«Λύγισε» και ο Οικονόμου: Περνάμε δύσκολα… μας βρίσκει η μία κρίση μετά την άλλη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ομολόγησε την ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

5519662

Με σηκωμένα τα χέρια η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί τις δυσμενείς εξελίξεις και παρακαλά για μια μεταφυσική διέξοδο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου μίλησε στην «ΕΡΤ 1» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά και ουσιαστικά ομολόγησε πως το επιτελείο Μητσοτάκη περιμένει ένα θαύμα

Χωρίς ουσιαστικές προτάσεις αλλά με γενικολογίες και ευχολόγια ο κ. Οικονόμου απέδειξε πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο για τις διεθνείς και εγχώριες προκλήσεις. Δεν είναι τυχαία η αποστροφή του πως… «Είναι μια πολύ πάρα δύσκολη συγκυρία, χωρίς αμφιβολία. Ο κόσμος περνάει πολύ δύσκολα. Μας βρίσκει η μία κρίση μετά την άλλη. Πολλά πράγματα δείχνουν να επιδεινώνονται. Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη καμπή και συγκυρία».

Αναλυτικά οι απαντήσεις του Γιάννη Οικονόμου για τα καυτά ζητήματα της επικαιρότητας. 

Για τις ανατιμήσεις στην αγορά  

Προφανώς και υπάρχει ανησυχία. Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, στις επιχειρήσεις, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα διάσταση του προβλήματος αυτού, μετά τις πολύ αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την κίνηση της Ρωσίας που συνιστά ευθεία καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Αυτό προξενεί ένα ντόμινο εξελίξεων σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά.

Είχαμε αρνητικές εξελίξεις χθες και για το πετρέλαιο και για το φυσικό αέριο. Κι αυτό έχει το αποτύπωμά του συνολικότερα στην οικονομία, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης. Δείχνει  πόσο πολύπλοκο είναι το διεθνές περιβάλλον και πόσο άμεσες είναι οι συνέπειες στη ζωή όλων μας. Ιδιαίτερα στη ζωή κυρίως εκείνων που δοκιμάζονται περισσότερο, διότι το εισόδημά τους είναι χαμηλότερο. Απέναντι σ’ αυτό, από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε, με κάθε διαθέσιμο τρόπο, με κάθε δυνατό μέσο, μέσα στο πλαίσιο αντοχών της οικονομίας και του Προϋπολογισμού μας, να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Καμιά  Κυβέρνηση, πουθενά στον κόσμο, δεν μπορεί να τις μηδενίσει. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Θέλουμε να είναι ξεκάθαρο στον κόσμο

Συνεχίζουμε, ψύχραιμα, αποφασιστικά. Βοηθήσαμε και θα εξακολουθούμε να βοηθάμε τον κόσμο και στα ενεργειακά. Έχουμε έναν προγραμματισμό ενίσχυσης των εισοδημάτων με την αύξηση του κατώτατου μισθού που έρχεται τον Μάιο. Προχωρήσαμε στην περαιτέρω ελάφρυνση και για τον ΕΝΦΙΑ. Με συνετά και σώφρονα βήματα θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας, κάνοντας ό,τι είναι δυνατό, χωρίς ταυτόχρονα να διαλύσουμε την αναπτυξιακή τροχιά και δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Εφαρμόζουμε μια πολιτική έμμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος. Λίγο πολύ όλοι έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα ότι πληρώνουμε λιγότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Παίρνουμε μέτρα για τις υπέρογκες αυξήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι όλοι μας στην ηλεκτρική ενέργεια κάθε μήνα, με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που περιορίζουν το αποτύπωμα των αυξήσεων στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στους αγρότες. Παρακολουθούμε τις δυσμενείς εξελίξεις και είμαστε εδώ, έτοιμοι, να παρέμβουμε με τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε, λέγοντας την αλήθεια στον κόσμο για το τι μπορούμε να κάνουμε και για το πώς αυτά που κάνουμε μπορούν να έχουν τη μέγιστη δυνατή θετική συνέπεια στις τσέπες τους.

Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης

Δεν προκύπτει από αναλύσεις του οικονομικού επιτελείου, από αναλύσεις υπηρεσιακών παραγόντων, ότι οποιαδήποτε μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, θα έδινε εκείνη την αύξηση στην κατανάλωση, που θα αναπλήρωνε  τα  έσοδα.

Αν δει κανείς την αναλογία των φόρων στα καύσιμα -είναι περίπου 1,10 – 1,15  ο Ειδικός Φόρος, μαζί με τον Φ.Π.Α.- θ’ αντιληφθεί ότι πρέπει να πενταπλασιαστεί, να εξαπλασιαστεί η κατανάλωση, προκειμένου ν’ αναπληρώσει το χαμένο έσοδο. Δηλαδή, είναι τέτοια η σχέση των αριθμών και η αναλογία, που δεν προκύπτει ότι η μείωση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση για να μη χάσεις αυτό το κρίσιμο ποσοστό των εσόδων.

Είναι μια πολύ πάρα δύσκολη συγκυρία, χωρίς αμφιβολία. Ο κόσμος περνάει πολύ δύσκολα. Μας βρίσκει η μία κρίση μετά την άλλη. Πολλά πράγματα δείχνουν να επιδεινώνονται. Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη καμπή και συγκυρία. Αυτό, όμως, που πρέπει να έχει κατά νου ο  κόσμος, είναι ότι εδώ θα κληθεί το Κράτος να αναπληρώσει ένα έσοδο που στηρίζει τον Προϋπολογισμό.

Ένα έσοδο που στηρίζει παροχές που αφορούν όλους μας, που πληρώνει μισθούς, που μας επιτρέπει να πάρουμε παραπάνω εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, να θωρακίσουμε πολύ περισσότερο τη δημόσια τάξη και τη δημόσια ασφάλεια, να στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος. Αν λείψουν αυτοί οι πόροι, θα πρέπει να αναζητηθούν από αλλού.

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και εκείνος που έχει την ευθύνη συνέχισης αυτής της ομαλής πορείας ανάπτυξης της χώρας από τη μια, αλλά και από την άλλη να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας, οφείλει να τα σταθμίζει όλα με σύνεση, με σωφροσύνη και πάντοτε στοχεύοντας οι αποφάσεις που παίρνει, να είναι πολύ αποτελεσματικές, κυρίως για εκείνους που έχουν ανάγκη.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…