Λουξεμβούργο: Ναι στην κάνναβη για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς

Είναι ένα από τα μικρότερα κράτη στην Ευρώπη, αλλά ξαφνιάζει με τα τολμηρά ανοίγματα του. Τώρα σειρά παίρνει η αποποινικοποίηση της παραγωγής και χρήσης κάνναβης για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς για τους ενήλικες.

NewsRoom 03/12/2018 | 22:53

Πρωτοστατεί ο πρωθυπουργός της χώρας Ξαβιέ Μπετέλ που το 2015 σόκαρε τη συντηρητική Ευρώπη με την απόφαση να προχωρήσει σε γάμο με τον σύντροφο του Βέλγο αρχιτέκτονα Ντεστενέ Γκοτέ.

Ο πολυπράγμων Μπετέλ υπέγραψε σήμερα συμφωνία με τους ηγέτες των άλλων δύο κομμάτων, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, του Σοσιαλιστικού και των Πρασίνων.

 Τα τρία κόμματα εξασφάλισαν στο Κοινοβούλιο ισχνή πλειοψηφία, έχοντας καταλάβει τις 31 από τις 60 συνολικά έδρες, γεγονός, ωστόσο, που τους επέτρεψε να σχηματίσουν κυβέρνηση. Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού, που καλύπτει το νομοθετικό έργο για το διάστημα 2018-2023, η κυβέρνηση σκοπεύει «να αποποινικοποιήσει, ήτοι να νομιμοποιήσει υπό συνθήκες που θα διευκρινιστούν, την παραγωγή στην επικράτεια του Λουξεμβούργου όπως την αγορά, την κατοχή και την κατανάλωση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς για τις προσωπικές ανάγκες των ενήλικων κατοίκων».

Οι βουλευτές είχαν εγκρίνει τον Ιούνιο έναν νόμο που επέτρεπε τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, όμως σε ένα αυστηρό πλαίσιο.

«Οι εισπράξεις από την πώληση της κάνναβης θα επενδυθούν πρωτίστως στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την περίθαλψη στον ευρύτατο τομέα των εξαρτήσεων» τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.