Newsroom

Newsroom

Λόγοι υγείας που … επιβάλλουν να παίζετε 3D video games

Επιμένετε στο παλιό στερεότυπο, ότι τα ηλεκτρονικά βίντεο – παιχνίδια σας βλάπτουν;  Κι όμως. Υπάρχουν πολλές σύγχρονες έρευνες που αποδεικνύουν…

fifa 7

Επιμένετε στο παλιό στερεότυπο, ότι τα ηλεκτρονικά βίντεο – παιχνίδια σας βλάπτουν;  Κι όμως. Υπάρχουν πολλές σύγχρονες έρευνες που αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πλέον ότι τα βίντεο – γκέιμς όχι μόνο δεν μας βλάπτουν, αλλά αντιθέτως είναι ευεργετικά από πολλές απόψεις, όπως για παράδειγμα στην ικανότητά μας να μαθαίνουμε και να αφομοιώνουμε πράγματα. 

Τώρα μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι το να παίζει κανείς βιντεοπαιχνίδια μπορεί να τον ωφελήσει στη δημιουργία αναμνήσεων – υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι τα παιχνίδια  διαθέτουν εικονικό 3D περιβάλλον.

Το πείραμα για να συνταχθούν τα αποτελέσματα της μελέτης, έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Irvine (UCI) οι οποίοι ανέθεσαν σε φοιτητές που δεν παίζουν συνήθως ηλεκτρονικά παιχνίδια, να παίζουν υποχρεωτικά καθημερινά 30 λεπτά την ημέρα για δύο εβδομάδες. 

Οι φοιτητές κλήθηκαν να παίξουν το ένα τα δύο δημοφιλή παιχνίδια που τους προτάθηκαν: ή το Super Mario 3D World, το οποίο διαθέτει ένα περίπλοκο 3D περιβάλλον, ή το Angry Birds, το οποίο φιλοξενείται σε ένα σχετικά παθητικό και απλό 2D περιβάλλον.

Πριν και μετά τις συνεδρίες, οι φοιτητές εκτελούσαν ένα τεστ μνήμης με αναγνώριση αντικειμένων, με σκοπό να εξετάσουν τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου τους, κέντρο το οποίο σχετίζεται με την πολύπλοκη ικανότητα μάθησης και μνήμης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που έπαιζαν παιχνίδια 3D βίντεο παιχνίδια βελτίωσαν τις επιδόσεις τους στα τεστ μνήμης, και με σημαντική διαφορά: η απόδοση της μνήμης τους αυξήθηκε κατά περίπου 12%, ποσοστό που οι ερευνητές λένε ότι είναι ίδιο με αυτό  που η μνήμη – στις ηλικίες 45 και 70 – κανονικά μειώνεται. Εν τω μεταξύ, οι παίκτες των 2D παιχνιδιών δεν έδειξαν καμία τέτοια βελτίωση. Γιατί συμβαίνει αυτό;

“Κατ ‘αρχάς, τα 3D παιχνίδια διαθέτουν κάτι που τα 2D δεν διαθέτουν”, δήλωσε ο Craig Stark του Κέντρου UCI Νευροβιολογίας της Μάθησης & Μνήμης. “Διεθέτουν πολύ περισσότερες χωροταξικές πληροφορίες για εξερεύνηση. Δεύτερον, είναι περισσότερο περίπλοκα, με πολύ περισσότερες πληροφορίες για να θυμηθεί κανείς. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, γνωρίζουμε αυτό το είδος της μάθησης και της μνήμης, όχι μόνο τονώνει, αλλά ακόμα και πιέζει τον ιππόκαμπο να ανταποκριθεί”.

Είναι ακόμη άγνωστο αν τα 3D παιχνίδια βοηθούν την μνήμη λόγω τού τεχνητού 3D περιβάλλοντός τους, ή αυτό συμβαίνει απλώς επειδή τα 3D παιχνίδια είναι πιο συναρπαστικά και περίπλοκα από ότι τα συναφή 2D, και κατά συνέπεια τονώνουν με φυσικό τρόπο τον ιππόκαμπο σε μεγαλύτερο βαθμό. (Και σίγουρα το Angry Birds είναι ένα πολύ πιο απλό παιχνίδι, παρά την ψευδο-ρεαλιστικό περιβάλλον του)

«Είναι πολύ πιθανό, μία φυσική εμπειρία μάθησης σε έναν συγκεκριμένο γνωστικό τομέα να μην είναι τόσο επιθυμητή εμπειρία, όσο ένα καθηλωτικό βιντεοπαιχνίδι, το οποίο μπορεί να προσφέρει στον εγκέφαλο μεγαλύτερο λειτουργικό όφελος” » δήλωσε ο C.Stark.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience, ωστόσο, δεν είχε ως στόχο της τη μέτρηση των πλεονακτημάτων που οι σύγχρονοι παίκτες έχουν από τα βίντεο παιχνίδια. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανόν η έρευνα αυτή να μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον τους επιστήμονες να αναστρέψουν τα γνωστικά ελλείμματα που παρουσιάζονται στους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν ή καθώς αναπτύσσουν άνοια.

“Μπορούμε άραγε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την προσέγγιση για να βοηθήσουμε στη βελτίωση της λειτουργίας του ιππόκαμπου του εγκεφάλου;” ρώτάει ο Stark. “Αναζητούμε χρόνια τώρα, έναν δραστικό τρόπο να ανακόψουμε την γνωστική εκφύλιση του εγκεφάλου. Και φαίνεται ότι παρόλο που δεν μπορούμε όλοι να ταξιδέψουμε για διακοπές, μπορούμε να κάνουμε πολλά άλλα πράγματα, για να κρατήσουμε ενεργό τον εγκέφαλό μας. Τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να μας βοηθήσουν ίσως σ’αυτην την κατεύθυνση”

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…