lockdown: Σύστημα «ακορντεόν» θέλει για το λιανικό εμπόριο τα Χριστούγεννα ο Άδωνης

Να προλάβει τις γιορτές «τρέχει» ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδης, που έσπευσε να φανερώσει τους στόχους του υπουργείου για άνοιγμα όλου του λιανικού εμπορίου μέσα σε αυτή την περίοδο, κλιμακωτά, με διαφορά 3-4 ημερών.

NewsRoom 05/12/2020 | 16:47

Αν και οι εισηγήσεις της Επιτροπής Επιστημόνων δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές η κυβέρνηση βάζει μπρος την επιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» παρά το γεγονός πως δεν έχουμε ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για περιορισμό των μολύνσεων στην κοινότητα από την πανδημία.

Με τα καταστήματα με αμιγώς χριστουγεννιάτικα είδη να ανοίγουν τη Δευτέρα (07/12) επόμενος στόχος είναι η επαναλειτουργία, κλιμακωτά (προς αποφυγή του συνωστισμού), και άλλων καταστημάτων υπηρεσιών ή λιανικής πώλησης με τελευταία τα εμπορικά καταστήματα.


«Τα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν με διαφορά 3-4 ημερών μεταξύ τους» δήλωσε (ΣΚΑΪ) ο Αδ. Γεωργιάδης προειδοποιώντας ότι αν καταγραφούν σκηνές συνωστισμού, δε θα υπάρχει άλλη δυνατότητα και θα πρέπει να ξανακλείσουν. «Δε θα ρισκάρουμε τη διάδοση του κορονοϊού στο κρισιμότερο σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός παρουσίασε τον οδικό χάρτη λέγοντας πως «περιμένουμε το πράσινο φως από την Επιτροπή για το άνοιγμα» και εξήγησε ότι «δε βγαίνει ο χρόνος να ανοίξουν ανά εβδομάδα» προαναγγέλλοντας την επαναλειτουργία τους «ανά 3-4 ημέρες».

Είπε ακόμα πως θα προηγηθούν τα κομμωτήρια, τα καταστήματα με παιχνίδια, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία. «Στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά και δουλέψουμε 3-4 μέρες με αυτά ανοιχτά και δούμε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και κυρίως τηρούνται τα μέτρα, θα πάμε και στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο», υπογράμμισε. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ως υπουργός Ανάπτυξης σχεδιάζει να ανοίξει όλο το λιανικό εμπόριο μέσα στις γιορτές, «γιατί είναι μεγάλη η ζημιά για μια επιχείρηση να μη δουλέψει αυτό το διάστημα».

Όπως είπε, τα εμπορικά κέντρα στην κλιμακωτή σειρά είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν. Πρώτα θα ανοίξουν τα μικρότερα καταστήματα και μετά τα μεγάλα. «Πάντως και τα εμπορικά κέντρα πρέπει να ανοίξουν τις γιορτές», ξεκαθάρισε.

 

Tην ίδια στιγμή ο υπουργός Ανάπτυξης κάνει πλάτες στους εργοδότες των σούπερ μάρκετ αναφορικά με τα κρούσματα. 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο διήμερο διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), με θέμα «Σούπερ μάρκετ 2030 – Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της στρατηγικής του κλάδου των σούπερ μάρκετ» διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά την εργοδοσία του κλάδου ότι για αυτήν δουλεύει και δεν έχει να ανησυχεί για τίποτα.

Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και υπογραμμίζει:


Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι δήλωσε ο Γεωργιάδης απευθυνόμενος στους εργοδότες :

Πρώτον:«Θέλω να συμμεριστώ μαζί σας την αγωνία που έχουμε να μπορέσουμε την επόμενη ημέρα η αγορά να παραμείνει όρθια λειτουργική και οι επιχειρήσεις να υπάρχουν, να μην έχουν υποστεί ανήκεστο βλάβη».

Δεύτερον: «Η ελληνική αγορά κινήθηκε με πολύ καλύτερους κανόνες, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και απέδειξε ότι είμαστε ικανοί για τα δύσκολα».

Τρίτον: «Εγώ πρώτος βγήκα και διέψευσα όλες τις φήμες που προέκυψαν ότι δήθεν τα σούπερ μάρκετ είναι εστίες υπερμετάδοσης κορωνοϊού. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μίλησα με τον ΕΟΔΥ και δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να τεκμηριώνει αυτή την άποψη. Αντιθέτως έχει αποδειχθεί ότι η αγορά σούπερ μάρκετ έχει κινηθεί με τρόπο μεγάλης υγειονομικής ασφάλειας».


Τέταρτον: «Το Υπουργείο είναι στη διάθεσή σας για να λύνει τα προβλήματα που ανακύπτουν. Θέλουμε να πετύχουμε εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη μεταξύ μας συνεννόηση. Η συνεργασία με εσάς είναι πολύ κρίσιμος κρίκος στην ομαλή λειτουργία της αγοράς».

Καμιά εντύπωση δεν μας προκαλεί η συγκεκριμένη τοποθέτηση – τα διαπιστευτήρια του Υπουργού Ανάπτυξης της ΝΔ στην εργοδοσία των σούπερ μάρκετ που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που εδώ και μήνες λέμε, ότι κυβέρνηση και εργοδοσία για το μόνο που νοιάζονται είναι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και η υγεία των εργαζομένων, γενικότερα του λαού, τα εργασιακά δικαιώματα μας είναι παράπλευρη απώλεια. Εύγε !

Επίσης μας ξεκαθάρισε ότι και το συγκεκριμένο Υπουργείο είναι στη διάθεση της εργοδοσίας για αυτό εδώ και μήνες δεν έχει βρει κανένα υπουργείο χρόνο να απαντήσει στο αίτημα του σωματείου για συνάντηση με θέμα τα μέτρα προστασίας της υγείας εργαζόμενων και καταναλωτών, την αύξηση των κρουσμάτων μέσα στα σουπερ μάρκετ και για όσα έχουμε γνωστοποιήσει μέσω υπομνημάτων στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες.

Αλήθεια αν είναι έτσι τα πράγματα όπως τα λέει ο κος Γεωργιάδης και είναι φήμες οι πολύ συγκεκριμένες και με στοιχεία καταγγελίες των εργαζομένων και των σωματείων τους για ελλιπή έως και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, για υγειονομικά πρωτοκόλλα λάστιχο και στα μέτρα της εργοδοσίας, για εκατοντάδες κρούσματα μέσα στους εργασιακούς χώρους γιατί δεν βγαίνει η κυβέρνηση να μας απαντήσει με στοιχεία στα εύλογα ερωτήματα μας; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν εκατοντάδες συνάδελφοι μας, εργαζόμενοι στα σουπερ μάρκετ που έχουν νοσήσει από τον covid19; Πως γίνεται η ιχνηλάτηση και τι ακριβώς προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για χώρους υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως είναι τα σουπερ μάρκετ στα οποία εργάζονται δεκάδες εργαζόμενοι ο ένας δίπλα στον άλλο, μέσα σε κλειστούς χώρους, χωρίς τον κατάλληλο εξαερισμό και τα επισκέπτονται εκατοντάδες καταναλωτές καθημερινά;


Και επειδή ο κύριος Γεωργιάδης επικαλέσθηκε τους ειδικούς για το άνοιγμα των καταστημάτων με τα εποχιακά είδη και επειδή ο κόσμος το έχει τούμπανο και η κυβέρνηση κρυφό καμάρι, αναρωτιόμαστε αν στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων που ασχολείται με την θετικότητα του ιού έκαναν ειδική αναφορά για τα καταστήματα με τις χριστουγεννιάτικες μπάλες και τα στολίδιά. Ας κόψει λοιπόν η κυβέρνηση τα μεγάλα λόγια και να σταματήσει να χρεώνει στους ειδικούς τα πρωτόκολλα της αγοράς. Ο κύριος Γεωργιάδης ανέφερε ότι αν τα καταστήματα δεν ανοίξουν χάνεται συνολικά ο τζίρος τους. Αυτά είναι που μετράνε στις κινήσεις της κυβέρνησης και όχι τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Για τα σουπερ μάρκετ μας μιλάνε με θεωρίες και εμείς μέσα σε κλίμα ισχυρής εργοδοτικής τρομοκρατίας και απόκρυψης των κρουσμάτων απαντήσαμε με την παρουσίαση εκατοντάδων κρουσμάτων στους χώρους δουλειάς

Όσο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι και η ΝΔ θα φροντίσει για αυτό. Τόσο το νομοσχέδιο – γαλέρα που καταργεί με νόμο το 8ώρο, επιβάλλει την 10ώρη εργασία, τις απλήρωτές υπερωρίες, δίνει την χαριστική βολή στην Κυριακάτικη Αργία και στο δικαίωμα μας να συζητάμε και να παλεύουμε συλλογικά μέσα από τα σωματεία μας όσο και η έκθεση Πισσαρίδη που έχουν στα σκαριά είναι πραγματικά εγγύηση για το κεφάλαιο και ταφόπλακα για το λαό και για τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν αφήσει όρθια.

Τους ξαναλέμε όμως ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Με μεγαλύτερο πείσμα και συλλογικά, μέσα από τα σωματεία μας θα αγωνιστούμε για την προστασία της υγεία μας, για τα δικαιώματα μας.