Λούλα: Θα κάνω τα πάντα για να απελευθερώσω τη Βραζιλία από τη συμμορία των πολιτοφυλάκων

Σε μεγάλη συγκέντρωση συμμετείχε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, αφού πέρασε εννέα μήνες στη φυλακή.

ap lulh

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει», φώναξε χθες Κυριακή το βράδυ ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ενώπιον ενός ενθουσιώδους πλήθους χιλιάδων ανθρώπων στο Ρεσίφε κατά την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση στην οποία συμμετέχει μετά την απελευθέρωσή του, αφού πέρασε εννέα μήνες στη φυλακή.

«Αφού είδα τόσους ανθρώπους να κινητοποιούνται σε όλη τη χώρα, θα ήθελα να πω: “Η μάχη δεν έχει τελειώσει”. Η μάχη δεν μπορεί να τελειώσει διότι εξακολουθούμε να θέλουμε περισσότερα», τόνισε ο Λούλα αναφερόμενος στην κινητοποίηση εκατοντάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια των 580 ημερών που βρισκόταν στη φυλακή, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η εκστρατεία “Ελευθερώστε τον Λούλα” πρέπει να μεταμορφωθεί σε κάτι πολύ πιο μεγάλο!», πρόσθεσε μπροστά σε ένα κοινό που τον υποδέχθηκε με το σύνθημα: «Λούλα, πολεμιστή του βραζιλιάνικου λαού».

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας (2003-2010) μετέβη χθες στο Ρεσίφε, πρωτεύουσα της πολιτείας Περναμπούκο από την οποία κατάγεται, για να συμμετάσχει σε ένα μουσικό φεστιβάλ προς τιμή του.

Φορώντας τζιν, μπλουζάκι και μπλε σκούρο σακάκι απηύθυνε στο πλήθος μία από τις φλογερές ομιλίες για τις οποίες είναι γνωστός.

«Δεν θέλω να μιλήσω για πολιτική σε ένα μουσικό φεστιβάλ», δήλωσε πολλές φορές προτού μετανιώσει και επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

«Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι κάθε λεπτό της ζωής που μου απομένει θα το αφοσιώσω στο να απελευθερώσω τη χώρα μας από αυτή τη συμμορία των πολιτοφυλάκων που την έχει αρπάξει», φώναξε, μια αναφορά στις υπόνοιες για σχέσεις μεταξύ της οικογένειας Μπολσονάρου με παραστρατιωτικές οργανώσεις που σπέρνουν τον φόβο σε λαϊκές συνοικίες του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Ο 74χρονος Λούλα, που αφέθηκε ελεύθερος στις 8 Νοεμβρίου από την φυλακή της Κουριτίμπα όπου εξέτιε ποινή 8 ετών και 10 μηνών για διαφθορά από τον Απρίλιο του 2018, εξακολουθεί να δηλώνει αθώος.

«Βγήκα από τη φυλακή καλύτερος άνθρωπος (…) και δεν σταμάτησα να σκέφτομαι αυτούς που είναι σε χειρότερη κατάσταση από τη δική μου και που δεν έχουν τρία γεύματα την ημέρα», εξήγησε.

Μετά την απελευθέρωσή του έχει ήδη εκφωνήσει τρεις ομιλίες, όμως το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Ρεσίφε ήταν το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής.

«Όταν αφήσω το μικρόφωνο, το σόου θα συνεχιστεί, διότι έτσι γίνεται στη δημοκρατία», κατέληξε ο Λούλα.