Λουκέτο στο ιατρείο έξω από το ΚΥΤ Μόριας-Ευθύνες στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου επιρρίπτει το υπουργείο Μετανάστευσης

Σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους, με την πανδημία του κορονοϊού να επανέρχεται στην επικαιρότητα, έκλεισαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης τα τρία εξωτερικά ιατρεία- εξεταστήρια ιχνηλάτησης για πιθανά κρούσματα σε πρόσφυγες και μετανάστες που λειτούργησε με χρηματοδότησή της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έξω από τα τρία Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.

ΚΥΤ ΜΟΡΙΑΣ

Το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε περί τις 173.000 ευρώ για σκοπούς απολύμανσης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η περίπτωση της Λέσβου, όπου οι αιτούντες άσυλο είναι περισσότεροι από κάθε άλλο νησί, είναι χαρακτηριστική. Μετά το άνοιγμα του ιατρείου έξω από το ΚΥΤ Μόριας, ενεργοποιήθηκαν και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, λειτουργώντας χώρους καραντίνας, αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημιούργησε ακόμη έναν χώρο. Θυμίζουμε ότι το είχε εγκαινιάσει ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ο οποίος είχε αναρτήσει και φωτογραφία από το ιατρείο της Περιφέρειας στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Εντός του ΚΥΤ Μόριας παραμένουν μόνο τρεις γιατροί του ΕΟΔΥ που εξετάσουν τους νεοεισερχόμενους σε καθημερινή βάση πλην Σαββατοκύριακου- τρεις γιατροί που εργάζονταν και πριν την πανδημία!

Το ιατρείο της Περιφέρειας λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, και σύμφωνα με  γιατρό,  που υπηρετούσε στο ιατρείο έξω από το ΚΥΤ Λέσβο, αυτό είχε σαν  αποτέλεσμα να αποσυμφορηθεί σημαντικά το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και να μειωθούν τα δρομολόγια του εΚΑΒ.

Τα χρήματα εξαντλήθηκαν και τα ιατρεία έκλεισαν στα τέλη του περασμένου Μαΐου, πλην της Χίου έξω από τη ΒΙΑΛ που λειτούργησε εθελοντικά από τους γιατρούς για 10 ημέρες ακόμα, καθώς στη ΒΙΑΛ δεν υπάρχουν γιατροί σε ΜΚΟ. Για την εξέλιξη έχουν ενημερωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και το υπουργείο Μετανάστευσης και η αδυναμία λήψης απόφασης, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας των πληθυσμών των νησιών. «Κανείς δεν ενδιαφέρεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης.

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου ευθύνεται για το κλείσιμο 

Ευθύνες στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επιρρίπτει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, για το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων έξω απο τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, εξηγούν ότι με επιστολή στις 27 Μαΐου προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το υπουργείο προσφέρθηκε να αναλάβει τη χρηματοδότηση των εξωτερικών ιατρείων σε νησιά, όπου λειτουργούν κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, με σκοπό τη συνέχιση λειτουργίας τους για όσο χρονικό διάστημα υφίστανται οι έκτακτες ανάγκες δημοσίας υγείας. Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, για το σκοπό αυτό “θα αξιοποιείτο η έκτακτη επιχορήγηση των δήμων με τους οποίους η Περιφέρεια δύναται να συμπράξει” και διευκρινίζουν ότι η κείμενη νομοθεσία επιτρέπει την χρηματοδότηση μόνο προς δήμους, για δράσεις που σχετίζονται με την μεταναστευτική κρίση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, “δεν υπήρξε ανταπόκριση της Περιφέρειας” στην πρωτοβουλία αυτή.

(Με πληροφορίες stonisi-ΑΠΕ)

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

AP - Ζελένσκι

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Ο ύποπτος φέρεται να δήλωσε στην πολωνική εισαγγελία ότι είχε αναλάβει την αποστολή να συλλέξει…

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

220328101503 ethniki omada ellada

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

“Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ενημερώθηκε επισήμως από τη FIFA πως δεν υπάρχει θετικό…