Λιβύη: Αδιευκρίνιστες ακόμα οι συνθήκες του θανατηφόρου τροχαίου με τις μαρτυρίες να μεγαλώνει τα αναπάντητα ερωτήματα

Τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το πολύνεκρο δυστύχημα της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, εξακολουθούν να προβληματίζουν τις ελληνικές Αρχές που βρίσκονται στην διερεύνηση της υπόθεσης.

Καταγραφή 98

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, ένας εκ των τραυματιών ανέφερε ότι ένα από τα δύο στρατιωτικά οχήματα που τους συνόδευαν, κάποια στιγμή αύξησε ταχύτητα, το έχασαν από το οπτικό τους πεδίο και λίγα λεπτά αργότερα έγινε η σύγκρουση. Ωστόσο, από άλλους τραυματίες που ερωτήθηκαν αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Το διασκευασμένο ντεπόζιτο με 200 λίτρα βενζίνη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, προπομπός της φάλαγγας τεσσάρων αυτοκινήτων ήταν ένα τζιπ με ενόπλους που προέρχονταν από τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ. Ακολουθούσε το λεωφορείο με τα 19 άτομα -16 στρατιωτικούς και τρεις διερμηνείς του ΥΠΕΞ-, αμέσως μετά ήταν το φορτηγό με τους τρεις τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και τελευταίο ήταν ακόμα ένα τζιπ με ενόπλους.

Όπως η φάλαγγα κινούταν στον δρόμο, υπήρχε μία δεξιά στροφή μπροστά τους. Στο αντίθετο ρεύμα υπήρχε ένα τζιπ, στο οποίο επέβαινε μία οικογένεια 6 ατόμων. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι δεξιές ρόδες του τζιπ πάτησαν εκτός δρόμου και ο οδηγός στην προσπάθειά του να επαναφέρει το όχημα, έκανε μία στραβοτιμονιά με αποτέλεσμα το τζιπ να καρφωθεί στο εμπρός αριστερό μέρος του πούλμαν.

 

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το τζιπ είχε ένα διασκευασμένο ντεπόζιτο καυσίμων, μέσα στο οποίο υπήρχαν περίπου 200 λίτρα βενζίνης. Αυτός είναι και ο λόγος που εξηγεί πως τα δύο οχήματα έγιναν παρανάλωμα του πυρός μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το σενάριο που έψαξε η ΕΥΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, η ΕΥΠ φέρεται να εξέτασε και ένα ακόμη σενάριο. Αυτό της «αποστολής αυτοκτονίας» που όμως, απομακρύνεται με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν.  Όμως στο  διαδίκτυο κυκλοφορούν  σχετικές φωτογραφίες από το λεωφορείο που μετέφερε την ελληνική αποστολή, που δείχνουν ότι το σενάριο ίσως να μην είναι και τόσο αβάσιμο.

Τα αμείλικτα ερωτήματα με την ασφάλεια της αποστολής

Πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι κατά την μεταφορά της ελληνικής αποστολής δεν χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα των Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς το επιχειρησιακό σκέλος δεν ήταν πολεμικό. Η ελληνική αποστολή στη Λιβύη επρόκειτο να παράσχει υγειονομική υποστήριξη στον λαό της Λιβύης που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel και γι’αυτό δεν κρίθηκε σκόπιμο να μετακινηθούν με τεθωρακισμένο. Όμως εδώ γεννούνται πολλά ερωτηματικά.  Πάρθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου η ελληνική αποστολή να μεταφερθεί με ασφάλεια από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στην πόλη Ντέρνα;

Η Λιβύη,  από το 2011 είναι ένα αποτυχημένο κράτος (failed state), χωρισμένο στα δύο, έχει ταλαιπωρηθεί από δεκαετή εμφύλιο πόλεμο, στα εδάφη της υπάρχουν δύο κυβερνήσεις ενώ κατά τόπους περιοχές της ελέγχονται από φυλάρχους και τοπάρχες. Οι ιθύνοντες ενώ τα γνώριζαν όλα αυτά, τι μέτρα πήραν για την ομαλή διεξαγωγή της αποστολής;

Η Κυβέρνηση έκανε ότι δεν γνώριζε… για νεκρούς

Τρομακτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα, 20 ώρες μετά την τραγωδία στη Λιβύη, ενώ οι τραυματίες είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα και ήταν γνωστός ο αριθμός τους, έγραψε για 10 τραυματίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το πρωί της Δευτέρας το ΓΕΕΘΑ έδωσε την πληροφορία για πέντε νεκρόύς, χωρίς αναφορά σε τραυματίες.

Το ΓΕΕΘΑ κάνει ότι δεν ήξερε για νεκρούς, αλλά σίγουρα ήξερε για τραυματίες αφού έστειλε, μετά το γεγονός, άλλο αεροπλάνο για να τους παραλάβει, πριν από την πρώτη ανακοίνωση για τους «ελαφρά τραυματίες».

Την ίδια στιγμή σοκαρει το δημοσίευμα της Καθημερινής που αποκαλύπτει την προχειρότητα και το μπάχαλο που επικράτησε μετά από την τραγωδία. Την ώρα που στην κυΑβέρνηση μιλούσαν για τραυματίες , την ίδια στιγμή  ετοίμαζαν C130 με  σάκους για τις σορούς.

Συλληπητήρια και… εξηγήσεις
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σχεδόν μια μέρα μετά το τραγικό δυστύχημα, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας… εμφανίστηκε και εξέφρασε -μέσω γραπτής δήλωσης- τη βαθύτατη οδύνη του και τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των πέντε Ελλήνων, τριών στρατιωτικών και δύο πολιτών, που σκοτώθηκαν στο τροχαίο στη Λιβύη.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε την κήρυξη τριήμερου πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την τραγωδία με τους πέντε Έλληνες νεκρούς στη Λιβύη. Πάντως ο  Α/ΓΕΕΘΑ, μέσω κύκλων του,  το μόνο που διέρρευσε, ήταν ότι επισκέφτηκε το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών αλλά και το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των τραυματιών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής