Newsroom

Newsroom

Λιβερία: Εκτός ελέγχου ο Έμπολα- Σε καραντίνα πολλές κοινότητες

Οι αρχές της Λιβερίας ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα και θέτουν σε καραντίνα πολλές κοινότητες, σε…

Οι αρχές της Λιβερίας ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα και θέτουν σε καραντίνα πολλές κοινότητες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη χειρότερη επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα που πλήττει τους τελευταίους μήνες τη Δυτική Αφρική.

Επίσης, δόθηκε εντολή να τεθούν σε καραντίνα πολλές κοινότητες στις επαρχίας Λόφα, Μοντσεράντο και Μπόμι. Η πρόσβαση σε αυτές θα επιτρέπεται μόνο στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Η αμερικανική ειρηνευτική αποστολή που εδρεύει στη χώρα ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους εθελοντές της από τη Λιβερία, τη Σιέρρα Λεόνε και τη Γουινέα.

Μέχρι τις 23 Ιουλίου στη Λιβερία είχαν καταγραφεί 129 θάνατοι από τον ιό Έμπολα. Συνολικά, στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία 672 άνθρωποι μέχρι σήμερα.

«Πρόκειται για μια κατάσταση επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για μια τρομερή, θανατηφόρα ασθένεια και πολλοί συμπατριώτες μας πεθαίνουν. Πρέπει να δράσουμε για να σταματήσουμε τη διάδοσή της», είπε ο υπουργός Πληροφοριών της Λιβερίας, Λιούις Μπράουν.

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα όλη τη βοήθεια που μπορεί να μας δοθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στις εντολές που έχουν λάβει οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να εφαρμόσουν το σχέδιο, ο υπουργός είπε: «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κατανόηση και ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε βία».

Νωρίτερα σήμερα, πηγές των υπηρεσιών υγείας ανέφεραν ότι μια μονάδα απομόνωσης για ασθενείς με Έμπολα στην πρωτεύουσα Μονρόβια είχε κατακλυστεί από νέα κρούσματα. Γιατροί και νοσοκόμες αναγκάστηκαν να περιορίσουν στα σπίτια τους περίπου 20 ασθενείς και να τους παρέχουν εκεί τις πρώτες βοήθειες.

Ο υφυπουργός Υγείας Τόλμπερτ Νιένσουαχ είπε ότι οι διαμαρτυρίες των ντόπιων για την κατασκευή μιας νέας μονάδας απομόνωσης στο νοσοκομείο Έλουα σταμάτησαν. Ωστόσο, οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα του Έμπολα θα πρέπει να περιμένουν στα σπίτια τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο νοσοκομείο, μέσα στις επόμενες 24-36 ώρες.

«Το προσωπικό έχει καταβληθεί. Πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση στη Λιβερία. Οι άνθρωποι λαμβάνουν φροντίδα στα σπίτια τους μέχρι να μπορέσουμε να τους μεταφέρουμε στη νέα μονάδα», είπε.

Δεκάδες γιατροί και νοσοκόμες έχουν πεθάνει καθώς προσβλήθηκαν από τον ιό λόγω της επαφής τους με τους ασθενείς. Την περασμένη εβδομάδα, δύο Αμερικανοί εθελοντές στη φιλανθρωπική οργάνωση Samaritan’s Purse ασθένησαν επίσης. Έχουν παρουσιάσει μικρή βελτίωση όμως η κατάστασή τους παραμένει σοβαρή.

Κλειστά αύριο Τρίτη τα σχολεία και οι λαϊκές αγορές των περιοχών που έχουν πληγεί

Κλειστά αύριο Τρίτη τα σχολεία και οι λαϊκές αγορές των περιοχών που έχουν πληγεί

Κλειστά αύριο Τρίτη τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι λαϊκές…

«Aπαγορευτικό» στα εμπορικά λόγω κακοκαιρία-Από τις 11 π.μ. θα ανοίξουν αύριο τα καταστήματα σε βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική

«Aπαγορευτικό» στα εμπορικά λόγω κακοκαιρία-Από τις 11 π.μ. θα ανοίξουν αύριο τα καταστήματα σε βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική

Από τις 11 το πρωί θα ανοίξουν αύριο τα εμπορικά καταστήματα στην βόρεια, βορειοδυτική και…

«Κάτω τα χέρια σας από τον Πολιτισμό»- Φοιτητές Δραματικών Σχολών έστειλαν ξανά μήνυμα στην κυβέρνηση

«Κάτω τα χέρια σας από τον Πολιτισμό»- Φοιτητές Δραματικών Σχολών έστειλαν ξανά μήνυμα στην κυβέρνηση

Δεκάδες φοιτητές Δραματικών Σχολών συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Μετρό Συντάγματος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την στάση…