Ο διοικητής της ΑΑ∆Ε έχει αρκετούς φίλους, πολλοί από τους οποίους έχουν και λογαριασµούς µε την αρχή που διοικεί. Αρκετοί φωτογραφήθηκαν στα πρόσφατα εγκαίνια του κτιρίου της ΑΑ∆Ε στην Πειραιώς. Τα νέα γραφεία αποτελούν µνηµείο χλιδής, όχι για τους υπαλλήλους οι οποίοι εργάζονται χύδην στο πάλαι ποτέ mall που έγινε στρατηγείο της ΑΑ∆Ε, αλλά για τον διοικητή και την παρέα του.
Τα εγκαίνια των νέων γραφείων ήταν στην πραγµατικότητα ένα γλέντι για να γιορταστεί η επανατοποθέτηση του Γιώργου Πιτσιλή στο χρυσό πόστο και γι’ αυτό είχαν την αντίστοιχη λαµπρότητα. Παρευρέθηκε µέχρι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έως πρόσφατα δεν ήθελε τον Πιτσιλή σε αυτήν τη θέση ή για να ακριβολογούµε δεν είχε καθορίσει τους ιδιαίτερους όρους µε τους οποίους θα είναι.
Σηµασία έχει ότι ο Γιώργος ή Τζορτζ Πιτσιλής µπορεί να απολαµβάνει το επιλεκτικό γιουρούσι στη φοροεπιβολή από το νέο roof garden των πολυτελών γραφείων στην οδό Πειραιώς 180.
Ο Μητσοτάκης δήλωσε στα εγκαίνια ότι «δίνεται συνεχής µάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή» και εκτός από τις ακριβές σεζ λονγκ στο πολυτελές roof garden του Πιτσιλή, γέλασαν και οι υπάλληλοι του Σ∆ΟΕ που διαδήλωναν ακριβώς στο απέναντι κτίριο. Η φιέστα έληξε και οι φορολογούµενοι πολίτες κατέβαλαν 36.000 ευρώ για να φωτογραφηθούν ο Πιτσιλής και η παρέα του. Το ποσό έλαβε µε απευθείας ανάθεση η εταιρεία Tsomokos Communications. Πρόκειται για την εταιρεία που διοργανώνει το Delphi Economic Forum, όπου συχνά πυκνά εµφανίζονται και ο Τζορτζ Πιτσιλής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να δηλώσουν πόσο πετυχηµένη είναι η πολιτική τους.
Αυτά όλα όµως είναι µικρές λεπτοµέρειες σε ένα µεγάλο κόλπο διαφθοράς. Το µεγαλοπρεπές κτίριο, που κατά τον Μητσοτάκη εξασφαλίζει ποιότητα εργασίας γιατί έχει στους τοίχους και έργα τέχνης, είναι ένα άγαλµα διαπλοκής.
Το Documento είχε αποκαλύψει πριν από έναν και πλέον χρόνο µια σειρά από σκάνδαλα της διοίκησης Πιτσιλή. ∆εν επενέβη φυσικά ο εισαγγελέας, αλλά οι µηχανισµοί της ΑΑ∆Ε, στήνοντας φορολογικούς ελέγχους στην εφηµερίδα που τόλµησε να αποκαλύψει. Ενα από τα πιο εξόφθαλµα σκάνδαλα ήταν αυτό της ενοικίασης των γραφείων της αρχής στην οδό Πειραιώς 180, µε φωτογραφικό διαγωνισµό, αντί 53 εκατ. ευρώ. Να θυµίσουµε λίγο την ιστορία ξανά, τώρα που ο Πιτσιλής την έκανε επίκαιρη µε τη φιέστα του.
Το 2008 ο επιχειρηµατίας Σωτήρης Θεοδωρίδης (SATO) κατασκεύασε το Mall Athens Heart. Η επένδυση δεν είχε καλή τύχη λόγω κρίσης, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Τα χρέη της εταιρείας (Doreco) προς την Εθνική Τράπεζα έφτασαν στα 55 εκατ. ευρώ. Στα τέλη του 2022 η Εθνική Τράπεζα δέχτηκε «σχέδιο εξυγίανσης» (ακούγεται πολύ εύηχο) βάσει του οποίου δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη Doreco να πουλήσει το Athens Heart για 17,5 εκατ. στην εταιρεία Premia Properties, συµφερόντων του Ελληνοσουηδού Ηλία Γεωργιάδη. Μετά τη συµφωνία η Premia ανακοινώνει αξιοποίηση του κτιρίου και λαµβάνει 40,6 εκατ. χαµηλότοκο οµολογιακό δάνειο έπειτα από ένταξη στο Ταµείο Ανάκαµψης, προφανώς µε την επικύρωση της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υπάρχουν οι ευνοϊκοί όροι.
Μέχρι εδώ µιλάµε για µπίζνες και real estate, έστω µε τις γνωστές λαθροχειρίες, γιατί αµέσως µετά ξεκινά ένα θαύµα. Μόλις η Premia παίρνει το ακίνητο ο διοικητής της ΑΑ∆Ε Γιώργος Πιτσιλής προκηρύσσει µειοδοτικό διαγωνισµό για µίσθωση ακινήτου για να στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες της αρχής. Η ανακοίνωση γίνεται στις 30 ∆εκεµβρίου, ηµέρα που όλοι ετοιµάζονται να γιορτάσουν το νέο έτος και όχι να ασχοληθούν µε διαγωνισµούς. Οι προδιαγραφές για το νέο κτίριο δεν είναι παρά µια φωτογραφία του Μall Athens Heart. Τo κτίριο περιγράφεται µε ακρίβεια τετραγωνικού και ασανσέρ. Η δηµοπρασία ορίζεται στις 26 Ιανουαρίου 2023. Ακόµη και η ενοικίαση µιας γκαρσονιέρας θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο. Οχι όµως για την ΑΑ∆Ε που ήξερε και φωτογράφιζε τι ήθελε και κυρίως από ποιον.
Οπως ήταν φυσικό, εκτός από την Premia δεν υπήρχε άλλος να προσφέρει κτίριο στη συγκεκριµένη περιοχή µε τη συγκεκριµένη έκταση και τα συγκεκριµένα «πράσινα» πιστοποιητικά.
Ενα παρατηµένο mall έγινε γραφεία της ΑΑ∆Ε µε µεγάλη βιασύνη. Το ελληνικό δηµόσιο θα πληρώσει για δώδεκα χρόνια 53 εκατ. ευρώ. ∆ηλαδή µέσα σε δώδεκα χρόνια η εταιρεία θα αποσβέσει το κόστος αγοράς και επισκευής (15,7 εκατ. συν 40 εκατ. ευρώ όπως έχουν ανακοινώσει) και φυσικά θα συνεχίσει να µισθώνει στην ΑΑ∆Ε, που θα είναι αδύνατο και παράλογο πλέον να µετακοµίσει.
Μια επένδυση από τη µακρινή Σουηδία εξασφάλισε τεράστια κέρδη στην εταιρεία-επενδυτή, που έκανε τα πάντα σε λιγότερο από ενάµιση χρόνο και χωρίς κανένα ρίσκο. Επειδή ο Πιτσιλής το ήθελε πάρα πολύ ένα τέτοιο κτίριο, έγιναν συµπαντικές συνωµοσίες για να το πετύχει, όπως θα έλεγε και ο Κοέλιο.
Γιατί ο Πιτσιλής έκανε τη συγκεκριµένη εσπευσµένη επιλογή µε φωτογραφικούς όρους; Ολες οι ενοικιάσεις κτιρίων από την ΑΑ∆Ε σε αυτό το διάστηµα έχουν τη σφραγίδα του φωτογραφικού και ως εκ τούτου στηµένου διαγωνισµού. Το συγκεκριµένο όµως κτίριο είναι ένα µνηµείο προκλητικότητας, διαπλοκής και πιθανής διαφθοράς.
Από ένα τέτοιο µνηµείο δεν θα µπορούσαν να λείπουν οι πινελιές που δηλώνουν άµεση σχέση µε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ψάχνοντας το ∆Σ της ευνοηµένης εταιρείας Premia βρίσκει κανείς τον Βασίλη Ανδρικόπουλο και τη Ρεβέκκα Πιτσίκα. Εχουν και οι δύο άµεση σχέση µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού ο Ανδρικόπουλος ήταν σύµβουλός του και η Πιτσίκα διορίστηκε από τον ίδιο ως υπεύθυνη του µητρώου στελεχών της Ν∆ για να ελέγξει τον κοµµατικό µηχανισµό. Το δε γεγονός ότι ο Β. Ανδρικόπουλος ήταν παρακολουθούµενος από το Predator δίνει µια άλλη διάσταση στο θέµα της διαπλοκής (τους).
Ο Πιτσιλής επανατοποθετήθηκε µε επιλογή Μητσοτάκη στην κορυφή µιας αρχής που ζέχνει. Ο µαφιόζικος µηχανισµός της ΑΑ∆Ε εκτελεί συµβόλαια εναντίον επιχειρηµατιών και επιχειρήσεων που δεν αρέσουν, διατάζοντας στηµένους ελέγχους. Η ΑΑ∆Ε έχει µετατραπεί σε ένα σύστηµα διοχέτευσης χρήµατος σε συγκεκριµένες επιχειρήσεις που συνδέονται, σύµφωνα µε πληροφορίες, µε πολιτικούς. Η ανέλεγκτη και ανεξέλεγκτη ΑΑ∆Ε διοχετεύει χρήµα µε απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες που δήθεν παρέχουν συµβουλευτικές υπηρεσίες, αλλά πάντα απροσδιόριστες. Η φορολογική αρχή της χώρας έχει µετατραπεί σε «µαγαζάκι ό,τι πάρετε εκατό», όπου όλες οι δουλειές δίνονται µε απευθείας ανάθεση αντί 29.000 ευρώ. Ποσό δηλαδή που παρέχει το δικαίωµα να δίνεται µε τη µέθοδο της απευθείας ανάθεσης (πάνω από 30.000 ευρώ απαιτείται διαγωνισµός). Ακόµη και διαγωνισµοί, αφού αυτοί χαρακτηρίζονται άγονοι, καταλήγουν και πάλι σε απευθείας αναθέσεις.
Η ερώτηση αν υπάρχει εισαγγελέας σε αυτήν τη χώρα µάλλον είναι ρητορική. Αν υπάρχει πάντως, καλό είναι να ψάξει και σε ποιο δικηγορικό γραφείο φορολογικών υποθέσεων απευθύνονται συνήθως αυτοί των οποίων τα πρόστιµα από την ΑΑ∆Ε τελικώς σβήνονται. Και τι σχέση έχει αυτό το δικηγορικό γραφείο µε τη διοίκηση της ΑΑ∆Ε που στέλνει τους ελέγχους. Λεπτοµέρειες σύντοµα.