ΑΤ

Αφροδίτη Τζιαντζή

Λος Ασπρόπυργος

Θυμάται κανείς τον Ρόντνεϊ Κινγκ;

5409669 0

Θυμάται κανείς τον Ρόντνεϊ Κινγκ; Ηταν Mάρτιος του 1991, η Ελλάδα ακόμα έβραζε από το κίνημα των σχολικών καταλήψεων, ήταν άλλωστε νωπή η δολοφονία του αριστερού καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από τον αρχι-ΟΝΝΕΔίτη Καλαμπόκα. Την Ελλάδα κυβερνούσε ένας άλλος Μητσοτάκης, ο πατέρας του τωρινού, και δεν υπήρχαν ακόμα ίντερνετ (τουλάχιστον όχι στα σπίτια μας), έξυπνα ή χαζά κινητά, το ευρώ ήταν μια ιδέα και η πανδημία Covid-19 σενάριο τρόμου.

Στο μακρινό Λος Αντζελες, ο κτηνώδης ξυλοδαρμός ενός Αφροαμερικανού από αστυνομικούς, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει οδηγώντας μεθυσμένος, θα περνούσε απαρατήρητος αν δεν τύχαινε γείτονας να βιντεοσκοπήσει το περιστατικό και να το στείλει σε τοπικό κανάλι. Το πλάνο με τον συλληφθέντα να δέχεται 40 κλομπιές στο κεφάλι και τα σπλάχνα από τέσσερις ένστολους ήταν από τα πρώτα «viral» βίντεο που κατέγραφαν ακραία αστυνομική βία, τριάντα χρόνια πριν από το «Βlack Lives Matter». Οταν το 1992 οι αστυνομικοί αθωώθηκαν, το Λος Αντζελες καιγόταν για πέντε μέρες, στις θρυλικές, πολύνεκρες και σε μεγάλο βαθμό τυφλές εξεγέρσεις, γνωστές ως L.A. Riots.

Στο Πέραμα την Παρασκευή το βράδυ δεν υπήρξαν 40 κλομπιές, αλλά 40 κάλυκες, από πυροβολισμούς των ΔΙΑΣ, εναντίον τριών άοπλων πιτσιρικάδων με κλεμμένο αμάξι. Από αυτούς ο ένας είναι στο χώμα, ο άλλος στο νοσοκομείο και ο τρίτος στη φυγή. Στα βίντεο αυτοπτών μαρτύρων ακούγονται δεκάδες πυροβολισμοί κατά ριπάς, ενώ διαψεύδεται ο ισχυρισμός για τραυματίες αστυνομικούς.

Εδώ σταματάνε οι ομοιότητες με το Λος Αντζελες και ξυπνάνε οι μνήμες από τη Μεσολογγίου των Εξαρχείων και τη Γλάδστωνος της Κάνιγγος. Αλέξης Γρηγορόπουλος, Ζακ Κωστόπουλος και τώρα Νίκος Σαμπάνης, από τον καταυλισμό Ρομά του Ασπρόπυργου. Γεννημένος το 2003, δολοφονήθηκε το 2021. Να θυμόμαστε το όνομά του.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr