Lost Girls: Μία ταινία για τα κορίτσια που σκότωσε η σιωπή μας

Μία δυνατή κινηματογραφική πρόταση από το Netflix που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Για τις γυναίκες που σκότωσε η αδιαφορία των αρχών και οι ταξικές αντιθέσεις.

LOST GIRLS REVIEW 768x432 1

Μία 24χρονη κοπέλα εξαφανίζεται μυστηριωδώς ένα βράδυ και η οικογένεια της ξεκινάει ένα σκοτεινό ταξίδι αναζήτησης αντιμέτωπη με την παντελή αδιαφορία των αστυνομικών αρχών και τη συνειδητή προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης. Η Shannan βλέπετε δεν είχε μεγαλώσει σε μία «κανονική» οικογένεια, δεν είχε πάει σε καλά σχολεία και μάλλον δεν είχε ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της. Η μητέρα της δεν μπορούσε να εξασφαλίσει με την εργασία της ούτε το ρεύμα μέσα στο σπίτι, με αποτέλεσμα η μικρή να μεγαλώσει σε ανάδοχες οικογένειες και στη συνέχεια να στραφεί στην πορνεία και στον κόσμο της νύχτας.

Η επιμονή της μητέρας να ανακαλύψει την αλήθεια ξετυλίγει όλο το νήμα της υπόθεσης. Μία γυναίκα που μεγαλώνει μόνη της άλλα δύο κορίτσια και εργάζεται περιστασιακά και σε συνθήκες επισφάλειας για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της. Δεν είναι «καθαρή» από λάθη και κακές επιλογές. Τα μυστικά, η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας και μοιράσματος, δυσκολεύουν τη συμβίωση της οικογένειας μέσα στο σπίτι.

Ο δυναμισμός της αναγκάζει τις αστυνομικές αρχές να διευρύνουν τις έρευνες και τελικά να πέσουν τυχαία πάνω σε ένα ολόκληρο νεκροταφείο γυναικών που εργάζονταν στην πορνεία. Χαμένες ζωές για τις οποίες κανένας δεν νοιάστηκε να ανακαλύψει τους λόγους της εξαφάνισης τους. Αστυνομικές υποθέσεις που κρύφτηκαν στο αρχείο. Στοιχεία που κουκουλώθηκαν για να μην απασχολήσουν ποτέ τα ΜΜΕ. «Γιατί τις αποκαλούν συνεχώς πόρνες και τοξικοεξαρτημένες;», αναρωτιέται η μητέρα που αντιστέκεται στις κυρίαχες αφηγήσεις και προσπαθεί να χειραφετήσει και τις υπόλοιπες γυναίκες που έχασαν ξαφνικά τα κορίτσια τους. «Γιατί δεν λένε ποτέ ότι είναι κόρες, φίλες και αδερφές μας»; προσθέτει.

Η ταινία «Lost Girls» έχει γρήγορο ρυθμό και δυνατούς χαρακτήρες που παλεύουν να επιβιώσουν σε περιβάλλοντα βαθιά ταξικά και εχθρικά. Δεν πρόκειται για κάποιο κινηματογραφικό αριστούργημα, αλλά για μία ιστορία που κερδίζει πόντους με τη δύναμη της αλήθειας που εμπεριέχει. Το τέλος της ταινίας δεν χαρίζει χαμόγελα και ανακούφιση, αλλά γεννά περισσότερα ερωτήματα για τις γυναικοκτονίες, την επιλεκτική αντιμετώπιση των αρχών, τα κρυμμένα τραύματα πίσω από κάθε πόρτα. Οι αόρατες δεν γίνονται ποτέ ορατές και για αυτό όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να κοιμούνται ανακουφισμένοι. Ακόμη και οι συγγενείς των κακοποιημένων γυναικών ενσωματώνουν την ενοχή και την ατομική ευθύνη για τις εξαφανίσεις. Είναι όμως η ίδια η κοινωνία και ο τρόπος που είναι δομημένη που γεννάει αυτό το τέρας και κάνει τους ανθρώπους να γυρίζουν το βλέμμα τους από την άλλη μπροστά σε τόση φρίκη. 

Η υπόθεση ρίχνει φως σε τραυματισμένες οικογενειακές σχέσεις και αδιέξοδα ανθρώπων που ζουν στη σκιά της απόρριψης και του κοινωνικού στιγματισμού. Είναι μία ιστορία για τις γυναίκες, αλλά για την αξία της ανθρώπινης ζωής. Ακούγεται στερεοτυπικό, αλλά δυστυχώς οι ζωές δεν έχουν την ίδια αξία, ούτε αναμετριούνται με ισότιμους όρους. 

Θα ευχόμασταν όλα αυτά να μην είχαν συμβεί ποτέ στα αλήθεια. Η αναζήτηση της πραγματικής Shannan τον Δεκέμβριο του 2010 οδήγησε την αστυνομία  να εντοπίσει τα πτώματα τεσσάρων γυναικών. Ολες ήταν γυναίκες που εργάζονταν στον χώρο της πορνείας και η εξαφάνιση τους δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αρχές. Η φρικιαστική ανακάλυψη είχε σοκάρει τους φιλήσυχους κατοίκους της περιοχής, ενώ η αστυνομία είχε κάνει λόγο για έναν κατά συρροή δολοφόνο. Η οικογένεια της Shannan πραγματοποίησε δική της έρευνα και αυτοψία στον χώρο για να ανακαλύψει την αλήθεια. Οι αρχές δεν κατάφεραν ποτέ να εντοπίσουν τον άνθρωπο που ευθύνεται για όλες αυτές τις δολοφονημένες γυναίκες, ενώ η μητέρα στην πραγματική ζωή τραυματίστηκε θανάσιμα από την κόρη της που ταλαιπωρούνταν από σχιζοφρένεια. 

Η Liz Garbus που ανέλαβε τη σκηνοθεσία έχει προταθεί δύο φορές για Όσκαρ για τα ντοκιμαντέρ «What Happened, Miss Simone?» (2015) και «The Farm: Angola, USA (1998)». Η Amy Ryan δίνει μία πειστική και ανθρώπινη ερμηνεία. το σενάριο υπογράφει ο Michael Werwie και είναι βασισμένο στο ομώνυμο best-selling βιβλίο του Robert Kolker. 

Πρωταγωνιστούν οι Amy Ryan, Thomasin McKenzie, Gabriel Byrne, Lola Kirke, Kevin Corrigan, Miriam Shor, Oona Laurence, Reed Birney, Austyn Johnson. 

 

Σοκάρει η Τερζή: «Στη Eurovision δέχτηκα ψυχική κακοποίηση – Εκείνο το βράδυ μέσα μου πέθαινα» (Video)

image 7

Σοκάρει η Τερζή: «Στη Eurovision δέχτηκα ψυχική κακοποίηση – Εκείνο το βράδυ μέσα μου πέθαινα» (Video)

Η γνωστή τραγουδίστρια μιλάει για την συμμετοχή της στη Eurovision και για πρώτη φορά αποκαλύπτει…

Τραγωδία στην Κρήτη: Τουρίστας έχασε τη ζωή του στην παραλία της Αγίας Μαρίνας – Δεν υπήρχε ναυαγοσώστης

εκαβ3

Τραγωδία στην Κρήτη: Τουρίστας έχασε τη ζωή του στην παραλία της Αγίας Μαρίνας – Δεν υπήρχε ναυαγοσώστης

Λόγω του ισχυρού κυματισμού και του αέρα είχε παρασυρθεί σε μεγάλη απόσταση από την παραλία…

Viral (ξανά) η Σάττι: Τραγουδάει το «Ζάρι» στην ντουζιέρα και «βάζει φωτιά» στο διαδίκτυο

satti marina

Viral (ξανά) η Σάττι: Τραγουδάει το «Ζάρι» στην ντουζιέρα και «βάζει φωτιά» στο διαδίκτυο

Έχει συγκεντρώσει ήδη μέχρι στιγμής 1,7 εκατομμύρια προβολές καθιστώντας το βίντεο το πρώτο trend στην…