Newsroom

Newsroom

«Lockdowned» – Η Αθήνα της καραντίνας σε μία έκθεση φωτογραφίας

Άδειοι δρόμοι, μοναχικές φιγούρες σε μπαλκόνια, φωτισμένα παράθυρα και πανσέληνοι πάνω από σιωπηλές γειτονιές, κλειστά μαγαζιά, αλλά και ηλιοβασιλέματα πιο καθαρά από ποτέ, θάλασσες και χαμόγελα.

πανδημια1

Η έκθεση που παρουσιάζει ο Χάρης Παπαδημητρακόπουλος εγκαινιάζεται στις 31 Μαρτίου.

Lockdown. Μία συλλογική εμπειρία που μετέβαλε τον ρυθμό της ζωής μας. Ένα βίωμα για πολλούς καθοριστικό – σίγουρα ένα σημείο αναφοράς για όλους μας, καθώς άλλαξε καθολικά την καθημερινότητά μας, προσωπική και επαγγελματική. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σε μία συνθήκη που κυριαρχούσε η παύση των δραστηριοτήτων, ο γνωστός φωτογράφος Χάρης Παπαδημητρακόπουλος αποφάσισε να φωτογραφίσει την Αθήνα, που φανέρωνε ένα πρωτόγνωρο πρόσωπο. Άδειοι δρόμοι, μοναχικές φιγούρες σε μπαλκόνια, φωτισμένα παράθυρα και πανσέληνοι πάνω από σιωπηλές γειτονιές, κλειστά μαγαζιά, αλλά και ηλιοβασιλέματα πιο καθαρά από ποτέ, θάλασσες και χαμόγελα. Πενήντα φωτογραφίες του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου από την περίοδο του lockdown εκτίθενται στη νέα ατομική του έκθεση και μας θυμίζουν τα δύο χρόνια της πανδημίας, δίνοντάς μας την αφορμή να επανεκτιμήσουμε όσα βιώσαμε. Η έκθεση “Lockdowned” θα διαρκέσει έξι ημέρες, έως τις 5 Απριλίου.

Το Lockdowned σε λεύκωμα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο

Στο ομώνυμο λεύκωμα που κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, βρίσκονται συνολικά 100 φωτογραφίες από τη συλλογή του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου, που συνοδεύονται μάλιστα από 50 πρωτότυπα, προσωπικά κείμενα, που γράφτηκαν κατά παραγγελία την ίδια περίοδο. Ο αεικίνητος φωτογράφος απευθύνθηκε σε φίλους και γνωστούς, ζητώντας τους να αποτυπώσουν στο κείμενό τους τις σκέψεις τους κατά τη συγκεκριμένη στιγμή και υπό τη συγκεκριμένη ψυχολογική συνθήκη. Γνωστοί καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, λογοτέχνες, πολιτικοί, αλλά και άνθρωποι της διπλανής πόρτας που με τους οποίους ο Παπαδημητρακόπουλος μοιραζόταν την καθημερινότητά του, αποτυπώνουν τους συλλογισμούς και τις ελπίδες τους, θυμίζοντάς μας οικεία συναισθήματα.

πανδημια2

Το λεύκωμα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο με την αποκλειστική χορηγία του Your Unique Story και περιέχει κείμενα από τους (αλφαβητικά): Φώτη Απέργη, Vassiliki Sculptress, Μάρω Βασιλειάδου, Νίκο Βατόπουλο, Δημήτρη Γαλάνη, Κώστα Γιαννακίδη, Λίνα Γιάνναρου, Μυρσίνη Γκανά, Κωνσταντίνο Δαβλό, Κάτια Δημοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Αντώνη Ιορδάνογλου, Κώστα Καββαθά, Καλυψώ Λουκή Λαρά, Δημήτρη Κάρναβο, Έλενα Κολέτση, Melia Kreiling, Δημήτρη Ν. Μανιάτη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Βασίλη Μπενόπουλο, Τάκη Μαυρωτά, Λευτέρη Μιαούλη, Παύλο Μεθενίτη, Θεοδόση Μίχο, Γιάννη Νένε, Πάνο Νομικό, Ιωάννα Ντούμπρου, Χρήστο Ξανθάκη, Γιώργο Χ. Πανόπουλο, Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο, Λένα Παπαδημητρίου, Νάνα Παπανικολάου, Μαρία Παπιδάκη, Μανόλη Σαββίδη, Νίκη Σερέτη, Χρήστο Σιάφκο, Αθανασία Σμαραγδή, Κλειώ Σοφιανοπούλου, Στέλιο Σοφιανό, Thiresia, Angelo Tziara, Κατερίνα Τσεμπερλίδου, Τάκη Τσιρτσώνη, Δημήτρη Τρίμη, Θανάση Τσίτσα, Μάγια Τσόκλη, Μισέλ Φάις, Ηλία Φραγκάκη και Βέρα Φραντζή.

Χάρης Παπαδημητρακόπουλος

Ο φωτογράφος Χάρης Παπαδημητρακόπουλος ειδικεύεται σε πορτρέτα, ενώ παράλληλα έχει διαγράψει μία μακρά πορεία στη φωτογραφία μόδας και δρόμου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η φωτογραφία ήταν πάντα το πάθος του. Σπούδασε διευθυντής φωτογραφίας κινηματογράφου και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως φωτογράφος το 1985, όταν στα δεκαοκτώ χρόνια του προσλήφθηκε ως πρωτάρης ταλαντούχος φωτογράφος από το Marie Claire και τον Ταχυδρόμο, τα κορυφαία περιοδικά εκείνης της δεκαετίας στην Ελλάδα.

Συνεργάζεται με το μεγαλύτερο μέρος του εκδοτικού, μουσικού και διαφημιστικού-δημοσιογραφικού κόσμου στην Ελλάδα. Ταξιδεύει πολύ, φωτογραφίζοντας σημαίνοντα πρόσωπα στους τομείς της πολιτικής, των επιχειρήσεων και του θεάματος και έχει επιμεληθεί το personal branding πολλών προσωπικοτήτων, χάρη στον μοναδικό τους τρόπο να αναδεικνύει τον εσώτερο εαυτό τους. Μεταξύ των πορτραίτων του είναι τέσσερις Έλληνες πρωθυπουργοί και δύο πρώην Προέδροι της Δημοκρατίας.

πανδημια3

Ο Χάρης Παπαδημητρακόπουλος έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας. Η πρώτη, «Ground Zero – Η Νέα Υόρκη ένα χρόνο μετά» φιλοξενήθηκε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και προσέλκυσε 3500 άτομα στις 9 ημέρες που διήρκησε, ενώ συγκέντρωσε και μεγάλη προσοχή από τα ΜΜΕ. Η δεύτερη, υπό τον τίτλο «Χέρια», ήταν μια μελέτη των ανθρώπινων χεριών μέσα από τη δική του ματιά. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας, προσφέροντας όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις φωτογραφιών του σε ανθρωπιστικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, αλλά και τις ίδιες τις φωτογραφίες του για τις επικοινωνιακές τους ανάγκες.

INFO:

Από 31 Μαρτίου, Blank Wall Gallery, Φωκίωνος Νέγρη 55, Κυψέλη, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, 17:30 – 21:30 | Σάββατο, 12:30 – 14:30

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Ακρίτα Καρυστιανού 1536x814 1

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στήριξε για ακόμα μια φορά την Μαρία Καρυστιανού και…

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»

Περίεργο…. δημοσίευμα για δήθεν «Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ : Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

ΑΠΘ1

Περίεργο…. δημοσίευμα για δήθεν «Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ : Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

Απόπειρα με αλυσοπρίονο σε χώρο σχολής του ΑΠΘ που βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας σύμφωνα με δημοσίευμα.…

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

Ρομπότ

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

«Είμαι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς τι είναι», ανέφερε το Ρομπότ…