Newsroom

Newsroom

Λιβύη: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί – Αβέβαιη η στάση του ΝΑΤΟ

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στόχων του καθεστώτος του Καντάφι από τις συμμαχικές δυνάμεις, με το Λίβυο ηγέτη να ανακοινώνει για τρίτη…

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στόχων του καθεστώτος του Καντάφι από τις συμμαχικές δυνάμεις, με το Λίβυο ηγέτη να ανακοινώνει για τρίτη φορά κατάπαυση του πυρός σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ωστόσο λίγο αργότερα ο Καντάφι μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Τρίπολη, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να μάχεται, τονίζοντας ότι θα βγει νικητής από τον πόλεμο κατά των ανταρτών και των διεθνών δυνάμεων. Την ίδια ώρα σε κοινή τους ανακοίνωση οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, δηλαδή των κρατών που ηγούνται της πρωτοβουλίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων, σε κοινή τους ανακοίνωση δήλωσαν ότι συμφώνησαν στη χρήση των δομών της νατοϊκής διοίκησης για την υποστήριξη της συμμαχίας, χωρίς ωστόσο να προβούν σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει ακόμη ξεκάθαρη θέση επί του ζητήματος, παραταύτα, χθες αποφάσισε ότι θα επιβάλει το εμπάργκο όπλο που έχει επιβληθεί στη Λιβύη από τα Ηνωμένα Έθνη. Όπως έγινε γνωστό θα χρησιμοποιήσει αεροσκάφη και πλοία στη Μεσόγειο για τη διενέργεια επιχειρήσεων όπως την παρακολούθηση, την αναφορά παραβιάσεων και αν χρειαστεί την απαγόρευση του διάπλου σκαφών που θεωρούνται ότι μεταφέρουν παράνομο οπλισμό ή μισθοφόρους.

Πριν την ανακοίνωση, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα, του Ντέιβιντ Κάμερον και του Νικολά Σαρκοζί.

Ο Λευκός Οίκος και ο Βρετανός πρωθυπουργός, όσον αφορά στο ρόλο του ΝΑΤΟ, απλά δήλωσαν πως συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διοίκηση της εκστρατείας.

Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση, η οποία αντιτίθεται στην ανάληψη ρόλου από το ΝΑΤΟ στη Λιβύη, απέσυρε όλες τις δυνάμεις Γερμανών στρατιωτών που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου.

Η απόφαση της απόσυρσης των Γερμανών στρατιωτών ελήφθη μετά τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων της Συμμαχίας στην υλοποίηση της απόφασης του Σ.Α του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.

“Επειδή το εμπάργκο όπλων έχει και μία εκτελεστική πτυχή, η οποία εν ανάγκη θα πρέπει να υλοποιηθεί και με τη χρήση όπλων, η Γερμανία δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει σε οιαδήποτε τέτοια ενέργεια”, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Αντίθετα η Τουρκία φαίνεται, έπειτα και από δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου σε διεθνή πρακτορεία, ότι γίνεται πιο ελαστική και πως οι αντιδράσεις της έχουν καμφθεί.

Την ίδια ώρα που διεξάγονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δυτικών συμμάχων, του ΝΑΤΟ και του Αραβικού Συνδέσμου, οι προσκείμενες δυνάμεις στον Καντάφι συνεχίζουν τις σφοδρές μάχες με τους αντάρτες σε διάφορες περιοχές, με τη Μισράτα να είναι το πεδίο όπου διεξάγονται οι πιο αιματηρές συμπλοκές.

Πληροφορίες κάνουν λόγο πως και η Αζνταμπίγια κινδυνεύει να πέσει, ενώ μάχες διεξάγονταν χθες στις πόλεις Ζιντάν, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, και στη Γιαφράν 130 νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκρήξεις ακούγονταν στην Τρίπολη και στη ναυτική βάση Μπουσέτα 10 χιλιόμετρα από την Τρίπολη
http://www.enet.gr

Τραγωδία στα Τέμπη: Συντετριμμένος ο Ν. Πλακιάς μετά την αποκάλυψη ότι τα οστά στο Κουλούρι ανήκουν στα παιδιά του

temph 1

Τραγωδία στα Τέμπη: Συντετριμμένος ο Ν. Πλακιάς μετά την αποκάλυψη ότι τα οστά στο Κουλούρι ανήκουν στα παιδιά του

Στις δίδυμες κόρες του φαίνεται να ανήκουν τα οστά που πετάχτηκαν στο Κουλούρι.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Οι περιοχές που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό

fwtia 0

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Οι περιοχές που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα στην περιφέρεια Αττικής και σε περιοχές…