Λύνουν τους κάβους τα πλοία-Απελευθέρωση των μετακινήσεων προς τα νησιά

Ξεκινά αύριο τη Δευτέρα, 11 Μαΐου η απελευθέρωση της μετακίνησης προς τα ελληνικά νησιά, ενόψει της τουριστικής περιόδου

Οι πρώτες μετακινήσεις έπειτα από την άρση μέτρων για τον κορονοϊό, δεν αφορούν όλους τους πολίτες – αφού με τα σημερινά δεδομένα αυτό θα συμβεί την 1η Ιουνίου – αλλά, αφορά τους εργαζόμενους σε ανοιχτές επιχειρήσεις στα νησιά καθώς και τους αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι θα ταξιδέψουν είτε με πλοίο της γραμμής είτε αεροπορικώς. (Δείτε εδώ τους όρους για να ταξιδέψετε με αεροπλάνο εντός Ελλάδας).
Συγκεκριμένα, η απελευθέρωση της μετακίνησης στα ελληνικά νησιά θα γίνει σε τρεις διαδοχικές φάσεις.

Πρώτο στάδιο: Δευτέρα 11 Μαΐου

Η αρχή γίνεται από την προσεχή Δευτέρα, 11 Μαΐου, οπότε θα επιτραπεί να μετακινηθούν προς τη νησιωτική χώρα εργαζόμενοι σε ανοιχτές επιχειρήσεις και αναπληρωτές καθηγητές είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, θα χρειαστεί να προσκομίσουν βεβαίωση εργοδότη προκειμένου να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν. Υπενθυμίζεται ότι, σχετικά με τις μετακινήσεις εκτός νομών, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, επανέλαβε ότι αυτές επιτρέπονται μόνο για λόγους τροφοδοσίας, υγείας και επαγγελματικής απασχόλησης και εφόσον αποδεικνύονται από τα αντίστοιχα έγγραφα.

 
Δεύτερο στάδιο: Δευτέρα, 18 Μαΐου

Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, δηλαδή, στις 18 Μαΐου, θα γίνει η απελευθέρωση της μετακίνησης προς τα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, που αφορά και το επόμενο στάδιο. Αυτή την ημερομηνία, θα μπορούν να μεταβούν στα νησιά εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού καθώς και τα απαραίτητα συνεργεία. Υπενθυμίζεται ότι και σε αυτό το στάδιο, η βεβαίωση του εργοδότη είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν παρατυπίες και πρόστιμα. Την ίδια ημέρα ισχύει και η άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων για την ηπειρωτική χώρα.

Αναλυτικότερα στην επαρχία μπορούν να ταξιδέψουν:

Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου

Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση

Μετάβαση σε τελετή, κηδεία συγγενών πρώτου ή δεύτερου βαθμού που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση για την διασφάλιση της επικοινωνίας με τα παιδιά τους που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Τρίτο στάδιο: 1 Ιουνίου

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η πρόσβαση στα νησιά της χώρας θα είναι ελεύθερη για όλους από την 1η Ιουνίου. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ακόμη καλύτερα, δεν αποκλείεται να επιτραπεί στους πολίτες να ταξιδέψουν και νωρίτερα προς τα νησία, με ενδεχόμενη ημερομηνία, η 25η Μαΐου.

Σημειώνεται ότι ειδικά μέτρα για την ακτοπλοΐα και τις μεταβάσεις στα νησιά αναμένεται να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Νέα τοποθέτηση του π. Αντώνιου μετά τον σάλο για τα οικονομικά- «Τα ράσα μου δεν έχουν τσέπες»

Νέα τοποθέτηση του π. Αντώνιου μετά τον σάλο για τα οικονομικά- «Τα ράσα μου δεν έχουν τσέπες»

"Με κατηγορούν άδικα άνθρωποι που δεν πέρασαν καν από την Κιβωτό" λέει ο πατέρας Αντώνιος…

Κακιά Σκάλα: Ο Καραμανλής θυμήθηκε να φτιάξει επιτροπή μιάμιση μέρα μετά το επιτελικό χάος

Κακιά Σκάλα: Ο Καραμανλής θυμήθηκε να φτιάξει επιτροπή μιάμιση μέρα μετά το επιτελικό χάος

Ο αρμόδιος υπουργός αποφάσισε να εμφανιστεί και να εκδώσει ανακοίνωση για το μπάχαλο που επικρατεί…