Newsroom

Newsroom

Locomondo: «Συναυλία σημαίνει χαμόγελο μέχρι τα αυτιά»

Oι συναυλίες των Locomondo είναι πάντα μέσα στην ενέργεια, τους ξεσηκωτικούς ρυθμούς και τη διασκέδαση - Συνέντευξη στην Αφροδίτη Ερμίδη. 

locomondo2

Αυτό που μας έλειψε και αυτό που έχουμε ανάγκη τον τελευταίο χρόνο. Και μιας και “Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα”, οι δύο πρώτες μέρες του Οκτώβρη (Παρασκευή 1 και Σάββατο 2) είναι κατάλληλες για κατηφορίσουμε προς το Φάληρο -στο Faliro Summer Theater- και να απολαύσουμε τη μουσική εμπειρία που ακούει στο όνομα Locomondo: reggae, ska, latin, rock και ελληνικοί παραδοσιακοί ρυθμοί και τραγούδια που έχουν γίνει… ύμνοι.

Με αφορμή αυτές τις δύο συναυλίες τους, οι Locomondo μιλούν στο Documento.

Πόσο προφητικός ήταν ο τίτλος της μπάντας σας; Πόσο πιο τρελός θα μπορούσε να είναι ο κόσμος που ζούμε;

Ο τίτλος δόθηκε το 2003. Αισθανόμασταν οτί ήδη συνέβαιναν αρκετά τρελά πράγματα, αλλά τώρα τελευταία πάμε να το τερματίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πως μπορούμε να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο;
Με σεβασμό στον οποιονδήποτε ή οτιδήποτε έχουμε απέναντι μας, αλλά και στον πλανήτη που ζούμε όλοι μαζί.

Reggae ή ρεμπέτικο; Ή και τα δύο;
Και τα δύο σίγουρα. Και οι δύο είναι λαϊκές μουσικές, δηλαδή φτιαγμένες από απλούς ανθρώπους, και απευθύνονται σε απλούς ανθρώπους. Δεν είναι εμπορικά κατασκευάσματα. Ακόμα και οι κοινωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννήθηκαν έχουν ομοιότητες. Βίαιη μεταφορά πληθυσμών, από την Αφρική στην Καραίβικη για την reggae, από την Μικρά Ασία προς την Ελλάδα για το ρεμπέτικο. Η αρχική περιθωριοποίηση τους είναι ένα επίσης κοινό χαρακτηριστικό. Και οι δύο μουσικές μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά.

locomondo falirosummer mikrofwno

Ποιο είναι το καλύτερο κοινό στις συναυλίες σας; Τα 10χρονα ή οι στα πρώτα -ήντα;
Αυτό που μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι πως εδώ και αρκετά χρόνια βλέπουμε τελείως διαφορετικό κόσμο να έρχεται στις συναυλίες μας και να περνάει καλά. Ένα λάιβ είναι επιτυχημένο όταν βλέπεις τους περισσότερους που έχουν έρθει να δουν την συναυλία να φεύγουν με ένα χαμόγελο ως τα αυτιά. Και αυτοί είναι από μωρά στους ώμους των γονιών τους μέχρι παππούδες και γιαγιάδες.

Ποιο κομμάτι σας έχετε βαρεθεί εσείς να παίζετε αλλά το κοινό σας ποτέ;
Μάλλον κανένα. Ακόμα και τα χιλιοτραγουδισμένα χιτς τα λέμε πάντα σαν να είναι η πρώτη φορά. Βέβαια μας αρέσει πολύ να παίζουμε ζωντανά τα κομμάτια που ηχογραφήσαμε πρόσφατα. Απαιτούν πιο πολλή συγκέντρωση και προσαρμογές τις οποίες σκαλίζουμε από λάιβ σε λάιβ. Από την άλλη το κοινό χρειάζεται κι αυτό το χρόνο του για να τα εμπεδώσει.

Ποιο τραγούδι σας εκφράζει απολύτως το ποιοι είναι οι Locomondo;
Αυτό εξαρτάται από τον ακροατή, δηλαδή με ποιο κομμάτι μας έχει συνδεθεί περισσότερο. Το «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα» είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, γιατί το ρεφρέν του τραγουδιού είναι πλέον ένα πασίγνωστο σλόγκαν, ίσως πιο γνωστό κι από τη μπάντα.

Ποια είναι εκείνη η στιγμή που είπατε: «Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή μας ως μπάντα!»;
Έχουν υπάρξει διάφορες «καλύτερες» στιγμές και πολλές φορές δεν το συνειδητοποιείς την ώρα που τις ζεις. Έχουμε πολλά highlights. Ετοιμαστείτε για βιβλίο!

Να μη σας ματιάσουμε, είστε ένα συγκρότημα που μετρά πολλά χρόνια ύπαρξης και επιτυχιών. Ποιο είναι το μυστικό σας;
Το μυστικό μας είναι οι ανθρώπινες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ μας. Η μπάντα ξεκίνησε σαν φιλία αρχικά και αυτή η φιλία υπάρχει σαν βάση πίσω από οτιδήποτε κάνουμε.

Πως είναι οι συναυλίες σας εν μέσω covid;
Είχαμε να παίξουμε από τον Μάρτιο του 2020 και η ανάγκη μας για επιστροφή στους συναυλιακούς χώρους ήταν πολύ μεγάλη. Σίγουρα είναι παράξενο να βλέπεις τον κόσμο να κάθεται σε μία συναυλία σου, αλλά αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι τόσο αυτοί, όσο και εμείς διψούσαμε γι’ αυτές τις συναυλίες που γίνονται αυτή την περίοδο.

Να περιμένουμε σύντομα νέο δίσκο σας;
Πολύ πιθανό. Ακόμα δεν υπάρχει κάτι σίγουρο αλλά μέσα στον χειμώνα θα δούμε τι θα κάνουμε.

Info 

LOCOMONDO στο Faliro Summer Theater

Παρασκευή 1 & Σάββατο 2 Οκτωβρίου

Ώρα έναρξης: 21:00

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00

Προπώληση εισιτηρίων: SUMMERTHEATER.GR & VIVA.GR https://www.viva.gr/tickets/festival/music/locomondo/

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…