Newsroom

Newsroom

To lockdown φέρνει μείωση της εξεταστέας ύλης για τις Πανελλαδικές

Προς μείωση της εξεταστέας ύλης στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οδεύει το υπουργείο Παιδείας. 

4822589

Και αυτό, διότι αρχίζει το… κυνήγι των ημερομηνιών για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των λυκείων, όπως συνέβη και την περασμένη άνοιξη, μετά το πρώτο lockdown λόγω κορονοϊού. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Καθημερινή, προχωρά η προκήρυξη της οργάνωσης της Τράπεζας Θεμάτων μέσω ΕΣΠΑ, με περίπου 20.000 θέματα. Ωστόσο, απομένει το επίσημο υπουργικό πράσινο φως μέσω της σχετικής απόφασης. Μέσω της Τράπεζας Θεμάτων θα επιλέγονται τα μισά θέματα στις προαγωγικές εξετάσεις του λυκείου, με πρώτη εφαρμογή, όπως έχει σχεδιαστεί, στους μαθητές της φετινής Α΄ Λυκείου. Ηδη, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει ζητήσει από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) εισήγηση για το πόσο η τηλεκπαίδευση θα επηρεάσει την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων.

Ειδικότερα, μείζον ζήτημα της σχολικής χρονιάς, όπως εξελίσσεται, είναι το εύρος της εξεταστέας ύλης στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς οι μαθητές δεν έχουν εξοικειωθεί με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Το υπουργείο αναφέρει ότι η τηλεκπαίδευση υποκαθιστά πλήρως τη διά ζώσης, ωστόσο τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν (έστω και περιορισμένης έκτασης και διάρκειας) δημιουργούν ασυνέχεια στο εκπαιδευτικό έργο. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται παρέμβαση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στελέχη του υπουργείου ανέφεραν πως εάν τα γυμνάσια και τα λύκεια επαναλειτουργήσουν στα μέσα Δεκεμβρίου, θα χρειαστεί αναπροσαρμογή ύλης. Οσο για τα δημοτικά είναι πιθανή η παράταση της αναστολής έως τις 7 Δεκεμβρίου.

Ετσι εκτιμάται ότι η τελική αναπροσαρμογή δεν αποκλείεται να φτάσει να είναι στα περυσινά δεδομένα, όταν περιορίστηκε κατά 25% με 30%, ανάλογα με το μάθημα. Αυτό εξυπηρετεί και την αποφυγή οργάνωσης διπλών Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς οι απόφοιτοι του 2020 που θα θελήσουν να ξαναδώσουν θα εξεταστούν σε μειωμένη ύλη. Αλλωστε και τον Μάιο (όταν επαναλειτούργησαν τα σχολεία στις 11/5) οι μαθητές λυκείου έκαναν επαναλήψεις της έως τότε διδαχθείσας ύλης. Πάντως, «η κατάσταση θα αξιολογείται βήμα βήμα, με βάση την πρόοδο των μαθημάτων», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, θυμίζοντας την περασμένη άνοιξη.

Την ίδια στιγμή, η ΟΛΜΕ ζήτησε την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή από τους μαθητές της δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (λήγει στις 30/11), ενώ οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…