Newsroom

Newsroom

Λογοκρισία για το «Brown Sugar»-Οι Rolling Stones αναγκάζονται να το αποσύρουν από τα live επειδή αναφέρεται στη σκλαβιά

Ο  Μικ Τζάγκερ και ο Κιθ Ρίτσαρντς ανακοίνωσαν ότι οι Rolling Stones θα σταματήσουν να παίζουν το τραγούδι «Brown Sugar» κατά τη διάρκεια του τουρ που πραγματοποιούν στις ΗΠΑ, λόγω των αναφορών των στίχων του στη δουλεία.  

The Rolling Stones in Concert St Louis 3 1633287479

Τα live των Rolling Stones που βρίσκονται σε περιοδεία στις ΗΠΑ   θα είναι φτωχότερα, από αυτό που θα φανταζόταν κανείς. Ο λόγος; Μετά από 50 χρόνια οι Stones αποφάσισαν να αποσύρουν το «Brown Sugar» έπειτα από όσα άκουγαν σχετικά με τους στίχους του.  Η τελευταία φορά που οι Rolling Stones έπαιξαν ζωντανά το «Brown Sugar» ήταν στις 30 Αυγούστου 2019 στο Μαϊάμι.   Το κομμάτι που έφτασε στο νούμερο ένα κάποια στιγμή μέσα στο 1971,  καθώς αρκετοί είναι αυτοί που επιθυμούν να βλέπουν μέσα σε αυτό, υποψίες φυλετικών διακρίσεων. Οπότε σύμφωνα με δήλωση του γερόλυκου  Κιθ Ρίτσαρντς  στους LA Times, αποσύρεται μέχρι νεωτέρας, από την κεντρική σκηνή των live. Μάλιστα ο  Κιθ Ρίτσαρντ αιφνιδιάστηκε από την δυσφορία για τους στίχους, καθώς ήταν μια γκροτέσκο ιστορία που αναφερόταν στη δουλειά, τον βιασμό και την σεξουαλική βία. «Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αναφέρεται στη φρίκη της δουλείας; Αλλά προσπαθούν τόσα χρόνια να το θάψουν. Προς το παρόν δεν θέλω να μπω σε συγκρούσεις με όλα αυτά τα…». Από την μεριά του ο Μικ Τζάγκερ  ανέφερε  για την απουσία του τραγουδιού από τα live , ότι το συγκρότημα είχε αποφασίσει να κάνει ένα διάλειμμα.

«Παίζουμε το «Brown Sugar» κάθε βράδυ από το 1970, οπότε είπαμε να το βγάλουμε για την ώρα από τη λίστα μας. Θα δούμε πως θα πάει. Μπορεί και να το ξαναβάλουμε», είπε ο Τζάγκερ.

Το θέμα της χρήσης του τραγουδιού στις συναυλίες του, προέκυψε πέρσι, όταν ο βραβευμένος με Grammy, παραγωγός, Ian Brennan τους κατηγόρησε ότι κερδίζουν ακόμη χρήματα, από ένα τραγούδι που μιλά για “την δουλεία, το βιασμό, τα βασανιστήρια και την παιδοφίλια”. (Ασχολίαστο!)

Ο Tζάγκερ ξεκίνησε να γράφει το «Brown Sugar» το 1969, τον καιρό που βρισκόταν στην Αυστραλία για τα γυρίσματα της ταινίας «Ned Kelly», όπου ήταν πρωταγωνιστής. Ως τίτλο σκέφτηκε αρχικά το «Black Pussy» αλλά μετά αποφάσισε ότι ο τίτλος παραήταν ευθύς και τον άλλαξε σε «Brown Sugar».

Άλλωστε το θέμα τους υπήρξε αντικείμενο συζήτησης και αντιπαράθεσης. Ένας ιδιοκτήτης σκλάβων έρχεται σε σεξουαλική επαφή με ένα μαύρο κορίτσι, με όρους που υποδηλώνουν έντονα τουλάχιστον το στοματικό έρωτα. Το τραγούδι ερμηνεύτηκε ταυτόχρονα ως ρατσιστικό, σεξιστικό και ηθικά επιλήψιμο ενώ κάποιοι το εξέλαβαν και ως έμμεση αναφορά στη μεξικάνικη ηρωίνη.

Στο ένθετο της συλλογής «Jump Back: The Best Of The Rolling Stones» (1993), ο Τζάγκερ λέει ότι οι στίχοι του «Brown Sugar» αναφέρονται στο διπλό συνδυασμό ναρκωτικών και κοριτσιών και ότι το τραγούδι ήταν έμπνευση της στιγμής. Θολώνοντας ακόμα περισσότερο τα νερά, ο Ρίτσαρντς είπε στο περιοδικό New Musical Express ότι η «καφέ ζάχαρη» ήταν ένας όρος για ένα μεξικάνικο φιλί και ότι το τραγούδι το έγραψε ο Τζάγκερ για μία κοπέλα.

 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους