Λουίς Xάμιλτον-Ο κύριος εκφραστής κατά των φυλετικών διακρίσεων

Ασχέτως ποιος θα κερδίσει τον φετινό τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην F1, ο Λουίς Χάμιλτον απέδειξε ότι εκτός από ένας τεράστιος οδηγός, είναι και  ο κύριος εκφραστής της αλλαγής σε μία σειρά κοινωνικών και φυλετικών ζητημάτων 

NewsRoom 02/12/2021 | 20:38

Και ενώ όλα τα βλέμματα των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι στραμμένα στην μάχη των δύο μονομάχων, Λούις Χάμιλτον και Μαξ Φερστάπεν, δύο στροφές πριν το πέσιμο της καρό σημαίας...για την φετινή F1, για την ανάδειξη το παγκόσμιου πρωταθλητή, ο Βρετανός επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ήρθε να κλέψει την παράσταση και να δείξει ότι είναι μια τεράστια προσωπικότητα και εκτός grid. Ο Λούις Χάμιλτον, είναι ίσως ο μοναδικός οδηγός στην ιστορία της Formula 1, που παλεύει περισσότερο από κάθε άλλον για την ισότητα των δύο φύλων. Ο Βρετανός παίρνει θέση για ακόμη μια φορά,  και θέτει το θέμα για την  ισότητα των δύο φύλων, λίγο πριν από το Grand Prix της Τζέντα. 

Ήδη ο Λουίς Χάμιλτον είχε δώσει το έναυσμα και στο προηγούμενο  Grand Prix στη Σαουδική Αραβία, όπου αποφάσισε για τους δυο τελευταίους αγώνες να στηρίζει τον αγώνα, των ΛΟΑΤΚΙ στα δύο τελευταία γκραν πρι του πρωταθλήματος σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, φορώντας το κράνος με το  σήμα των LGBTQI+. Να θυμίσουμε ότι ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής πριν από 2 χρόνια είχε αντιδράσει για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, φορώντας μπλουζάκια σε γκραν πρι με αντιρατσιστικά μηνύματα.

Ο Βρετανός όμως το πήγε ένα βήμα παραπέρα, καθώς συγκεκριμένα στις δύο αυτές χώρες, καταστρατηγούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ η   ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων είναι πολύ μεγάλη  στην πολιτική, κοινωνική, επαγγελματική, ακόμη και οικογενειακή ζωή. Ο Χάμιλτον μίλησε λίγο  πριν από το Grand Prix της Τζέντα, που ξεκινά την Παρασκευή και αποκάλυψε ότι  αισθάνεται άβολα που θα αγωνιστεί  στην Σαουδική Αραβία, καθώς ήταν απόφαση της  Formula 1

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός ανέφερε: «Όπως είπα και στο Κατάρ, νιώθω πως το σπορ κι εμείς έχουμε χρέος να θίξουμε σημαντικά θέματα όπως το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες που επισκεπτόμαστε.

«Με όλο το σεβασμό σε όσους είναι εδώ, γιατί έχω δεχτεί το πιο ζεστό καλωσόρισμα φτάνοντας στη χώρα. Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να παριστάνω κάποιον που ξέρει περισσότερα ή καταλαβαίνει περισσότερο από έναν άνθρωπο που ζει εδώ και έχει επηρεαστεί από συγκεκριμένους νόμους και το καθεστώς.

«Αν νιώθω άνετα εδώ; Όχι, δεν νιώθω. Αλλά δεν ήταν επιλογή μου να βρεθώ εδώ, το σπορ πήρε αυτήν την απόφαση. Είτε είναι σωστό είτε λάθος, όσο είμαστε εδώ είναι σημαντικό να καταδείξουμε συγκεκριμένα προβλήματα. Το άθλημα έχει κάνει την επιλογή να βρεθούμε στη Σαουδική Αραβία. Αν είναι σωστό η λάθος δεν έχει σημασία να το συζητήσουμε τώρα. Το σημαντικό είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Στον προηγούμενο αγώνα είδατε, για παράδειγμα, το κράνος που φόρεσα. Θα το φορέσω ξανά εδώ και θα το κάνω και στον επόμενο αγώνα.


Αν κάποιος έχει τον χρόνο και θέλει να το κάνει, ας διαβάσει τους νόμους σχετικά με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Είναι τρομακτικοί. Υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Για παράδειγμα, οι γυναίκες μπορούν πλέον να οδηγήσουν, από το 2018 κι έπειτα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν φυλακισμένες γυναίκες επειδή είχαν οδηγήσει πριν από πολλά, πολλά χρόνια.

Πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και πιστεύω ότι το άθλημά μας οφείλει να κάνει περισσότερα.»

Ασχέτως ποιος θα κερδίσει τον φετινό τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην F1, ο Λουίς Χάμιλτον απέδειξε ότι εκτός από ένας τεράστιος οδηγός, είναι και ο κύριος εκφραστής της αλλαγής σε μία σειρά κοινωνικών και φυλετικών ζητημάτων