλλική εφημερία «Le Journal du Dimanche».

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι τα διευθυντικά στελέχη των αεροπορικών εταιριών και των τουριστικών γραφείων θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, αλλά και δράσεων για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους στην ΕΕ.

Περίπου 30 κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τη Λευκορωσία εικάζεται ότι συμμετέχουν στην εξέλιξη της μεταναστευτικής κρίσης και μπορούν να συμπεριληφθούν στην εφαρμογή στοχευμένων κυρώσεων, όπως δήλωσε ο Μπορέλ.

Σε βάρος του πρόεδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο εφαρμόζονται ήδη διεθνείς κυρώσεις για την καταστολή διαδηλώσεων, ενώ ο ίδιος, έχει απειλήσει ότι θα αντιδράσει κατά της επιβολής νέων κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Λευκορωσίας.

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…